Top
23/04/2024

Yemin Olsun!

Rivayet bu ya cahiliye döneminde Araplar, günlük işlerini bitirip (ikindi vakti) Kâbe etrafında toplandıkları zaman dedikodu ve diğer kötü işlere dalar, bunun neticesinde ise aralarında kavga gürültü çıkarmış.

Bugün dahi işten arta kalan zamanlarda kahve köşelerinde, sağda solda benzer şekilde eğleşen insanlar arasında benzer manzaralar yaşanmıyor mudur?

Genellikle ikindi vakti çıkan bu hır-gürü cahiliye devri Arapları (aslında kendilerinde olan insan kaynaklı kötülüğü) bu vaktin uğursuzluğuna yüklemişler.

İslamiyet zamanında ise Allah (cc) bu vakte yemin ederek (insanlara) yaratılan tüm zamanların şerefli olduğu hatırlatmıştır.

Kur'an-ı Kerim'de yeminle başlayan, içinde yemin olan pek çok ayet var.

Cenâb-ı Allah'ın bizzat yüce ismi üzerine yemin ettiği de vakidir, peygamberlerine, meleklere, kıyâmet gününe, gökyüzüne, güneşe, aya, geceye, zamana da...

"Asra yemin olsun ki, insan gerçekten ziyandadır. Ancak iman edip sâlih ameller işleyenler, birbirlerine hakkı tavsiye edenler ve sabretmeyi öğütleyenler müstesna." (Asr Suresi)

Tur'a (dağa) andolsun... Tan yerinin ağarmasına yemin olsun... Bürüyüp örttüğün geceye yemin olsun... Diye başlayan ayetler de var.

Biz insanlar, bir şeyin doğruluğunu kuvvetlendirmek, muhatabımızı ikna edebilmek, inandırıcı olmak için yemin ederiz.

Peki Allah (cc) neden yemin eder?

Din âlimlerine göre Allah'ın (c.c.) böyle bir şahit getirmeye, sözünün doğruluğunu ispatlamak için bir başka varlığa ihtiyacı yoktur. O'nun yemininden kasıt, yemin ettiği varlıkla ilgili olarak insanların yanlış düşüncelerini düzeltmek ve insanların dikkatini yeminden sonra gelen ifadenin önemine çekmektir.

Cenâb-ı Allah Kur'ân'ın verdiği haberlerin, kıyâmet gününün, âhiret gününün, öldükten sonra dirilişin, hesabın, cennetin ve cehennemin hak olduğu konusunda, insanları iknâ etmek ve bunlarda muhtemel şek ve şüpheyi ortadan kaldırmak gibi hikmetlerle, âyetlerini yeminli ifadelerle, biz insanların anlayacağı şekilde, kuvvetlendirmiştir.

Konuyu nereye getireceğim... Kur'an-ı Kerim'deki yemin ayetlerine odaklanan bir sergi var. İstanbul Başakşehir Şehir Sanat Galerisi'nde açılan serginin adı 'Yemin Olsun'.

Allah'ın, yaratılışı ve varoluşu anlamlandırmak için kullandığı yeminlerin hikmetinin ve derinliğinin anlatıldığı sergide arz, sema, yıldızlar, gece, gündüz, şafak, kuşluk vakti, ay, güneş, kalem, rüzgâr, zeytin ve incir gibi kavramlar üzerine edilen yeminler sanatsal bir perspektifle ele alınıyor, Kur'an-ı Kerim'de 17 surede geçen yeminlerin mana ve derinliğine ışık tutuluyor.

Sergide Adnan Çoker, Devrim Erbil, Ahmet Oran, Erol Kılıç, Fatih Özkafa, Leyla Kara, İsmail Hakkı Gurbetçi, Faruk Kırlı, Raşit Altun ve Muhammet Mağ'ın da aralarında bulunduğu sanatçıların eserleri yer alıyor.

Kur'an-ı Kerim'deki yemin ayetlerinin sanatsal bakış açısıyla yorumlandı

"Yemin Olsun", yaradılış hikmetlerini hatırlamak için, kanaatimce sezonun en güzel etkinliklerinden biri... 28 Mayıs'a kadar sanatseverleri bekliyor.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp

Yazarın Diğer Yazıları