Top
Cem Küçük

Cem Küçük

cemkucuk@gmail.com

2023/10/30

Hamas'ın arkasında Mossad mı var?

Uluslararası ilişkilerde komplo teorileri çok fazla havada uçuşuyor. Neyin gerçek neyin sahte olduğunu anlamak zor. 

7 Ekim Hamas saldırısı bana göre İsrail devleti ve istihbaratının ciddi başarısızlığıdır. 2 senedir hazırladıkları ve İsrail'i gafil avladıkları bir operasyon. Hamas'la Mossad anlaştılar ya da İran'la İsrail devleti beraber hareket ediyorlar laflarının geçerliliği yok. Olamaz da. 

Peki Hamas'ın kuruluşunda Mossad'ın katkısı var mı? Bugünlerde üzerinde en çok tartışılan konu. Daha önce El-Cezire İngilizce'de "Upfront" isimli program yapan ve şu anda "theintercept.com" yazılar yayıp video hazırlayan Mehdi Hasan geçenlerde bu konuya değindi. "Blowback: How Israel went from helping create Hamas to bombing it (Geri tepme: İsrail Hamas'ın kurulmasından bombalanmaya nasıl geldi)" başlıklı bir video yayınladı. 

Mehdi Hasan Hamas'ın kuruluşunun arkasında Mossad ve İsrail olduğunu söylüyor. Buna delil olarak önce Tuğgeneral Yitzhak Segev'i gösteriyor. 1980'lerde Gazze'de askerî yönetici olan Segev, New York Times'a verdiği söyleşide Hamas'a maddi destek verdiğini, buna gerekçe olarak da Yaser Arafat'ın solcu ve seküler Filistin Kurtuluş Örgütü'nü dengelemek için yaptığını söylüyor. Tabii İsrail devletinin onayıyla. 

Mehdi Hasan'ın delil olarak gösterdiği bir diğer delil Gazze'de 20 seneden fazla çalışan İsrailli dinî ilişkiler yetkilisi Avner Cohen. Wall Street Journal gazetesine 2009'da konuşan Avner, "Benim en büyük pişmanlığım Hamas'ı İsrail'in kurmasıdır" diyor. 

İsrail, Hamas'la 2009, 2012, 2014 olmak üzere üç kez savaşa girdi. İsrail'in en çok zorlandığı grup bu. 1980'lerde Gazze'de görev yapmış İsrail Ordusu'ndaki Arap uzmanı David Hacham, "Olaylar zincirine baktığımda sanırım bazı hatalar yaptık. Ama o zaman kimse bu hataların sonuçlarını düşünmedi" demiş.

Hamas belki kurulurken İsrail'in desteğini almıştır ama bu çok eski olay. 1990'lardan itibaren böyle bir şeyi varsayamayız. Bu olayla ilgili başka iddialar da var. 

Ancak Hamas İsrail'in bugün işlediği cinayetlerin sebebi olamaz... İsrail ezelden beri insanlık suçu işleyen haydut bir devlettir. 

.....
Daha fazla bilgi için: 
 

Dilan-Engin Polat suçlu mu, değil mi? 

Kamuoyu uzun zamandır Dilan ve Engin Polat çiftini konuşuyor. Görgüsüz hareketleriyle gündeme gelen çiftin kazançları da gündem oldu. Kendilerine sorulsa güzellik merkezlerinden para kazanıyorlar. Bazı iddialara göre mail order yaparak kara para akladılar.

MASAK tarafından haklarında inceleme başlatıldı çiftin. Dilan ve Engin Polat'ın tüm mal varlıklarına daha önce el konulmuştu. Üç gün önce vergi müfettişlerinin talebi üzerine Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca Polat çiftine ait 15 şirkette arama yapılması kararı çıkmış ve yapılan aramalarda birçok materyale el konulmuştu. Savcılık, Dilan Polat ve Engin Polat'ın şirketlerine ait olan 22 milyon 372 bin liraya el konulmasını talep etti. Talebi değerlendiren 8. Sulh Ceza Hakimliği, 22 milyon 372 bin liraya el konulmasına karar verdi.

Şimdi savcılık ve polis bize Dilan-Engin Polat çiftinin suçu var mı, varsa hangi suç olduğunu söylemeli. Biz de bilelim konunun ne olduğunu. Dünyada ve ülkemizde bu kadar sorun varken bu tür meseleler artık gündem olmamalı. 

Kara paraysa kara para, helal paraysa helal para. Bu kadar zor olmamalı. Yoksa her gün dedikodu üzerinden yol alınmaz...

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp