Top
Mehmet Ali Kantarci

Mehmet Ali Kantarci

mali.kantarci@radikal.com.tr

26/06/2015

Dr. Degenhart'ın kristal küresi

Continental, 2014 yılında elde ettiği 34.5 milyar euroluk ciro ile dünyanın önde gelen otomotiv tedarikçisi konumunda. Ülkemizde ağırlıklı lastik faaliyetleriyle bilinen grup fren, motor ve şasi sistem ve elemanları, aletle donatım, infotainment (bilgilendirmeli eğlence) çözümleri, araç elektroniği  ve teknik elastomer ürünleri konusunda faaliyet göstermekte. Ayrıca sürüş emniyeti ve otonom sürüş konusunda önemli üretimleri var. 53 ülkede yaklaşık 200 bin çalışanı bulunan Continental’in Almanya Hanover’deki merkezinde grubun CEO’su Dr. Emler Degenhart’ın otomotiv sektörü konusundaki fikir ve öngörülerini dinleme şansını yakaladık.

Elektrikli araçların geleceği

Continental AG’nin patronu 2014’te elde edilen 34.5 milyar euroluk ciroyu 2020’de 50 milyar euroya çıkarmayı kafaya koymuş durumda. Üretim ve iş akışları bu hedefe odaklanmış. Dr. Degenhart’a göre önümüzdeki 20 yıl boyunca hem konvansiyonel hem de elektrikli motorlu araç satışı artmaya devam edecek. Orta ve uzun vadede tek şarjla 200 yerine 500-600 km menzilli elektrikli motorlar devreye ye girecek. Böylece tüketiciye yönelik şarj istasyonu kurma işi de canlı bir sektör olacak. Uzmanlara göre lithium-ion kaynakları yetmeyeceğinden devreye başka türde batarya hammadde kaynakları gelmesi bekleniyor.  Bunların devreye girmesi 10-15 yılda gerçekleşecek. Araçların tüm parçaları artık daha hafif olacak. Elektronik parçalarda da hafifleme ön planda tutulacak.

1 milyar ek internet kullanıcısı

Günde 3 milyar kişinin internet kullandığına değinen Dr. Degenhart  araçta internet kullanımınını hızla arttığını vurgulayarak, “Otomotiv sektörü bu 3 milyar kullanıcıya 1 milyar araç sahibini de eklemeyi hedefliyor. Böylece pazar daha da büyüyecek” dedi.  Otonom sürüşün güvenlik için önemli olduğunu , sensör teknolojisinin de hızla gelişeceğini kaydeden CEO’ya göre 2017 yılında sensör pazarı 1 milyar eurolara yükselecek. Halen 170 çeşit sensör ürettiklerinin örneğini veren Dr.Degenhart bunun önümüzdeki dönemde  sayı olarak  azalacağını ancak daha kapsamlı işlevlere sahip olacaklarını da belirtiyor. CEO Degenhart’ın önemli bir tespiti de konvansiyonel motorlar konusunda. Halen  konvansiyonel bir motoru üretmek toplam değer olarak  elektrikliden daha çevreci. Çünkü bataryayı üretmenin önemli bir çevreci maliyeti var. Fuel Cell motorların devreye girmesi ise biraz gecikecek. Hücre yakıt ile çalışan araçların 2030’da devreye girmesi öngörülüyor. 

 

 

 

 

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp