Top
Cem Küçük

Cem Küçük

cemkucuk@gmail.com

2023/11/24

Yıldız Parkı’ndaki Çadır Köşkü’nde tadilat yapılacak mı?

28 Temmuz 2023 tarihli NTV’den haberi okuyalım: “Yıldız Parkı içinde İBB iştiraki Beltur tarafından restoran olarak işletilen Tarihî Çadır Köşkü’nde sebebi henüz bilinmeyen nedenle yangın çıktı. Yaklaşık 1 saatlik çalışmanın ardından yangın söndürülürken, ekipler bir süre duman tahliyesi yaptı. Ölen ya da yaralananın olmadığı yangının çıkış nedenine ilişkin soruşturma başlatıldı.”

Yangın neden çıktı belli değil. Allah’tan dışarıya sirayet etmeden söndürüldü. Ancak Çadır Köşkü içeriden felaket bir yara aldı. Zarar çok büyük. Abdülhamid Han buralara çok  kıymeti verirdi. Kaldı ki Çadır Köşkü tarihî bir yer. Değerini her zaman korurdu. 

Yangından bu yana 5 ay geçti. Çadır Köşkü’nün etrafına, “Tadilat nedeniyle geçici olarak kapalıyız” diye bir şerit çekilmiş. Aylardır tek bir çivi bile çakılmıyor. 

Bu köşkleri Beltur AŞ işletiyordu. Yemek yenilen güzel mekânlar buralar. Geceleri güvenlik görevlileri orayı bekliyordu. Masraf çok oluyor diye İBB güvenliği kaldırmış. Sonra bu yangın çıktı. Sebebi hâlâ bilinmiyor bu yangının. 

Aynı parkın içinde Malta Köşkü de kapalı. Orada da “tadilat nedeniyle” diyor ama hiçbir işlem ya da tadilat yok. Acaba İBB seçimi kim kazanırsa o yapar düşüncesinde mi? Ya da önce seçimi kazanalım, sonra bakarız mı diye düşünüyor. 

Fotoğrafları görüyorsunuz. Çadır Köşkü’nde tek bir çivi çakılmamış. Sebebini öğrenebilir miyiz? Bu güzelim yerler beş aydır neden böyle? 

Çadır Köşkü böyle harabe kalmaya devam mı edecek? Bilmediğimiz bir şey varsa da İBB kamuoyuna açıklayabilir mi? 

 

 

Ekonomi yönetimi iyi yolda

 

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten okuyalım:

“Enflasyonu düşürmekte kararlıyız zira fiyat istikrarı sürdürülebilir yüksek büyümenin ön şartıdır. Uyguladığımız politikalarla yatırımcı güveni artarken, rezervlerimiz güçlenmiş ve ülke risk primimiz düşmüştür. Bugün açıklanan verilere göre TCMB brüt rezervleri Eylül 2014’ten bu yana en yüksek seviyesi olan 134,5 milyar dolara ulaşmıştır. Mayıs ayında 700’ün üzerinde olan Türkiye’nin risk primi bugün 330’lar seviyesine geriledi. Dezenflasyon sürecinde yatırımı, üretimi ve ihracatı desteklemekte de kararlıyız. Bu çerçevede, Eximbank’ın sermayesi güçlendirilirken, ihracatçıların finansmana erişimini desteklemek için günlük reeskont kredi limitini 10 katına çıkararak 3 milyar TL’ye yükselttik. İhracat ve döviz kazandırıcı hizmetler için reeskont kredi faizlerine üst sınır getirerek, iskonto oranını azami yüzde 25,9’da sabit tuttuk. TCMB yeni YTAK programı ile nitelikli yatırımları desteklemek için yıllık 100 milyar TL olmak üzere 3 yıl boyunca toplam 300 milyar TL limit tahsis etmiştir.”

Merkez Bankası rezervleri 134 milyar dolara çıkmış durumda. Döviz 4 aydır aynı seviyede. Sıkılaştırma devam ediyor. Dün de faizler yüzde  5 daha artırıldı. Doğrusu da buydu. 

İnşallah 2024 Nisan sonrası olumlu sinyaller gelmeye başlayacak. Dün Para Politikaları Kurulu şöyle bir açıklama yaptı:

“Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarında sınırlı bir iyileşmenin başladığını da değerlendirmektedir. Dış finansman şartlarındaki iyileşme, rezervlerde süregelen artış, talepteki dengelenmenin cari işlemler hesabına desteği ve Türk lirası varlıklara yurt içi ve yurt dışı talebin artması, döviz kuru istikrarı ve para politikasının etkinliğine güçlü katkıda bulunmaktadır. Bu çerçevede, aylık enflasyonun ana eğiliminde düşüş gözlenmektedir. Kurul, dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine önemli ölçüde yaklaşıldığını değerlendirmiştir. Bu çerçevede, parasal sıkılaştırma hızı yavaşlatılacak ve sıkılaştırma adımları kısa bir zaman diliminde tamamlanacaktır. Fiyat istikrarının kalıcı tesisi için gerekli parasal sıkılığın ise gerektiği müddetçe sürdürüleceği değerlendirilmiştir."

Anlıyoruz ki ekonomi yönetimi bağımsız olarak karar almaya devam ediyor. Mehmet Şimşek ve ekibini desteklemek gerekiyor.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp