Top
Abdurrahman Yıldırım

Abdurrahman Yıldırım

ayildirim@htgazete.com.tr

30/04/2012

Büyüme, istihdam ve enflasyon var ABD'de yeni parasal genişleme yok

Geçen hafta küresel piyasalar dikkatlerini salı günü ABD Merkez Bankası'nın FED yapacağı faiz toplantısına çevirdi. Faiz değişmedi, 2014 sonuna kadar da değişmeyeceği açıklandı. Başkan Bernanke "gerekmesi halinde daha fazla önlem alınacağını" söyledi. Bu sözden piyasalar üçüncü parasal genişlemeye kapının kapanmadığını çıkardılar. Bu nedenle de, kâr realizasyonunun hâkim olduğu bir dönemde nispeten iyi sayılacak bir haftayı geride bıraktılar. Ama bu durum madalyonun sadece bir yüzü.
EKONOMİ İYİ: Madalyonun diğer yüzü ise bize tersini söylüyor. FED aynı zamanda ekonomik tahminlerini revize etti.
■ Bu yıl için ABD büyümesini 0.2 puan artırdı ve yüzde 2.4-2.9 aralığına yükseltti.
■ İşsizlikte yarım puan iyileştirme yaptı ve ocak ayındaki 8.2-8.5 bant beklentisini 7.8-8.0 bandına indirdi. En büyük iyileştirmeyi de burada yaptı FED.
■ Tüketici enflasyonunu ise yüzde 1.4-1.8 bandından yüzde 1.9-2.0'ye çıkardı.
FED BEKLEYECEK: Büyüme artacak, işsizlik azalacak, ekonomi iyileşecek. Karşılığında biraz enflasyon yükselecek. Ama uzun vadeli sınırlar içinde kalacağından FED hemen bir şey yapmayacak. Biraz enflasyona razı olacak. Kendisinden üçüncü parasal genişlemeyi bekleyen piyasalar için yapabileceği bu. Ekonomik tablo yeni bir parasal genişlemeye değil, olsa olsa sıkılaştırmaya işaret eden bir görünümde. Ama FED bunu hemen yapmayacak hem ekonominin toparlanmasının ve iyileşmesinin kalıcı hale gelmesini hem de Amerikan başkanlık seçimlerinin geride kalmasını bekleyecek gibi.
TAYLOR KURALI NE DİYOR: Bir de Taylor Rule (kuralı) var ki, o da şu anki FED faizinin normal düzeyinde olduğa işaret ediyor. FED faizinin yol göstericisi durumundaki Taylor kuralı düzeyi ile FED faizleri uzun süre paralel gitmiş. Ama küresel kriz döneminde bir ara eksi 4'e kadar gerileyen Taylor kuralı düzeyine FED ayak uyduramamış. FED faizleri eksiye getiremediği için, yüzde 0-0.25 düzeyinde bırakmış. Bu makas şimdi kapandı. Taylor kuralına göre, FED'in faiz artırım dönemi bundan sonra başlayabilir. FED'in tahmin ve açıklamaları bize, hemen Taylor kuralının peşine takılmayacağını ve politika faizini artırmayacağını gösteriyor. Tıpkı krizde eksiye düşmesinde olduğu gibi. Yani durum, piyasaların umduğunun tam tersini söylüyor bize.

İşte 2012'de küresel piyasaları bayram yerine döndüren rakam

Yılın ilk çeyreği risk iştahının arttığı, kıyıda kenarda bekleyen fonların yatırıma soyunduğu bir dönem olmuştu. Küresel likidite gelişmekte olan piyasalarda pozisyon almıştı. Geçen hafta yılın ikinci enflasyon raporunu açıklayan Merkez Bankası bunun rakamsal verilerini yayımladı.
Yukarıda yer aldığı gibi, geçen yılın son çeyreğinde gelişmekte olan ülkelerden 11.5 milyar dolarlık net sermaye çıkışı gerçekleşmiş.
Bu sermaye çıkışı 2012 yılının ilk çeyreğinde ise 32.5 milyar dolarlık net sermaye girişine dönüşmüş. İşte piyasaları bayram yerine çeviren ve 2012 yılına bakışları pozitife döndüren rakam bu. Tabii bu sermaye giriş ve çıkışları asıl olarak hisse senedinde gerçekleşiyor. Türkiye'deki durumun tam tersine yani. Mart sonu itibariyle gelişen ülkelere net sermaye girişi de neredeyse sıfırlanmış ve buna paralel VIX Endeksi de gerilemiş.
AB BANKALARI ETKİLİ: Yılın ikinci çeyreğinin ilk ayı olan nisanı geride bırakıyoruz. Ay genelde gelişen piyasalarda satıcılıydı. Ama sınırlı bir satış. Kayda değer bir sermaye çıkışı yaşanırsa sermaye hareketleri yeniden tersine dönecek. Burada da Avrupa bankalarının yıl ortasına kadar bilançolarını ve sermaye yeterlilik rasyosunu düzetmeleri zorunluluğu önemli bir rol oynuyor gibi. Sermaye rasyosunun yüzde 9'a çıkacak olması ve bunun için 115 milyar Euro'luk bir ek likidite gerektiğinin hesaplanması, bankaları bilançolarını küçültmeye ve varlıklarını satmaya yöneltiyor. Tarih yaklaştıkça da varlık satışları artabilir ve gelişmekte olan piyasalarda bunun baskısı yaşanabilir. Nitekim yılın ilk aylarındaki pozitif performans sonrasında gelişmekte olan piyasalar nisan ayında yüzde 4'e yakın ortalama değer kaybı yaşadı. Aynı dönemde gelişmiş piyasalar mevcut seviyesini korudu.
Yabancılar gelişen piyasalardan önceki çeyrekte net bazda bir satıp (11.5 milyar dolar) geçen çeyrekte üç (32.5 milyar dolar) almışlardı. Bakalım içinde bulunduğumuz çeyrekte kaç satacaklar?

SONUÇ: "Yaşamımız yaşadıklarımızla değil, beklentilerimizle şekillenir." Bernard Shaw

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp