Top
Abdurrahman Yıldırım

Abdurrahman Yıldırım

ayildirim@htgazete.com.tr

17/04/2023

Fed’den son bir artış sonra yatış mı?

Son dönemde gelen istihdam, enflasyon, perakende satış verisi ABD’de ekonominin yavaşlama sürecine girdiğini ortaya koyuyor. Ancak bu yavaşlama bile Fed’in faiz artışını durdurmasına yetecekmiş gibi görünmüyor.

➔Bankanın 3 Mayıs’ta politika faiz oranını çeyrek puan artırarak yüzde 5-5.25 aralığına yükseltmesi hala en önemli seçenek diye duruyor.

➔Asıl önemli konu bankanın faiz artıracağı 3 Mayıs sonrası izleyeceği politika. Fed “bu son” demeyecek. Faizi artırdıktan sonra şimdilik tamam mı, devam mı sorusunun yanıtını verecek. Bunu kamuoyuna nasıl söyleyecek? Doğrudan mı, dolaylı mı?

➔Fed Başkanı Powell’ın doğrudan ifade yerine dolaylı ifadeye başvuracağı, verileri ve gelişmeleri izlemeye bağlı hareket edebileceklerini söyleyeceği tahminleri ağırlık kazanıyor.

➔Bunun bir nedeni faizde durdurduktan sonra yeniden başlamanın zor ve maliyetinin daha yüksek olmasından kaynaklanıyor.

➔Diğer nedeni de artırıma devam etmenin nasıl ki bir maliyeti varsa faizde durmanın da Fed için maliyeti olmasından ileri geliyor.

➔Faizde durduğunu açıklasa finansal piyasalar “İşi bitirmeden peşini bırakmayacağız” diyen Powell’ın sözünü hatırlayacak.

➔Enflasyonda iş henüz bitmedi ki. Önümüz bahar ve yaz. Hizmet sektörü ve tüketim canlanacak. İstihdam piyasası hala güçlü, işsizlik oranı yüzde 3.5’ta ve insanlar para kazanmaya devam ediyor. Para kazanan harcar da.

➔Hedef yüzde 2 iken enflasyonun halen yüzde 5’te seyrettiği, çekirdek enflasyonun yüzde 5.6’da olduğu gerçeğinden hareketle piyasaların en azından bir kısmı satış tarafına yönelecek. Çünkü enflasyonda iş henüz bitmedi.

DOĞRUDAN DURMANIN RİSKİ

➔Faizi erken durdurmanın tıpkı 1970’lerde olduğu gibi, enflasyonda ikinci büyük dalgayı getireceğinden korkulacak. Bitişikte yer alan grafikte 1970’li yıllarda enflasyonun ikili tepe yapması dikkat çekiyor. Şimdi ise ilk tepedeyiz, faizde durmak ikinci tepenin oluşmasına yol açabilir ve Fed’in 40 yıl önceki haftasına düştüğüne yorumlanabilir.

➔Enflasyonun yeniden geri gelmesi ise ekonomi ve piyasalar için en kötü seçenek. Her kesimi, her piyasayı ve tüm tarafları bunaltır.

➔ABD'de enflasyonun tepe noktası olan yüzde 9.1’den mart ayında yüzde 5 seviyesine inmesine rağmen hala yüzde 2'lik hedefin çok üzerinde seyretmesi, çekirdek enflasyonun yüzde 5.6 ile manşet enflasyonun üzerinde ve tepe noktasına göre sadece 1 puan düşerek yapışkanlık göstermesi endişeleri canlı tutuyor.

➔Fed yönetim kurulu üyesi Christopher Waller “Ekonominin stres altına girdiğine dair henüz çok az kanıt gördüğünü, enflasyonda çok az mesafe kat edildiğini ve faiz artırımlarında durmak için yeterli neden bulunmadığını” söyledi.

➔Waller "Talebin ılımlaştığına dair işaretleri memnuniyetle karşılarım. Ancak enflasyonun yüzde 2'lik hedefe doğru anlamlı ve ısrarlı bir şekilde düştüğünü görene kadar hala yapacak çok işimiz var" dedi.

BİLANÇO MEVSİMİ

➔Cuma günü açıklanan JPMorgan, Citigroup ve Wells Fargo gibi büyük banka bilançoları Wall Street beklentilerini aşmasıyla sezonu iyi başlattı.

➔Bu hafta tüketici harcamaları sektöründeki Tesla, Netflix ve AutoNation bilançolarını açıklayacak. Amazon’un ise 27 Nisan'da rakamlarını açıklaması bekleniyor ➔Bu hafta Goldman Sachs, Morgan Stanley ve Bank of America gibi büyük bankaların yanı sıra, 18 Nisan'da Johnson & Johnson ve Netflix ve 19 Nisan'da Tesla’nın bilançosu duyuracak.

➔Analistler S&P 500'ün ilk çeyrek kazançlarının bir önceki yıla kıyasla yüzde 5,2 düşmesini bekliyor.

➔S&P 500 Endeksi ise bu yıl yaklaşık yüzde 7,7 yükseldi. Yeni bir iyimserlik dalgasıyla bu oranın daha yükselmesini bekleyenler var.

RESESYON BEKLENTİSİ

➔Pek çok yatırımcı Fed’in yılsonuna kadar faiz oranlarını düşüreceğine dair bahis oynuyor. Bunun nedeni ise ABD ekonomisinde ikinci yarıda büyük bir yavaşlama yaşanacağı beklentisi.

➔Fed’in 21-22 Mart'taki toplantı tutanaklarında yer alan yılın sonuna doğru "hafif bir resesyon" görülebileceği ifadesi de piyasaların bu beklentisinde haklı çıkabileceğini gösterdi.

➔Dahası durgunluk veya resesyonun öncü göstergesi olan tahvil getiri eğrisinin terse dönmesi hiç bu boyutta olmamıştı. Normalde uzun vadelinin daha yüksek kısa vadelinin daha düşük faizli olması gerekirken bitişikte Fed’in grafiğinde yer aldığı gibi durum tam tersi yönde gelmişti.

Fed’in resesyon göstergesi olarak izlediği 3 ay-10 yıl hazine kağıdı farkı 1.56 puanla rekor düzeye çıktı. Üç ay hazine bonosu faizi yüzde 5.082’ye çıkarken, 10 yıllık tahvil faizi yüzde 3.515 düzeyinde.

➔Ayrıca perakende satışlar ve istihdamda beklenen düşüşlerin, pandemi sonrası yaşanan tüketim patlamasının yavaşlaması mı, yoksa beklenen resesyonun işareti mi olduğu henüz kestirilemiyor.

SONA YAKLAŞILDI

➔Fed'in 2-3 Mayıs'taki toplantısından önce çok fazla önemli ekonomik veri gelmeyecek.

➔Bununla birlikte, banka mevduat ve kredi gelişmelerine ilişkin haftalık istatistiklerdeki gerçekleşmeler ve Fed yetkililerinin kamuya açıklamaları farklı bir havanın esmesine neden olabilir.

➔Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic perşembe günü son enflasyon trendlerinden cesaret aldığını belirterek “tek bir faiz artışının zaman içinde enflasyonu düşürmesine ve Fed’in hedefini tutturmasına ve beklemesine izin vereceğini” söyledi.

➔Bank of the West baş ekonomisti Scott Anderson bankacılık, enflasyon ya da ekonomik verilerde büyük sürprizler olmadığı sürece “faiz artırım döngüsünde sona yaklaşıldığını hissettiklerini" belirtti.

➔Bunlar şüphesiz piyasaların duymak istediği açıklamalar. Ancak nihai açıklama mayıs başında FOMC'den gelecek.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp