Top
Efkan Bucak

Efkan Bucak

efkan.bucak@radikal.com.tr

13/12/2013

Bir Galatasaray bir de Bakırköyspor

Galatasaray-Juventus maçında Türk Telekom Arena’nın zeminiyle ilgili yapılan yorumların çoğu ‘patates tarlası’ ve ‘amatör futbol sahası’ eksenindeydi. Amatör futbol haberleri ulusal basının gündeminden düştüğünden (Kavga-dövüş oluyor da arada isimlerini duyuruyorlar işte) insanımızın aklına halen amatör futbol dendiğinde, 80’li yılların gazetelerinde siyah-beyaz baskılı, çamur deryasında oynanan maç fotoğrafları geliyor. Böyle olunca toprak saha romantizmi kaçınılmaz oluyor. Ama kötü haber, amatörde artık toprak sahalar azaldı, aslına bakarsanız amatör kulüplerin çoğu, maçlarını Galatasaray’ınkinden daha iyi bir zeminde oynuyor (!). Metin Oktay Tesisleri’nin komşusu Şenlikköy Stadı’nın doğal çim zemininden vazgeç(e)meyen Bakırköyspor istisna. 

Ülkemizde artık şehir merkezlerindeki amatör sahaların büyük bölümü suni çim. Mevcut toprak ve doğal çim sahalar da suni çime dönüştürülmek için sıralarını bekliyor. Toprak sahalar iyice azaldı dedik, olanlara da federasyon tarafından maç verilmesi futbolcular ve kulüpler nezdinde en büyük suç sayılıyor! Futbolcular toprak sahalarda oynamak istemiyorlar. Toprak sahayı ev sahibi için haksız avantaj olarak görüyorlar, kendilerince haklılar. 

Suni çim zararlı mı yoksa değil mi, kesin bir şey demek güç. Toprak sahada düşenin, yaralananın vay haline, orası herkesin malumu. Lakin her maç sonrası kramponun içinin kauçuk granülle dolmasına neden olan suni çim sahanın insan sağlığına etkileri halen tartışılmakta. Bu sahalarda oluşan toz ve iplik parçaları solunum yoluyla ya da yutmayla vücuda alınmakta ve bu da ciddi sağlık riski teşkil ediyor. Diğer bir sıkıntı da insan vücudunda oluşan elektrik yükünün toprakta dışarı verilirken suni çimde böyle bir şansın olmaması. En önemlisi de alınan darbelerde toprakta ya da çimde ayak sabit durmaz, esnerken suni çimde olduğu yerde kalır, darbeyi daha şiddetli alır. Bununla birlikte, “Düzgün yapılırsa zararı yok” diyen araştırmalar da var. 

Sağlık konusunu bir yana bırakırsak, suni çim kesinlikle daha avantajlı. Futbol Federasyonu aynı gün tek stada üst üste 3-4 maç verebiliyor, haliyle müsabaka trafiği rahatlıyor. Suni çimin bakımı daha kolay. Ayrıca maçlardan sonra akşam bazı statlar ikiye bölünüp halı saha olarak kiralanıyor ki bu da stadın sahibi/kiracısı kulübe hatırı sayılır bir gelir demek. Futbolcuların da tercihi zaten belli. Yani günümüz futbol gerçeğinde suni çim bir zorunluluk. Ama işte her şeyin başı sağlık olduğundan, o konu da öyle bir yana bırakılmıyor...

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp