Top
Dr. Eren Eroğlu

Dr. Eren Eroğlu

saglikservisi@sabah.com.tr

09/10/2014

Kış depresyonuna karşı yürüyün

Toplumun yaklaşık yüzde 25'i kış mevsiminden bir şekilde etkilenirken yüzde 5'i de depresyona giriyor. Genellikle Ocak-Şubat aylarında başlayan ve 'Mevsimsel duygu durum bozukluğu' da denen kış depresyonunun belirtileri şöyledir: Uyku düzenleri ve beslenme alışkanlıkları değişir. Sürekli üzüntü, endişe ve boşluk hissi vardır. Şekerli ve nişastalı gıdalara düşkünlük artar. Kış aylarında pek çok insan kilo alır. Kilo artışı ise kişinin kendine olan güvenini azaltarak depresyonun derinleşmesine neden olur.

YÜRÜYÜŞ GEREKİR

Bu sorunun çözümü; yeterli gün ışığı almak ve egzersiz yapmaktır. Haftada en az dört gün, açık havada 15 dakika yürümek kış depresyonuyla mücadelede etkili olur. Güneş ışığını taklit eden ışık kutuları ve karanlık sabahlarda güneşin doğuşunu hatırlatarak uyandıran lambalar da depresyon tedavisinde kullanılır.

STRES, BAĞIŞIKLIĞI OLUMSUZ ETKİLER
"Her sene grip oluyorum ve zor iyileşiyorum. İşimin stresli olmasının etkisi olabilir mi?" İ.S./İst.
Kabul edilebilir düzeyde stres; verimliliği artırmada faydalıdır ve sonrasında yaşanan haz duygusu, ruh ve beden sağlığı için gereklidir. Bir sunuma hazırlanmak, sınav için çalışmak ya da sonu iyiye varacak rekabet, bedeni hazır ve dinç tutar. Fakat devam eden ve azalmayan stres; adrenalin ve kortizol gibi stres hormonlarının kanda hep yüksek kalmasına neden olur. Bu durum, bağışıklık ve kalp damar sistemi de dahil birçok sistemi kötü etkiler. Stresten uzak durmak, spora zaman ayırmak ve hoşlanacağınız işlerle uğraşmak; ömrünüzü uzatacaktır.

YOLCULUK SONRASI KABIZLIK YAŞANABİLİR
"Her yolculuktan sonra kabız oluyorum. Bunu önlemek mümkün mü?" M.H./Kırıkkale
Yolculuklardan sonra kabızlık hiç de azımsanmayacak sıklıkta görülür. Hele yolda geçen süre uzarsa, yarattığı sorunlar da artar. En başta gelen sebep; yolculuk sırasında uzun süre hareketsiz kalınmasıdır. Bağırsak hareketleri bedenin hareketliliğinden etkilenir. İkinci önemli sebep; bedenin alışık olduğu düzenin ve ritmin değişmesidir. Bir diğer sebep ise uzun seyahatlerde her zaman yenilenden farklı beslenilmesi ve yeterli sıvı almaktan kaçınılmasıdır. Ne kadar az sıvı alınırsa, kabızlık da o kadar sık görülür.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp