Top
Saygı öztürk

Saygı öztürk

saygi@sozcum.com

30/06/2013

Tu­tuk­lu Mil­let­ve­ki­li En­gin Ala­n’­ın is­ya­nı

Özel Kuv­vet­ler es­ki Ko­mu­ta­nı, MHP Mil­let­ve­ki­li emek­li Kor­ge­ne­ral En­gin Alan, Bal­yoz Da­va­sı'n­da 18 yıl hü­küm giy­di. 28 Şu­bat da­va­sı­nın sa­nık­la­rı ara­sın­da yer alı­yor. Hak­kın­da ke­sin­leş­miş mah­ku­mi­yet ka­ra­rı bu­lun­ma­ma­sı­na ya­ni dos­ya­la­rı he­nüz Yar­gı­ta­y'­da ol­ma­sı­na rağ­men “yurt­dı­şı­na ka­çar, de­lil­le­ri ka­rar­tı­r” di­ye Sin­can F ti­pi Ce­za­evi'n­de tu­tu­lu­yor.
Gü­ney­do­ğu'da ge­li­nen du­ru­mu ya­kın­dan iz­li­yor. Zi­ya­re­ti­ne ge­len bir ar­ka­da­şı­na “Di­yar­ba­kı­r'­da ya­pı­lan top­lan­tı­da alı­nan 9 mad­de­lik ka­rar­la­rı öğ­ren­di­ğim­den bu ya­na ina­nın ar­tık uyu­ya­mı­yo­rum. Bir ül­ke bu ha­le na­sıl ge­ti­ri­lir ina­na­mı­yo­ru­m” di­yor.

Öca­la­n'­ı bı­rak­ma­dan as­la…

En­gin Pa­şa'yı, ikin­ci kez tu­tuk­lan­ma­dan ön­ce has­ta­ne­de te­da­vi­si de­vam eder­ken Emin Çö­la­şan ağa­be­yim­le zi­ya­ret et­miş­tik. O gün bi­ze, “Ba­kın bi­zi tu­tuk­la­ya­cak­lar, he­pi­mi­ze ağır ce­za­lar ve­re­cek­ler ve hiç­bi­ri­mi­zi ce­za­evin­den çı­kart­ma­ya­cak­la­r” de­di. Açık­ça­sı, o soh­bet­te ve ge­çen şu­bat ayın­da ce­za­evin­de gö­rüş­tü­ğü­müz­de ne söy­le­diy­se ön­gö­rü­le­ri­nin he­men ta­ma­mı gerçekleşti.
En­gin Pa­şa, “Tu­tuk­lu kal­mam umu­rum­da de­ği­l” di­yor. Ama şu­na ke­sin­lik­le ina­nı­yor, “Te­rö­rist­ba­şı Ab­dul­lah Öca­lan ser­best bı­ra­kıl­ma­dan, tu­tuk­lu CHP mil­let­ve­kil­le­ri Prof. Dr. Meh­met Ha­be­ral, Mus­ta­fa Bal­bay ve MHP Mil­let­ve­ki­li ola­rak be­ni as­la bı­rak­ma­ya­cak­lar. Tu­tuk­lu 5 BDP mil­let­ve­kil­li ise üçü­müz­den de ön­ce tah­li­ye edi­le­cek. Bu söy­le­dik­le­ri­me kim­se şa­şır­ma­sı­n” di­yor.
En­gin Pa­şa'nın emir su­ba­yı, Ku­zey Ira­k'­ta kol­la­rı ara­sın­da son ne­fe­si­ni ver­di. Te­rö­rün en sı­cak dö­ne­min­de mü­ca­de­le eden ko­mu­tan­lar, şim­di ya­şa­nan­la­ra ta­nık ol­duk­ça kah­ro­lu­yor. İş­te o yüz­den­dir ki En­gin Ala­n'­ın is­ya­nı ce­za­evi dı­şı­na taşıyor: “Te­rör ör­gü­tü­nün fa­ali­yet­le­ri­ne kar­şı TBMM'­nin bu ka­dar ka­yıt­sız kal­ma­sı­na şa­şı­rı­yo­rum. Ciz­re'de te­rör ör­gü­tü yan­daş­la­rı ken­di­le­ri­ne gö­re söz­de po­lis bi­ri­mi ku­ru­yor, el­le­ri­ne ça­put par­ça­la­rı­nı alıp do­la­şı­yor, yol kon­tro­lü ya­pı­yor ve bun­la­ra kar­şı ses­siz ka­lı­nı­yor. Mec­lis bu olup bi­ten­le­re na­sıl se­yir­ci ka­la­bi­li­yor?”

BDP'­li­le­rin dos­ya­la­rı bek­li­yor

Bir BDP'li vekile “te­rör ör­gü­tü üye­si ol­ma­” su­çun­dan 8 yıl 9 ay, baş­ka bir mil­let­ve­kil­li­ne te­rör ör­gü­tü pro­pa­gan­da­sı yap­mak, ör­güt üye­si ol­ma­mak­la bir­lik­te ör­güt adı­na suç iş­le­mek­ten 14 yıl 6 ay ha­pis ce­za­sı ve­ril­di. Yar­gı­tay, ağır ce­za­lar alan BDP'­li mil­let­ve­kil­le­ri­nin dos­ya­sı­nı tu­tu­yor. En­gin Ala­n'­ın da mah­kum­la­rı ara­sın­da bu­lun­du­ğu Bal­yoz da­va­sı ise 15 Tem­mu­z'­da ele alı­na­cak.
Mah­ku­mi­ye­ti ke­sin­le­şen tu­tuk­lu BDP mil­let­ve­ki­li­nin Ana­ya­sa'nın 84. mad­de­si­ne gö­re, ka­ra­rın TBMM Ge­nel Ku­ru­lu'n­da oku­nup, mil­let­ve­kil­li­ği­nin dü­şü­rül­me­si ge­re­kir­ken, bu da ya­pıl­mı­yor. Ama tu­tuk­suz yar­gı­la­nan CHP Mil­let­ve­ki­li İl­han Ci­ha­ner, he­men her gün “yan­da­ş” ga­ze­te­le­rin man­şet­le­rin­de yer alı­yor.
İl­han Ci­ha­ne­r'­e, bü­yük hak­sız­lık­lar ya­pı­lı­yor. BDP mil­let­ve­kil­le­riy­le il­gi­li mah­ke­me­den “zor­la ge­tir­me­” ka­ra­rı bu­lun­ma­sı­na rağ­men hiç­bi­ri ye­ri­ne ge­ti­ril­me­di, ya­ka­la­ma ka­rar­la­rı da TBMM ta­ra­fın­dan mah­ke­me­ye ia­de edil­di, mil­let­ve­ki­li­nin ve­ril­me­ye­ce­ği be­lir­til­di. An­cak du­rum Ci­ha­ne­r'­e ge­lin­ce, ay­nı tu­tum or­ta­ya ko­nul­mu­yor. Ya­ni, BDP'­li­ler le­hi­ne ka­rar­lar alı­nı­yor.

Niçin du­ruş­ma­ya git­mi­yor?

Du­ruş­ma­ya git­me­yen İl­han Ci­ha­ner soh­be­ti­miz­de, “Be­nim yar­gı­la­mam baş­la­dı­ğım­da usu­lü­ne uy­gun baş­la­mış bir so­ruş­tur­ma yok­tu. Da­ha ön­ce sa­vun­ma ver­me­me rağ­men ıs­rar­la be­ni ça­ğı­rı­yor­lar. Oy­sa ben sa­vun­ma­mı hem Yar­gı­ta­y'­da hem de Er­zu­ru­m'­da yap­mış­tım. Du­ruş­ma­ya git­me­dim. Bi­rin­ci­si ba­na ulaş­mış zor­la ge­tir­me ka­ra­rı yok­tu. İkin­ci­si ise yar­gı­la­ma hu­kuk­suz ol­du­ğu için git­me­di­m” di­yor.
Tu­tuk­lu vekillerin du­ru­mu­na de­ği­ni­yor: “On­la­rın tu­tuk­lan­ma ge­rek­çe­le­ri de­lil ka­rar­ta­bi­le­cek­le­ri ve ka­ça­cak­la­rı şüp­he­si. Oy­sa, adam öl­dü­ren po­lis me­mu­ru hak­kın­da mah­ke­me tu­tuk­suz yar­gı­la­ma ka­ra­rı ver­di. Mil­let­ve­kil­le­ri­nin tu­tuk­lu­luk­la­rı hu­ku­ki de­ğil, mil­li ira­de açı­sın­dan 8 mil­let­ve­ki­li­nin tu­tuk­lu ol­ma­sı da ka­bul edi­le­mez bir du­rum­du­r” di­yor.
İl­han Ci­ha­ne­r'­in mah­ke­me­ye git­me­me­si­ni, yar­gı­lan­ma­sı­nı ise avu­ka­tı Tur­gut Ka­za­n'­a sor­dum. Ka­zan, Er­zin­can es­ki Baş­sav­cı­sı İl­han Ci­ha­ne­r'­in du­ru­mu­nu şöy­le an­lat­tı:
“12 Ey­lül re­fe­ran­dum­undan son­ra HSYK ve Yar­gı­tay bam­baş­ka ya­pı­ya bü­rün­dü­rül­dü. Bu sü­reç­te İl­han Ci­ha­ner için da­va­ya de­vam edil­me­si im­ka­nı yok­ken de­vam edi­yor. 11. Ce­za Da­ire­si, açı­lan da­va­nın ta­ma­men ya­sa­dı­şı ol­du­ğu­na ka­rar ver­miş ve dos­ya­yı Er­zin­can Sav­cı­lı­ğı'na gön­der­miş­ti. Çün­kü, so­ruş­tur­ma iz­ni alın­ma­dı­ğı an­la­şıl­dı. Sav­cı­lık so­ruş­tur­ma iz­ni is­te­di. Da­ha izin ve­ril­me­den Ci­ha­ner mil­let­ve­ki­li se­çil­di. So­ruş­tur­ma mil­let­ve­ki­li se­çil­me­den ön­ce baş­la­mış­sa do­ku­nul­maz­lık iş­le­mez. Oy­sa Ci­ha­ner için so­ruş­tur­ma iz­ni ve­ril­me­miş­ti. Do­la­yı­sıy­la so­ruş­tur­ma­sı ön­ce­den baş­lan­mış iş sa­yı­la­maz ve bu yüz­den de yar­gı­la­ya­maz­sı­nız.”
Ce­za­evin­de 8 mil­let­ve­ki­li var. K.Ereğ­li Be­le­di­ye­si, dün­ya­nın unut­ma­dı­ğı Prof. Dr. Meh­met Ha­be­ra­l'­a, “Sev­gi, dost­luk ve ba­rış ödü­lü­” ver­di. Ba­zı­la­rı­nın ama­cı ce­za­evin­de­ki tu­tuk­lu mil­let­ve­ki­li sa­yı­sı­nı ar­tır­mak. Bu oyun bo­şa çı­ka­rıl­ma­lı.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp