Top
04/12/2023

Doğu, Batı ile Yaşamayı Nasıl Öğrendi?

Koç Üniversitesi, bilimin gelişmesine katkıda bulunan insanları ödüllendirme programına 2016 yılında başladı. O günden bu yana gerek yurt içi gerek yurt dışında çok önemli isimler aldı bu ödülü. Birçok kriteri var tabii ama '50 yaşını aşmamış olmak, başarı ve öncü sayılabilecek çalışmalar' ilk üç kriter olarak sıralanıyor ödül için... Bir yıl fen, mühendislik ve tıp, ertesi yıl da iktisadi, idari, sosyal, insani bilimlerle hukuk alanlarında veriliyor bu ödül. Bilimi teşvik etmek amacıyla verilen ödülü bu yıl Cambridge Üniversitesi'nde çok önemli çalışmalara imza atan, uluslararası ilişkiler profesörü, Emmanuel College'de siyaset bilimi araştırmacısı olarak görev yapan Prof. Ayşe Zarakol'a verildi. 'Cesaret isteyen soruları soran' gibi çok önemli bir sıfatı da taşıyan Prof. Zarakol, tam da İsrail'in, Filistin'e uyguladığı, 'soykırım' olarak nitelenen saldırılarının, insan olanı isyan ettirdiği dönemde aldı bu ödülü. Doğu-Batı sentezinde yükselen ve gerileyen güçler ve karşılaştırmalı bakış açısıyla Türk siyaseti konularına odaklandığı araştırmalarıyla, bilime 'olağanüstü' katkıları sebebiyle layık görüldü ödüle. Her bir eseri, dünyadaki güç dengelerine dair çok önemli bilgilerle dolu olan Prof. Zarakol'un özellikle 'Yenilgiden Sonra: Doğu Batı ile Yaşamayı Nasıl Öğrendi' isimli kitabını, uluslararası siyasetle ilgilenen herkesin okuması gerektiğini düşünüyorum.

Koç Üniversitesi M. Koç Bilim Madalyası'nı alan isimlerden olan, Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Sitti, Prof. Ayşe Zarakol'u "Ayşe Zarakol, kimsenin sormaya cesaret edemediği sorularla, insani bilimlerin odağında yer alan bazı konularda bambaşka cevaplar arayan bakış açısıyla tarihe ve günümüze bakmamızı sağlayan çalışmalarıyla gerçekten en büyük övgüyü hak ediyor" cümlesiyle takdim etti.

Bundan sonra siyaset bilimi alanında daha çok ismini duyacağımız Prof. Zarakol'u anlatmaya gerçekten sayfalar yetmiyor ama ben yazarken bile gurur duyduğum birkaç özelliğini buraya bırakmak istedim:

Ayşe Zarakol, Ankara'da doğdu. 1995'te Üsküdar Amerikan Lisesi'nden mezun olduktan sonra 17 yaşındayken ayak bastı Amerika'ya. Burada Middlebury College'a kaydoldu. Aynı alanda yüksek lisans ve doktora eğitimini Wisconsin-Madison Üniversitesi’nde tamamladı.

2013 yılından bu yana Cambridge'de uluslararası ilişkiler profesörü, Emmanuel College'de siyaset bilimi araştırmacısı olarak görev yapıyor.

Doğu-Batı ilişkileri ekseninde dünya düzeninin tarihi ve geleceği, yükselen ve gerileyen güçler, en fazla eğildiği konular arasında yer alıyor. Bunları değerlendirirken Birinci Dünya Savaşı, İkinci Dünya Savaşı ve ardından soğuk savaş yıllarını da en ince detayına kadar irdeliyor. ABD'de birçok TV kanalında uluslararası dengeler ve siyaset konularının en önemli 'yorumcuları' arasında yer alıyor.

Prof. Ayşe Zarakol'u ödülden dolayı kutluyorum. En büyük takdir ise, onu bize yeniden kazandırdığı, ismini bundan böyle daha çok duyma şansını gündeme getirdiği için Koç Üniversitesi'ne...

Vietnam, yeni odak noktamız

Türkiye-Vietnam İş Forumu, geçtiğimiz haftanın en önemli ekonomik faaliyetlerindendi. Vietnam Başbakanı Pham Minh Chinh'in Türkiye ziyareti sebebiyle bu tarihte gerçekleşen forum, dünyanın dört bir yanında yatırımlarıyla göz dolduran Türk iş adamları için çok önemliydi. Çünkü Vietnam, Çin'le olan münasebetleri sebebiyle çok önemli bir noktada... Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) koordinasyonunda düzenlenen forumda ülkedeki iş ve yatırım fırsatları masaya yatırıldı. Vietnam Başbakanı, Türk iş dünyasını ülkesine davet ederken, Sanayi ve Ticaret Bakanımız Mehmet Fatih Kacır, özellikle müteahhit ve sanayiciler için Vietnam'ın Asya'ya giriş kapısı olabileceğinden söz etti. Kesinlikle yüksek bir potansiyel var. Çünkü Vietnam, yaklaşık 104 milyonluk genç bir nüfusa sahip. İhtiyaçlar her gün çeşitleniyor.

Son 10 yılda Vietnam ekonomisinin ihracatını 5'e katlayan ülke, önemli sermaye noktası olarak da dikkat çekiyor. Bakan Kacır, ülkede 'Sanayi ve Teknoloji Parkı' kurulabileceğini örnek veriyor. E-Ticaret'te atılacak çok adım var. Ülkemiz yatırımcısının bu konudaki başarısı göz önünde bulundurulduğunda, fırsatın da önemli olduğunu düşünüyorum. Altyapı, raylı sistemler, ulaşım evet ama genç nüfus, tüketim ürünleri konusunda da büyük potansiyel barındırıyor. Beyaz eşya üreticilerimizden Vestel'in ülkede irtibat ofisi bulunuyor mesela... İklimlendirme sektörümüzün temsilcilerinden 'iş birliği' haberleri alacağımız günler çok yakın. IC Holding'in altyapı yatırımları var. Global Yatırım Holding'in bir kruvaziyer limanını işletme konusunda 15 yıllık anlaşması var. Bunun dışında tekstil, kimya, çimento sektörleri de yoğun çalışıyor ülkeyle ilgili... Ve tabii; Türk iş dünyasının adım attığı her yerde daha önceden izi olan Türk Hava Yolları... Bayrak taşıyıcımızın Vietnam'da tam 9 farklı bölgeye uçuşu bulunuyor. Şimdilik 9 nokta...

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp