Top
Murat Muratoğlu

Murat Muratoğlu

sozcumuratoglu@gmail.com

02/01/2016

İmza atsalar reform yaptık diyorlar

İşler kötü gidince sanki sorunlar mucize ile kendi çözülecekmiş gibi tek bir adres gösteriliyor; “Reform“.
Asıl anlamı 15. ve 17. yüzyıl boyunca tüm Avrupa'yı etkileyen Katolik Kilisesi'ne karşı yapılmış dinsel bir hareket olmasına karşın bizde değişim anlamında kullanılıyor. Herkes bir şeylerin değişmesi gerektiğinin, böyle gitmeyeceğinin farkına varınca sihirli cümleyi kullanıyor; “Reform yapmak lâzım.“
Hele işler daha çok sarpa sarmışsa, “Yapısal reform yapılmalı” kelimeleri daha oturaklı bir imaj uyandırıyor.

REFORMU KOLAY MI SANDIN?

Yasama, yürütme, yargı, sağlık, vergi, ticaret, medya, trafik… Kısaca aklınıza gelen her alanda reform isteniyor.
İktidar, açıkladığı paketin yapısal reform içerdiğini iddia ediyorsa “yapısal reformun” ne olduğu hakkında en ufak fikirleri yok demektir.
Mevcut sistemin Türkiye'yi taşıyamadığı açık… Türkiye'nin, içinde bulunduğu süreçte her alanda ciddi anlamda bir değişime ve atılıma ihtiyacı var. İşte bunlar reform adı altında talep ediliyor. Ortada bol bol yapısal reform lafı var ancak kendi yok. Reform dedikleri bir çeşit yapılacak işler ya da temenniler listesi.

KOLAY OLSA 13 YILDA YAPARDIN!

Ciddi bir yapısal reform paketi, yüzlerce konudan değil, en önemli birkaç temel ve önemli konudan oluşur. Tabii işleri çorba yapmak istiyorsanız o başka…
Reform dedikleri bu paket, özü itibarıyla bir harcama paketidir. Ancak harcama yoluyla büyümeyi sağlaması da mümkün görünmemektedir.
En basitinden reform diye sundukları asgari ücretin 1300 liraya çıkarılmasına gelelim. Reform dedikleri aslında seçim vaatleri… Artış yükünü işverenin sırtına yüklediği gibi, işçiye getirisi de düşük. Partin seçimi kazansın ceremesini işveren çeksin.

İŞVEREN ÖDEYECEK GÖZÜN AYDIN

2015 yılı ikinci yarısı için aylık işveren maliyeti her bir işçi için 1.496.36 TL olan asgari ücret, 1300 TL olunca, işverenin maliyeti her bir işçi için 1935 TL olacak. Bunun anlamı 439 liralık maliyet artışıdır. İşveren her bir işçisine 300 TL daha fazla maaş verirken o işçi için devlete vereceği para 139 TL artacak.
Devlet yarım yamalak da dile getirdiği gibi bunun 110 lirasını üstlendi. Maliyeti de 8 trilyon olacakmış! Öyle dedi…

OLACAKLARI YOK SAYDIN

Görüntüde destek vermiş olacak ama gelirlerinde hiçbir azalma olmayacak. Zati devlet kazancını azaltıp, kârdan zarar edecek! Sonuçta üzerine fazladan hiçbir yük almadan yola devam edecek. O da bir yıllığına…
Sadece asgari ücretle çalışanlara getirilmiş 110 TL'lik teşvik hem kayıt dışını artıracak ve hem de istihdamı azaltacak. Ve buna reform diyorlar…
Bu reformsa yılın ilk günü elektriğe gelen yüzde 6,8'lik zam devrim niteliğindedir!

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp

Yazarın Diğer Yazıları