Top
Muharrem Sarıkaya

Muharrem Sarıkaya

msarikaya@htgazete.com.tr

18/01/2014

O hâkim de gitti

YOLSUZLUK soruşturmasında görev alan 20 hâkim ve savcıyla ilgili HSYK kararında, ilginç bir detay daha ortaya çıktı. Kararnamelerde savcılar öne çıkarken, işadamları hakkında gözaltı ve mal varlıklarına el konulmasıyla ilgili kararı veren Hâkim Süleyman Karaçöl hakkında da HSYK’nın işlem yaptığı görüldü. İşadamlarının şikâyeti üzerine müfettişlere inceleme yaptıran HSYK, “1005 sayfalık fezlekeyi 1.5 saatte okuyamayacağı” kararına vardığı Hâkim Süleyman Karaçöl’ü ağır ceza mahkemesine yolladı. Bütün bunlar, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın ilk kez katıldığı HSYK toplantısı sonrasında gerçekleşti. Aktarıldığına göre Bozdağ, HSYK toplantısına neşeli geldi. Toplantının açılışında da Bozdağ üyelere, “Yeni bir yıl, yeni bir bakan, yeni bir müsteşar ile yeni döneme başlıyoruz, önerim üyelerin daireler arasında görev değişimi yapmalarına imkân tanımamız” teklifini sundu. Toplantıya katılan 19 üyeden 16’sının oyuyla gizli oylamaya geçildi. HSYK Başkanvekili Ahmet Hamsici’nin 3. Daire Başkanlığı görevi yasa gereği değişemeyeceğinden, 1. Daire ve 2. Daire Başkanlıkları oylandı. Oylama sonucu, 19 üyeden 16’sı İbrahim Okur’un 1. Daire Başkanlığı’na devamına karar verdi. Ayrıca iki üyenin yer değişimi sağlandı.

KARARNAME HAZIRLIĞI

Üyelerin oluşumu tamamlanmasının ardından, önceki gün de kararnameleri hazırlayan 1. Daire, Okur’un başkanlığında toplanarak gelen şikâyetleri değerlendirdi. İlginç olan 1. Daire’den kararların, 7 üyeden 6’sının oyunu alarak geçmesiydi. Bir üyenin itirazı ise “Müfettiş soruşturmalarını bekleyelim” yönünde oldu. Karar için 4 üyenin onayı yeterli olduğu için kabul edildi. Kararın bu yönde çıkması, 1. Daire’de 2 üyenin değişimi yapılmamış olsaydı da sonucun değişmeyeceğini, yine benzer yönde kararın çıkacağını göstermesiydi. En dikkat çeken ise kamuoyuna yansıyan soruşturma dosyalarını yürüten İstanbul Savcısı Celal Kara, İzmir Başsavcıvekili Ali Çevik gibi isimlerin kararnameye dahil edilmemesi oldu.

1005 SAYFALIK FEZLEKE

Kararnamede eş durumundan yer değiştirmelere de yer verilmekle birlikte, ağırlıklı olarak şikâyetler dikkate alındı. Bunlardan biri de ikinci dalgada mal varlıklarına el konulan işadamı Mustafa Latif Topbaş’ın dilekçesiydi. HSYK’nın talebiyle yapılan müfettişler, soruşturmayı yürüten Savcı Muammer Akkaş’ın, bir gün önce Başsavcı Turan Çolakkadı’ya polisten gelen 1005 sayfalık fezlekeyi okumadığını söylediğini tespit etti. Ancak Akkaş’ın, bu sözünün üzerinden 12 saat geçmeden sabah saat 09.30’da 1005 sayfalık fezleke üzerinden mahkemeye başvurup yakalama ve tedbir kararı istediği de belirlendi. Mahkemenin de bu başvuruyu 1.5 saat gibi bir sürede inceleyip, saat 11.00’de talep doğrultusunda karar aldığı da UYAP üzerinden yapılan incelemelerde tespit edildi. Ayrıca polisten gelen belgelerin yer aldığı torbaların büyük bölümünün bağcıklarının bile çözülmediği, bu kadar kısa sürede de 1005 sayfayı okuyup karar vermenin olanaksız olduğu görüldü. HSYK, Savcı Akkaş’ın Tekirdağ’a atamasına karar verirken, 1005 sayfalık fezleke üzerinden 1.5 saatte karar alan Hâkim Süleyman Karaçöl’ün de ağır ceza mahkemesine tayinini çıkardı. Şimdi ise soruşturmaların tamamlanmasını bekliyor

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp