Top
Abdurrahman Yıldırım

Abdurrahman Yıldırım

ayildirim@htgazete.com.tr

17/05/2012

Teşvikte illerin sıralamasını temiz hava ve yeşil kart da etkilemiş

Trabzonlu işadamlarına konuşan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan "Trabzon niye 3. teşvik bölgesinde?" yakınmasına yanıt verirken "Teşvik bölgeleri arasında kaybolmayın. İstediğiniz ile stratejik yatırım yapın. 5. bölge teşviklerini alın" dedi

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Trabzonlu İşadamları ve Bürokratları Derneği'nin düzenlediği ''Yeni Teşvik Sistemi'' konulu toplantıda "Dünyada parmakla gösterilen bir ülke haline gelen Türkiye'ye 10 yıl önce hasta diyenlerin bugün kendileri yoğun bakımda, acil şifalar versin" dedi.
Yeni teşvik sistemini sanayici gözüyle değerlendiren Zafer Çağlayan toplantıya katılanlara yatırım taktikleri verdi. Türkiye'nin hak ettiği yatırımları ciddi şekilde alacağını ümit ettiğini vurgulayan Çağlayan'ın konuşmasında altını  çizebileceğimiz satırlar şöyle:
■ Türkiye'nin 4 saatlik uçuş mesafesinde 56 ülke var ve bu ülkeler dünya ithalatının yüzde 46'sını yapıyor, milli hasılasının üçte birini gerçekleştiriyor.
■ Geçen yılk 106 milyar dolarlık dış ticaret açığımızın 55 milyarı enerji. Onu çıkalım, geriye 50 milyar dolarlık mal ithalatı kalıyor. Bunun da yüzde 28'i demir çelik ve maden, yüzde 1 8'i otomotiv ve makine, yüzde 21 'i kimyasal, yüzde 8.8'i tarım ve yüzde 8.6'sı tekstil ürünlerinden oluşuyor. Bakır, aluminyum, demir çelik hurdasına 1 6 milyar dolarımız gidiyor.
■ Bu nedenle Türkiye'de hiç üretimi olmayan, 50 milyon dolardan fazla ithalatı yapılan malları üretecek yatırımları stratejik olarak tanımladık, yatırımlar ister 1. bölgede, isterse 5. bölgede yapılsın, 5. bölge teşvikinden yararlanırlar.
■ Türkiye'yi 6 teşvik bölgesine ayırırken bunu kafadan yapmadık.
Sosyo Ekonomik Gelişmişlik Endeksi'ne göre yaptık. Burada 8 istihdam, 15 yenilikçilik ve rekabetçilik, 7 mali, 5 demografik, 6 eğitim, 5 sağlık, 6 erişebilirlik, 9 yaşam kalitesi olmak üzere 61 ayrı parametreye göre sıralama yapılıyor.
Yaşam kalitesinde hava kirliği oranı, kişi başına düşen alış veriş merkezi alanı, sosyal güvenliğin kapsadığı nüfusa da bakılıyor. Sağlıkta ise yeşil kartlı sayısı da parametrelerden biri.
■ Bana göre de Tunceli 5. değil 6. bölgede olmalıydı, ama göç veriyor. Gaziantep 3 değil 1. bölgede olmalıydı, ama göç alıyor ve bu onu 3. sıraya indirmiş. Trabzon niye 3. bölge, göç verdiği ve ihracat yaptığı için.
■ Bu teşvikler içinde yatırım indirimini yeniden getirdik. Vergi indirimi, KDV istisnası, Gümrük Vergisi muafiyeti, sigorta prim işveren hissesi desteği, yatırım yeri tahsisi, faiz desteği veriyoruz. Trabzon'un 3. bölge olmasına bakmayın. Bu stratejik yatırımları orada yapın, alın 5. bölge teşviklerini.
■ 6. teşvik bölgesi farklı bir bölge. Hiçbirimiz "Hakkâri'de, Muş'ta, Şırnak'ta olanlar bizi ilgilendirmez" diyemez. Bugün terörle herkes mücadele ediyor. Orada terörün yapmak istediği şeyler var. Oraya giden yatırımcıyı caydırmak istiyor. Çünkü o bölgeyi fakirliğe mahkûm etmek en büyük kozları. Biz bunu onların elinden almak zorundayız. Bunun yolu da o bölgeye yatırımdan geçer.
■ Türkiye'den birçok fabrika, emek yoğun sektörlerde çeşitli ülkelere gittiler. Şimdi gel kardeşim, bu ülke içinde emek yoğun yatırımlarını buraya yap diyeceğiz. Haziran ayı başında Muş'a gidiyoruz. Aşağı yukarı 15 ilin bütün işadamlarını orada toplayacağız. Yatırımcılardan gelen talep üzerine bunu yapıyoruz. 6. bölgeye bilhassa emek yoğun sektörleri, bizim Çin, Bangladeş, Pakistan ile mücadele edemeyen özellikle hazır giyim, konfeksiyon başta olmak üzere, çabuk öğrenilebilecek ve çabuk yatırım yapılabilecek sektörleri götüreceğiz.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp