Top
Ege Cansen

Ege Cansen

cansen@sozcum.com

03/12/2023

Algı, kabul, itibar

TCMB Başkanı Dr. Gaye Erkan, İstanbul Sanayi Odası’nda sanayicilere hitaben bir konuşma yapmış. Bu konuşmada (benim okumama göre) iş adamlarına “kafanıza göre zam yapıp enflasyonla mücadelemizi zorlaştırmayın” anlamında sözler söyleyerek onları uyarmış. Şöyle konuşmuş: “Enflasyonu düşürmede başarı ‘algı, kabul ve itibar’ üçlüsüne bağlıdır. Biz üzerimize düşeni (para-fiskal önlemlerle iç talebi kısma) yapacağız. Bunu algılar, kabullenir ve itibar ederseniz dezenflasyonun maliyeti düşük olur. Bunu algılamaz, kabullenmez ve itibar etmezseniz, biz yolumuzdan dönmez, enflasyonu yine düşürürüz. Ama bunun (size de olan) maliyeti daha yüksek olur.”

BUGÜNE KADAR NE SONUÇLAR ALINDI

Başkan Erkan, göreve geldiklerinden beri aldıkları sonuçları şöyle özetlemiş: a) TL’li tasarruf araçlarına ve vadeli mevduata talep arttı. b) Kasım ayı öncü göstergeleri aylık enflasyonda gerilemenin devam ettiğine işaret ediyor. c) Başta otomobil ve beyaz eşya olmak üzere üretici ve satıcılar artık eskisi gibi zam yapmıyor hatta indirimler başladı. d) Enflasyonla mücadelenin en önemli unsuru kararlılıktır. Satıcı ve alıcıların bu kararlığımızı görüp ona göre davranmaları işi kolaylaştırır. Beklentinin bu yöne döndüğüne dair sinyaller alıyoruz. e) Büyük şehirlerde kira artışları yavaşladı. f) Döviz kurundaki istikrarın enflasyona olumlu etkisi olacaktır.

ERKAN: ENFLASYON GAYRİ İKTİSADİ DAVRANIŞLARI TEŞVİK EDİYOR

Başkan Erkan, sunumunda şu hususları vurgulamış:

Yatırım yapanlar yüksek enflasyon döneminde kısa vadeli perspektife odaklanıyor. Bu da büyüme üzerinde risk teşkil ediyor. Fiyat istikrarı sürdürülebilir büyümenin olmazsa olmazıdır.  Dezenflasyonun büyümeyi düşürmesinden kaygılanılıyor. Oysa iyi tasarlanmış bir politikayla büyümeyi fazlaca düşürmeden dezenflasyon mümkündür. Para politikası adımlarının hedeflediği etkilerin ortaya çıkmasının belli zaman alacağını biliyoruz. Yine de attığımız adımların (faizi yükseltme ve miktarsal sıkılaştırma) olumlu etkilerini güçlü şekilde gözlemlemeye başladık. Güçlendirilmiş YTAK (Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi) ile cari açığı daraltarak kur ve fiyat istikrarına katkı yapacak üretim kapasitesinin artışını hedefliyoruz. Yakın dönemde rezervlerde gözlenen artışta Batılı fon girişlerinin de etkisi var. Geçiş döneminde enflasyonda geçici bir yükselişe şahit olduk. Dezenflasyon için gerekli parasal sıkılaştırma hedefine önemli ölçüde yaklaştık. Sıkılaşma adımlarının kısa zamanda tamamlanacağını öngörüyoruz.   Aldığımız kararların dezenflasyon üzerindeki birikimli etkileri yakında görülecektir. Enflasyonu düşürmenin kısa vadede bazı maliyetleri olabilir. Ama orta ve uzun vadede yaratılan fayda daha fazla olacak.

★★★

Bu yazıyı çok muhataralı bir görev üstlenmiş olan TCMB’nin yeni üst yönetim kadrosunu, bir bakıma desteklemek için, kendi fikir ve düşüncelerime hiç yer vermeden kaleme aldım. Bakalım AKP’ye rağmen bu işi başarabilecekler mi?

SON SÖZ: Güvenmediğin adamın ipiyle kuyuya inme.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp

Yazarın Diğer Yazıları