Top
20/01/2024

Mehmed: Fetihler Sultanı

Konusunu tarihten alan dizi fırtınası, Ocak 2011'de yayınlanmaya başlanan Muhteşem Yüzyıl ile başladı desek yeridir. Ardından gelen Diriliş Ertuğrul, 2014'te başladığı yayın macerasını beş yılın ardından 150. bölümde tamamladı. İzlenme rekorları kıran her iki dizi, onlarca ülkede, yüz milyonlarca seyircinin beğenisini kazandı, toplam 146 ülkede yayınlanan Türk dizilerine ilginin küresel ölçekte daha da artmasını sağladılar.

Tarihi konulara ilgi artınca yapımcılar ardı ardına yeni projelere imza atmaya başladı. Böylece, Payitaht Abdülhamit, Uyanış: Büyük Selçuklu, Alparslan: Büyük Selçuklu, Kudüs Fatihi Selahattin Eyyubi, Rûmi, Yunus Emre, Barbaros Hayrettin: Sultanın Fermanı, Barbaroslar: Akdeniz'in Kılıcı gibi diziler, TRT'nin öncülüğünde, peş peşe ekranda boy gösterdi.

Tabi diziler ardı ardına gelince bazı handikaplar da zuhur etti. Mesela, açın bakın, bu dizilerde, dönüp dolaşıp aynı oyuncuların farklı rollerde birden fazla projede yer aldığını göreceksiniz.

Söz gelimi, bir dizide Moğol komutanını canlandıran bir oyuncunun, vakit kaybetmeden, bir başka dizide Selçuklu Sultanı oluvermesi, seyircinin duygusal hafızasında soğuk duş etkisi yaptı.

Tarihi dizilerin başka sorunları da vardı: Kadın oyuncuların ful makyajlı, botokslu çehreleri, arazide canhıraş biçimde savaşmalarına rağmen (toz tutmayan) pırıl pırıl kostümlü alpler, zaman doldurmanın en kolay yolu olarak dizinin üçte birini kaplayan dövüş sahneleri vs.

Üstelik aynı yapımcıların elinden çıkan bazı dizilerde mekan tasarımından jeneriklere, müzikten, kostümlere kadar her şey giderek birbirine benzemeye başlayınca diziler de haliyle eski cazibesini kaybettiler.

Dizi meselesini hatırlamamın sebebi, TRT1'in yeni projesi "Mehmed: Fetihler Sultanı"nın tanıtım reklamı oldu.

Bambaşka bir çağın görüntüleri eşliğinde Hz. Peygamberin dönemini yansıtan sahnelerin yer aldığı tanıtım filminde, ünlü Suriyeli oyuncu Ghassan Mesud'u görmek doğrusu ilgi çekici geldi.

Yapımcılığını Eyüp Gökhan Özekin'in, yönetmenliğini Şafak Bal'ın üstlendiği dizide, Peygamber övgüsüne mazhar olmuş, İstanbul'u fetheden kumandan olarak tarihe geçen Fatih Sultan Mehmed'in hayatı konu edilecek. Paralel bir hikayede ise İslam dünyasının önemli sahabelerinden Eyüp el Ensari ve dönemi anlatılacak.

Hicret'ten sonra Peygamberimizin Medine'deki evine konuk olduğu sahabe olan El Ensari, Müslümanların ilk İstanbul kuşatmasında (669) yer almış, burada şehit düşmüş, o günden bu güne İstanbul'un manevi sultanlarından olmuştur.

Bugün İstanbul'da adını verdiği semtte medfun bulunan Eyüp el Ensari ile Fatih Sultan Mehmet'in aynı hikayede buluşması ve Ghassan Mesud faktörü, diziyi uluslararası arenada farklı bir yere taşıyabilir.

Yeter ki iyi kotarılsın.

Oyunculuk kariyerinde henüz parlak bir dönemine rastlamadığımız Serkan Çağoğlu'nun Fatih Sultan Mehmet'i canlandıracağı proje, umarız seyirciyi memnun edecek bir orijanellikte olur.

Bu arada dizinin yurt dışı çekimleri İran'daki Nour Cinema City Platosu'nda yapılmış.

Hollywood tasarımcıları tarafından inşa edilen ve İranlı yönetmen Mejid Mejidi'nin Hz. Muhammed'in çocukluk dönemini konu alan filmini çektiği platonun "Mehmed: Fetihler Sultanı" dizisi için özel olarak yeniden tasarlanmış olması, bu iddialı yapımı diğer tarihi dizilerin içine düştüğü 'birbirine benzeme' handikapından kurtarabilecek mi göreceğiz.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp