Top
Abdurrahman Yıldırım

Abdurrahman Yıldırım

ayildirim@htgazete.com.tr

22/05/2012

TARIM VE TURİZM STRATEJİK SEKTÖRLER

Her yıl izlediğimiz TOBB Kurultayı, Türkiye'nin nabzını tutmak, iş yapanları toplu bir arada görmek, illerin sanayi ve ticaret odaları tarafından kurulan stantlarda şehirler hakkında bilgi almak, hatta son yıllarda yemeklerini tatmak açısından yararlı olur. Bu yılki de her zamankinden daha kalabalıktı. Çünkü normal TOBB delegeleri yanında kadın ve genç girişimciler de davetliydi, Ak Parti Gençlik Kolları da gelmişti.
Mesajlara bakınca da, TOBB ile iktidarın söylemlerinin birbirine daha bir yaklaştığını gözlemledik. TOBB Başkan Rifat Hisarcıklıoğlu konuşmasında, yaptıklarından dolayı birkaç kez Başbakan'a ve ilgili bakanlara teşekkür etti. Başbakan Erdoğan da konuşmasının ilk çeyrek saatlik bölümünü TOBB'a ve işadamlarına ayırdı. Yerinde ve kararında övücü ifadeler de kullandı. Konuşmasını balkondan aşırı alkış ve sloganlarla izleyen gençlik kolları elemanlarını kürsüden eliyle işaret ederek sakinleştirdi. Karşılıklı bu kadar övgünün ardından Başbakan Erdoğan "Biz iyi bir teşvik programı açıkladık. Haydi sıra sizde. Yatırım için Doğu'ya, Güneydoğu'ya" dedi işadamlarına. Konuşmasını da "Birlikte çalışacağız. 21'inci yüzyılı bir Türkiye yüzyılı yapacağız" diye tamamladı.
BANKALARA YÜKLENME: Başkan Rifat Hisarcıklıoğlu konuşmasında "bankaların reel sektöre ve özelinde KOBİ'lere kredi vermekte nazlanmaya başladıklarını" söyleyerek Başbakan Erdoğan'a iyi bir pas attı. Başbakan da konuşmasında elbette bankaları savunmadı. Kimse de ekonomi yönetiminin banka kredi artışını geçen yıl sınırlandırdığını, Merkez Bankası'nın likiditeyi çektiğini ve fonlama faizini artırdığını, enflasyonu dizginlemek için para politikasını sıkılaştırdığını söylemedi. Mevduatların krediye dönüşme oranı yüzde 100'e gelmiş, daha fazla kredi açmanın koşullarını kimse konuşmadı.
PERAKENDECİLİK YASASI: Kurultayda konuşmasında perakendecilik yasasının çıkarılmayışını da gündeme getiren Hisarcıklıoğlu şunları söyledi: "Perakende sektörünü düzenleyen kuralların olmaması, esnafımızın nefesini kesiyor. KOBİ'lerimizi ve sanayicimizi fasoncu haline getiriyor. Güçlü olanların, güçsüzlere kendi kurallarını dayattığı bir sisteme esnafımız, KOBİ'lerimiz, sanayicimiz daha ne kadar dayanacak? Biz perakende yasasının çıkarılmasını bekliyoruz. Kuralsız ve vicdansız işleyen bir piyasa ekonomisi istemiyoruz." Başkanın bu istekleri herhangi bir karşılık bulmadı.
İKİ SEKTÖRE VURGU: TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu iki stratejik sektöre hem cari açık hem de istihdama yapacağı katkı bakımından dikkat çekti. Bunlardan biri tarım, diğeri turizm. Türkiye tarımsal ekonomi büyüklüğünde dünyada 7. sırada, turizmde ise 8. sıradayız. Tarımda Türkiye'nin büyük potansiyeline dikkat çekerken Konya büyüklüğündeki Hollanda'nın 80 milyar dolarlık gıda ihracatı yaptığını hatırlatan Hisarcıklıoğlu "Tarımsal piyasalar açısından devrim niteliğinde bir değişiklik olan lisanslı depoculuk ve ürün ihtisas borsalarını, ticaret borsalarından gelen bilgi ve birikimle birleştirirsek tarımda çok daha hızlı gelişme sağlarız" dedi.

 

Borsadan çeyrek asırda 25 milyar dolarlık kaynak

İMKB Başkanı İbrahim Turhan yeniden yapılanmada yol haritasını açıkladı. Borsa merkezinin nerede olacağı henüz netleşmiş değil. Ataşehir'deki Finans Merkezi'nde de yer alabilir, İstinye'deki mevcut binasında da kalabilir. Hukuki yapı için Sermaye Piyasası Kanunu değişikliği bekleniyor. Meclis tatile girmeden kanun çıkarsa borsanın şirketleşmesi 2012'de tamamlanabilir.
Ülkede tek borsaya gidilirken İMKB'nin yanı sıra vadeli, altın, emtia ve enerji piyasası işlemleri de Ortak İşlem Platformuna alınacak. Tek bir aracıyla Türkiye'deki tüm sermaye piyasası araçlarına ulaşılacak. Gözetim ve denetim etkinleşecek. Başkan Turhan'a göre bu konsolidasyonla "borsanın değeri dört kat artabilir".
Şirketleşme ve Ortak İşlem Platformu'nun kurulmasının ardından ya çekirdek yatırımcıya satış ya da halka açılma aşamasına geçilecek. Hangisinin öne çekileceği piyasa şartlarına ve taliplilerin durumuna göre değişecek. İbrahim Turhan birleşik Türkiye borsasının yerli, yabancı ayrımı yapılmadan tek bir alıcıya satılmamasından yana. Bunun yolu da "Kurulacak şirkette en çok yüzde 5 hisseye sahip olunur" gibi miktar kısıtlamasından geçiyor.
İMKB Başkanı İbrahim Turhan'ın verdiği bilgiye göre, 1986-2012 arasında halka arz ve bedelli sermaye artırımıyla 54.1 milyar dolar kaynak yaratıldı. Şirketler halka açık kısma 52.8 milyar dolar nakit temettü ödedi. Uzun vadeli bu tabloda rakamlar birbirine çok yakın. Madalyonun bir tarafı bize halktan toplanan paraların zaman içinde temettü ödemeleriyle geri alındığını, diğer tarafı da şirketlerin karşılıksız kaynak toplayamadıklarını gösteriyor.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp