Top
15/02/2024

Çinili Cami'den güzel haber

Adı Kütahya ile özdeşleşmiş bir sanat eseri: Ünlü ressam Ahmet Yakupoğlu'nun emaneti Çinili Cami...

O Çinili Cami ki içi dışı nadide çinilerle kaplı, sekizgen ana gövdesi, minaresi, son cemaat yeri ile Orta Asya'dan Selçuklu'ya bütün bir mimari serüvenimizden izler, hatıralar taşıyan benzersiz bir sanat örneği...

1973 yılında, Ahmet Yakupoğlu tuğlasını ördüğü, harcını kardığı, çinilerini elleriyle yerleştirip gelecek nesillere emanet ettiği Çinili Cami, son dönemde (ne yazık ki) yıkım kararıyla gündeme gelmişti.

Ancak şimdi sevindirici bir haberle karşı karşıyayız.

Bursa Bölge İdare Mahkemesi, sanat değeri olan caminin yıkım kararının durdurulmasına hükmetti.

Aslında hikâye uzun ve karmaşık, ancak kısaca özet geçelim. Memleketi Kütahya'da pek çok imar faaliyetinde bulunan, restorasyonlara imza atan müzecilik ve çevrecilik çalışmaları yürüten, hatta Dumlupınar Üniversitesi'nin kurulmasında emeği olan ünlü ressam Ahmet Yakupoğlu, (2016'da vefatından önce) eserlerini ve bütün mal varlığını Dumlupınar Üniversitesi'ne bağışladı.

Üniversite, bir süre sonra, Ahmet Yakupoğlu'nun evi ile cami arasında bir bina inşa etti.

Bu bina müze olacak ve Yakupoğlu'nun eserlerine ev sahipliği yapacaktı. Nitekim öyle de oldu.

İşte, söz konusu bina yapılırken (2018) Çinili Cami'nin temelinde kayma meydana geldi ve cami o gün bugündür ibadete kapalı tutuluyordu.

Sonrasında, Çinili Cami üniversite tarafından İl Özel İdaresi'ne devredildi.

Boğaziçi dâhil çeşitli üniversite raporları ve bilim kurulu görüşleri neticesinde 'güçlendirme' yapılmasına karar verilen camiye aradan geçen yıllar içinde tek bir çivi çakılmadığı için Cami'nin durumu daha da kötüleşti ve sonunda Kütahya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararı doğrultusunda caminin yıkılmasına karar verildi.

İşte bu noktada devreye giren Ahmet Yakupoğlu'nun manevi kızı Havva Sökmener, yıkım kararının durdurulması için dava açtı.

Bursa Bölge İdare Mahkemesi'nde görülen davada, caminin kültürel değeri ve daha önceki üniversite kurul kararlarının 'güçlendirme yapılabilir' şeklindeki raporları dikkate alınarak, yürütmenin durdurulmasına karar verildi.

Bu şu anlama geliyor; Kütahya'nın kültürel sembollerinden biri olan Çinili Caminin yıkım kararı rafa kaldırıldı.

Tabi yeniden bir karşı mahkeme serencamı başlatılmaz ise...

Biliyoruz ki günümüzde mimari eserleri, anıtları kurtarmak için son derece etkin teknolojiler söz konusu.

'Çinili Cami kurtarılabilir'... Üniversite raporları ve bilimsel görüş bunu teyit ediyor

Bize yakışan, hayatını Türk kültürüne vakfetmiş, Anadolu'nun ruhunu resimlerine nakşetmiş bir sanatçının, Ahmet Yakupoğlu'nun imzasını taşıyan Kütahya'nın kültürel değerlerinden Çinili Cami'ye sahip çıkmaktır.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp