Top
Murat Muratoğlu

Murat Muratoğlu

sozcumuratoglu@gmail.com

08/12/2023

Kutlamalara başlayalım mı?

Merkez Bankası’nın rezervleri, 140 milyar dolara ulaşarak tarihinin en yüksek seviyesine çıktı. Kutlamalara başlayalım mı? Yoksa gerçekte rezervin 54.4 milyar dolar ekside olduğunu söyleyecekler mi?

Bankaların, Merkez Bankası ile yaptıkları vadeli para değiş tokuşu swap, senin paran değil... Yabancı ülkelerin Merkez Bankaları ile yapılan anlaşmalar gereği tutulan paralar senin mi? Değil!

Sahi kim demişti “IMF bizden borç istedi” diye? Onlar bize 7.4 milyar dolar borç verdi. Seve seve kabul ettik. Sizce miting alanlarında halka seslenirken bu durumdan bahseder mi?

Bankaların kendisine yatan döviz mevduatlarından alınan munzam karşılıkları da senin değil... Hazine’nin sende duran parasını da kendinin sayamazsın... Nitekim rekor diye açıklamaya utanmazsın!

★★★

Şöyle düşünün... Cebimizde 140 liranız var. Kredi kartına da 194 lira borçluyuz. Kaç lira paran var diye sorana 140 lira dersiniz ama...

Zira o 140 lirayı kredi kartına ödeseniz bile 54 lira eksi bakiyedesiniz... Her ay da faiz ödersiniz. Sıfırı tükettik demek için bile bir yerlerden döviz getirmelisiniz.

★★★

Yabancı yatırımcı bu tabloyu görünce kaçtı. Türkiye kolunu tefeciye kaptırdı. İstanbul Bütyük Şehir Belediyesi bile en son dolara yıllık yüzde 10.50 faiz ödeyerek borçlandı.

Bizim gibi ülkelerin en büyük sermayesi para değil, güvendir... Biz onu kaybettik! Halen de geri getiremedik. 

Bırak el alemi, kendi vatandaşın bile sana güvenmiyorsa neyi var neyi yoksa dolara yatırmışsa, oturup bir düşün nerede bu hata?

★★★

Şimdi gelelim “Türkiye’nin dış borcu fazla ama bunun çoğu özel sektörün” diyenlere... Eskidendi o ama ne fark eder?

Dış borç alan borcu ödemek için ne yapacak? Elindeki TL’yi dövize çevirecek. Yine Türkiye’nin elindeki döviz miktarı azalacak. Aynı hesap!

★★★

Kamunun dış borcuna gelince... Açıklanandan çok daha fazla... Yabancı yatırımcı, Türkiye’ye döviz getirip bozduruyor. Hisse senedi ve tahvil, bonolarımızdan alıyor, mevduat yapıyor.

Kamu, içeride dış borç almış oluyor... Buna sıcak para deniliyor, dış borçtan sayılmıyor. Peki, geri giderken ne yapıyor? Kazandığı Türk Liralarını dövize çeviriyor.

Yap-İşlet-Devret projelerinin ödemelerinin hepsi döviz borcu... Türk şirketleri Türk Lirası kabul etmiyor! Net rezervler eksi olduğu halde bulup buluşturup dolar ile ödemiyor musun paralarını? Öyleyse neden anlatıyorsun bu mavalları?

★★★

Peki, bu rezerv nasıl bu kadar çok eksiye girdi? Masadan kalkmayı bilmeyen kaybeden kumarbaz gibi... İnat ettikçe etti.

Dolar yükselmesin diye kendine ait olmayan rezerv stokunu harcayıp piyasaya müdahaleye devam edildi. Halen ediliyor. Doların yükselişi yavaşladı, yandaşlar bu işe bayıldı. Ekonomi iyi demelerinin nedeni budur yani...

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp

Yazarın Diğer Yazıları