Top
Murat Muratoğlu

Murat Muratoğlu

sozcumuratoglu@gmail.com

18/01/2016

Sırra kadem bastı kıdem

Ne kıdem tazminatıymış arkadaş! Bildim bileli AKP kafasındaki modeli uygulamaya çalışır, sonradan kaldırır. Ülkede akıllarına koydukları her şeyi yaptılar, bir tek kıdem tazminatına dokunamadılar! Kafadaki modelle büyük tepki çekecekleri aşikâr…
Hâlbuki bu sefer çok da kararlıydılar…
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Soylu; “Kıdem konusunu ocak ayından itibaren ciddi şekilde masaya yatıracağız” derken,
Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Şimşek “Kıdem tazminatı, esnek çalışma ve özel istihdam bürolarıyla ilgili düzenlemeyi bir an önce çıkarmak istiyoruz” diye devam etmişti.
Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan; “En geç ocak sonu, şubat başı” ifadesini kullanırken,
Maliye Bakanı Ağbal; “Meclisten en kısa sürede geçireceğimiz kıdem tazminatı ve esnek çalışma koşulları büyümeyi yukarı çekecek” diyerek konuyu açıklığa kavuşturmuştu.

ACELESİ YOK AMA 14 YIL GEÇTİ

Ekonomi kurmayları bugün yarın düzenlemeye gideceklerini sanırken bir anda donduruldu. Ne oldu? Cumhurbaşkanı ve Başbakan'dan gelen “acele etmeyin” talimatıyla kıdem yine yalan oldu!
Nede olsa Başkanlık sistemi için referanduma gitme ihtimali var. Böylesi bir ortamda oy verene bu yapılır mı?
Oysa acilen yeni düzenlemeye gidilmeli ve reform yapılmalı. Yapılmalı ama İktidarın mevcut planlarını ve çalıştırma modelini hayata geçirerek değil!
Aynısını zamanında IMF de önermişti… Hazırlıklar yapılmış, hatta Meclis'ten bile geçmişti ama hayata geçirilememişti. Sonrasında tekrar denediler. Beklenmedik bir gelişme ile Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından veto edildi. O bile veto ettiyse düşünün artık ne kaldı geriye?

REFERANDUMDAN ÖNCE OLMAZ!

Nedir şimdi hikâye? Her bir yıl çalışan, bir aylık maaşı kadar kıdem tazminatına hak kazanıyordu. Planlanan düzenlemeyle bunun yarısı uçuyor. İşten atmayı zorlaştıran kıdem tazminatıydı. O da kalkıyor. Bir fon kurulacak, para oraya yatacak. İktidara harcaması için yeni devasa bir kaynak daha hizmete sokulacak. Esnek çalışma biçimleri bu haliyle adeta sömürü düzeninin altyapısını oluşturacak.
Sahibinden kiralık, az kullanılmış işçi yöntemi işverenin işine gelecek. Ancak bu sistem çalışanın söz hakkının olmadığı bir sistemi de beraberinde getirecek.
Her ne kadar süslenip püslenip sunulsa da, bu modelin varacağı yer taşeronlaşma olacak. O da Başkanlık referandumundan önce olmayacak!

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp

Yazarın Diğer Yazıları