Top
Muharrem Sarıkaya

Muharrem Sarıkaya

msarikaya@htgazete.com.tr

15/05/2013

'Bu eylem içeriden desteksiz olmaz'

TERÖRÜN bir tarafı biterken diğer yanının hortlamasının amacı ne?
Reyhanlı patlamaları çözüm sürecine zarar vermek için miydi?
BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş ile sohbetimiz bu konu üzerinde oldu.
Reyhanlı saldırısının çözüm sürecine zarar vermek olduğu yönündeki görüşlere katılmadığını belirterek başladı.
Olayın gerisinde "Türkiye'nin uyguladığı dış politikanın yattığını" kaydedip ekledi:
"Dış politikadaki aktiviteleri Türkiye'yi savaşın içine çekiyor; Suriye'deki savaşın içeriye yansımasını doğuruyor. PKK ölümler olmasın diye çekiliyor. Diğer yanda ise ölümler oluyor. Bu ölümler devam ederse süreci de zehirler."

REYHANLI'NIN SAĞDUYUSU
Reyhanlı'ya giden BDP heyetinin gözlemlerini aktardı.
Patlamanın hedefinin etnik çatışma çıkarmak olduğu yolundaki görüşün yaygın olduğunu belirtti.
"Halk bunu birbirimize düşürmek için yaptılar diye sağduyu içinde bakıyor. Reyhanlı, Sünni vatandaşların ağırlıklı olduğu bir mekân. Bunun ardından bölgedeki Alevi ağırlıklı bir mekânda olayın kışkırtma amaçlı olabileceğini görüyorlar."

SAVAŞI İSTEYİNCE
"Suriye sınırının delik deşik olduğunu" söyledi.
"Bir tek ülkenin, Türkiye'nin Suriye politikası savaş yanlısı" tespitini yapıp devam etti:
"Esad'a karşı olalım, insanlığa yönelik saldırıya karşı olalım tamam. Ama bir numaralı çözüm modelimiz savaş olmasın. Eğer sen bir numaralı çözümünü savaş yaparsan, Türkiye'yi bunun içine çekmek isteyenler de aynı yöntemi sana karşı kullanır. Başkaları o savaşı getirir senin içine sokar. 'Madem çözümün savaş, al sana savaş' der... "

ACİLCİLER'İ AŞAR
Demirtaş, patlamanın çok daha büyük bir organizasyonun işi olabileceğini iddia etti ve şu önemli tespiti yaptı:
"Böyle bir eylemi, bu kadar patlayıcıyı içeriden bir destek gelmeden yapmaları çok zor. AK Parti veya devlete karşı, devlet içinde devleti kullananların yaptığı bir organizasyonun da desteği olmadan böyle bir eylem olmaz."
Sözlerini açmasını istediğimde altını bir daha çizip "Devlet içinden bir destek olmadan bu eylemi yapmak zor" diyerek ekledi:
"Suriye'de taraf tutarsan, o tarafı senin içinde bir tarafa yönlendirecek veya buna karşı çıkacak birileri her zaman vardır. Türkiye çok güçlü bir istihbarat devleti... İçeriden destek olmadan böyle bir eylemin yapılması çok zor... "

SİLAHA VEDA
Bu aşamada PKK'nın çekilme sürecindeki gelişmeleri de konuştuk.
Çekilmeyi takip eden komitelerin olumsuz bir durum kayda geçirmediğini, gidenler için Kandil'de 5-6 bin kişilik kamp kurulduğunu belirtti.
"PKK da devlet de duyarlı hareket ediyor, PKK göz göre göre gitmiyor, gizli gidiyor. Devlet de çekilme yollarında operasyon yapmıyor" dedi.
Süreçte ikinci aşama olan demokratikleşme yasalarının sonbaharı beklenmeden Meclis az tatil yaparak bir an önce çıkarılması gerektiğini söyledi.
Bu yasalar çıkmazsa ne olacağı sorumuza ise net cevap verdi:
"Bu geri döneriz çekilmesi değil, tamamen çekildiler. Bundan böyle ucu açık bir siyasi mücadele dönemine girdik. Bu silahlara tamamen vedanın ön adımıdır."

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp