Top
Cem Küçük

Cem Küçük

cemkucuk@gmail.com

28/02/2020

Hukuk düzeni iyi işlemezse

Alexis de Tocqueville “Amerika’da Demokrasi” adlı başyapıt eserinde bireyin hukuki haklarını savunur. Demokratik düzende birey kendisini sonuna kadar savunabilmelidir. Tocqueville tezlerinde haklı çıkmış ve köleliğin kalkmasıyla bireyin önemini vurgulamıştır. 
Nitekim Alexis de Tocqueville bu eseriyle dünya hukuk literatürüne ciddi katkılar sağlamıştır. Raymond Aron bu gerçeği görmüş ve “Yaşadığımız dünya Karl Marx’ın kehânetlerinden çok Tocqueville’in görüşlerini haklı çıkarmıştır” tespitinde bulunmuştur. 
Demokrasilerde birinci şart hukukun iyi işlemesidir. Özgürlükler böyle sağlanır. Bireyin kendini güvende hissetmesi de buna bağlıdır. Mahkemeler, savcılar, yargıçlar hukuk devletinin iyi işlemesinin en ciddi araçlarıdır. Elbette hukuk, siyaseti vesayet altına almamalıdır. Özellikle 27 Mayıs darbe sürecinde sözde hukuk adamları resmen siyasi alanı kapatmış ve yargı vesayetinin doğmasına sebep olmuştur. 
Kemalist yargıdan sonra ortaya çıkan FETÖ hukuku da siyaseti tüketmiş ve seçilmiş meşru siyasileri pasifize etmek istemişti. Ama başaramadı. 
15 Temmuz’dan sonra beş bine yakın savcı hâkim haklı olarak tasfiye edildi. Yerine yenileri atandı. Ancak bazı hukuki uygulamaları görünce bir şeylerin yanlış gittiği görülüyor. Mesela bir kadını yaralayan kişi mahkeme tarafından serbest bırakılıyor. Sosyal medyada kıyamet kopunca o kişi tutuklanıyor. İşte hukuk böyle işlemez. Baskı gelse bile savcı ve hâkimler korkmadan bu tür durumlarda “o ne der, bu ne der” demeden kararlarını vermeli.
Korgeneral Metin İyidil için yerel mahkeme ağırlaştırılmış müebbet verdi. İstinaf beraat verdi ve sanığı tahliye etti. İki ayrı mahkemeden iki zıt karar. Mahkemelerden biri hıyanet içinde demektir bu. Böyle kararlar çıktığında kimsenin mahkemelere güveni kalmaz. 
Osman Kavala ve Gezi davası da böyle oldu. Kavala ve aynı davadan yargılanan herkes beraat etti. Kavala bu davadan tahliye oldu. 15 Temmuz’dan tutuklandı. Böyle kararlar çıktığında halk ister istemez “bu nasıl iş” diyor. Şimdi Gezi davası ne oldu? Bitti mi? Seçilmiş meşru hükûmeti devirme teşebbüsü olan Gezi için yeni davalar açılacak mı, yeni iddianameler yazılacak mı yoksa olay kapandı mı? 
Öte yandan bazı iddianameler çok kötü yazılıyor. Hem dil hem kanıt olarak eksik kalıyor. Büyükada ve Gezi iddianamesi bunlardan ikisi. Ancak bir hukukçu arkadaşım beni geçen hafta şöyle uyardı: Mahkemeler iddianameye bağlı kalmak zorunda değil. Yani iddianameyi genişletebilir, ek delil isteyebilirmiş. Böyle yapılan dava var mı bilmiyorum. 7 Şubat iddianamesini okuyunca içinizde hiç şüphe kalmıyor. Dosya sonuna kadar dolu. Ya da Enver Altaylı hakkındaki iddianame hiçbir şüpheye yer bırakmıyor. 
Geldiğimiz durum itibarıyla hukuka inanç azaldı. İnsanlar çıkan bazı mahkeme kararlarına inanmıyor. İşini düzgün yapan savcı, hâkim ve mahkemeler var elbette. Hâlbuki mahkemelere inanç tam olmalı. Kimse hukuktan şüphe etmemeli. Peki böyle bir şey var mı? Yok mu?
Bugün Anayasa Mahkemesi bile bazı kararlarında bariz eyyam yapıyor. En yüksek mahkeme bile böyle yaparsa diğerleri neler yapmaz. Düşmanımız, en nefret ettiğimiz kişi yargılanırken çıkan kararı ona göre tartmalıyız. “Oh oldu”dan ziyade karar aleyhimize bile çıksa adalet sağlandı diyebiliyorsak orada hukuk işliyor demektir. Lehimize çıksa ama karar yanlışsa ve o yanlışa yanlış diyebiliyorsak iyi yoldayız demektir. Ekmek gibi, su gibi hukukun da elzem olduğunu bilmeliyiz. Ne demiş Eflatun: “Adaletsizliği işleyen, çekenden daha sefildir.”
 
FETÖ’nün siyasi ayağı
 
Başkan Erdoğan, Bakü dönüşü gazetecilere FETÖ’nün siyasi ayağı sorusu üzerine şöyle bir açıklama yaptı: “Bu konularla alakalı HTS kayıtlarının zamanlamaları çok önemli. Konsey’in şu anda içinde olup dedikoduları yapılanlarla alakalı zannediyorum bu kayıtlar ortaya döküldüğünde Türkiye'de çok daha farklı bir hava eser ve esecektir. Bunun için bizim de biraz sabırlı olmamız gerekiyor. Bu adımlar da atılacaktır. Böyle şu anda bazı şeyler açıklanmıyor diye her taraf sütlimandır zannedilmesin. Açıklandığı anda zaten artık kel görünecektir.”
Kendi anladığımı şöyle izah edeyim. 15 Temmuz gecesi, öncesi ve sonrası bazı siyasilerle FETÖ’cülerin irtibatları var. Bunlar henüz ortaya çıkmadı.
Gerçekten de darbeden kısa süre önce Amerika’ya giden, birbirlerini arayan siyasetçilerin HTS kayıtları ortaya çıkmalı. Ya bazı siyasilerle FETÖ imamlarının bağı varsa, iletişim kurmuşlarsa ne olacak?
Yurtta Sulh Konseyi üyelerinin HTS kayıtlarında irtibatlı olduğu isimler çok önemli. Bazı siyasi danışmanların ve o dönemki bazı milletvekillerinin FETÖ’cülerle irtibatı olabilir.
Ayrıca savcıların henüz mahkemeye sunmadığı bazı iddianameler olduğunu biliyoruz. Başkan Erdoğan’ın dediği gibi en iyisi bazı şeylerin açıklanmasını bekleyelim.
 
Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp