Top
Fatoş Karahasan

Fatoş Karahasan

fkarahasan@gmail.com

04/03/2016

Bir Japon, bir Amerikalı ve bir İranlı neden Antalya'da buluştu?

Antalya, 25-27 Şubat tarihlerinde, internet dünyamızın en büyük etkinliklerinden birisine ev sahipliği yaptı. Türkiye’nin önde gelen hızlandırıcı programı Etohum tarafından düzenlenen 8. Startup Turkey, 700 katılımcı, 150 yatırımcı ve 100'ü aşkın girişimciyi buluşturdu. ABD’den, Ukrayna Hindistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Azerbaycan, İran, Japonya, Kuveyt ve Suudi Arabistan’a kadar çok geniş bir coğrafyanın temsil edildiği  etkinlikte, trendler ve fırsatlar üzerinde duruldu.

Antalya’da, ABD’nin en önemli yatırımcılarından 500 Startups Girişim Ortağı Andrea Barrica;  İran’ın en büyük platformlarından Avatech Accelerator’un Kurucusu Mohsen Malayeri ve Japonya, Hindistan, Çin, ABD ve Güney Asya’da yatırımları olan M&S Partners Pte Direktörü Hiro Mashita’yla konuştum. Onlardan girişimcilerimiz için tavsiyeler aldım. Her üçü de ülkemiz için büyük fırsatlar olduğunu söyleyerek,  “Küresel düşünün, sağlam bir ekip kurun ve bir an önce harekete geçin” çağrısında bulundular.

Andrea Barrica

TÜRKİYE KÜRESEL DÜŞÜNMÜYOR

Silikon Vadisi’nin en aktif tohum yatırımcılarından 500 Startups Girişim Ortağı Andrea Barrica, gelişmekte olan pek çok ülkeye yatırım yaptıklarını ve Türkiye’yi çok önemsediklerini söyledi. Türkiye’deki girişimcilerin henüz küresel düşünmediğini, 500 Startups olarak, Silikon Vadisi’ndeki teknolojiyi, deneyimi ve ilişkiler ağını Türkiye’yle buluşturmak için çalıştıklarını belirten  Barrica, “Türkiye’deki girişimcileri hangi kriterlere göre seçiyorsunuz?” sorusuna 4 maddelik bir yanıt verdi:  

1.      Dengeli bir ekip: Çeşitli disiplinlerden gelen, ürünü yaratan, müşteri bulan ve vizyonu hayata geçiren insanlar biraraya gelerek sağlam bir ekip kurmalı.

2.      Bir soruna çözüm: Girişim, belirli bir grup insanın, bir sorununa çözüm sunmalı. Bu kulağa çok basit gelebilir. Ama, aslında başarılı bir çözüm sunmak ve odaklanmak hiç de kolay değildir.

3.      Büyüme sinyalleri: Yatırım desteği alabilmek için, bir ekibin müşteri bulmak için neler yaptığını, faturalarını ve gelir tablolarını sunması gerekir. Büyüme trendi gösteren girişimin şansı artar.

4.      Küresel bakış açısı: Bölgesel, hatta küresel olarak işe yarayabilecek fikirlerin başarı şansı yüksek olur. Djital pazarlama çalışmalarının ve gelir modellerinin küresel bir gelecek  vizyonuyla hazırlanması gerekir. http://500.co

Mohsen Malayeri

TÜRK GİRİŞİMCİLER BİR AN ÖNCE İRAN'A GİTMELİ

İran’ın en büyük platformlarından Avatech Accelerator’un  Kurucusu Mohsen Malayeri,  İran’da son iki yılda yaşanan büyük değişimden söz etti. Malayeri’nin anlattığına göre, hükümet  dijital ekonominin büyümesi için destek veriyor.. İran, mühendis sayısının nüfusa oranı açısından, ABD ve Rusya’dan sonra üçüncü sırada yer aldığı için, ülke yetenekli genç iş gücüne sahip. Yerli e-ticaret sitesi Digikala gibi başarı öyküleri, gençlere ilham kaynağı oluyor ve dijitalleşme hızla yaygınlaşıyor. Akıllı telefon ve internet penetrasyonu gelişiyor. Silikon Vadisi’nde, Ebay’in kurucusu Pierre Omidyar, Dropbox’un yaratıcısı Arash Ferdowsi gibi İran kökenli pek çok girişimci ve yönetici mevcut. Yaratılan olumlu ortam, yurt dışındaki İran vatandaşlarını ülkelerine dönmeye teşvik ediyor

ABD’li girişimciler, İran’la işbirliğine şimdilik uzak duruyorlar.  Buna karşın, Fransa, Almanya ve İskandinav ülkeleri çoktan  yatırımlara başlamış. Türkiye’deki girişimcilik öykülerinin İran’da geniş yankı bulduğunu ve bir rol model oluşturduğunu belirten Malayeri, İran’da iş yapmak isteyenlere üç tavsiyede bulunuyor:

1. Bir an önce güçler birleştirilmeli

İran-Türkiye işbirliği şirketlerin ölçeğini büyütür.. Şirketler, böylece kaynaklarını paylaşabilir, uluslararası oyuncularla iş birliği fırsatlarını artırabilir ve yatırımcılar için daha çekici hale gelebilirler.

2.     Hizlı davranılmalı

Malayeri, Türkiye’deki girişimci ve yatırımcıları İran’la yakınlaşmaya çağırıyor. Her iki ülkenin heyetlerinin,  karşılıklı olarak ziyaretler yapması, girişimci ve yatırımcıları birleştiren ortamlar yaratmasının çok hızlı sonuç vereceğini vurguluyor.

3.     Yerli ortak bulunmalı

İran’da uygun ortakla başlamadığı için zorlanan Rocket Internet örneğine dikkat çeken Malayeri, İran’da iş yapacak olanlara yerli  ortak bulmalarını tavisye ediyor. http://avatech.ir/en

Hiro Mashita

VERİMSİZLİK BİR ŞANSTIR. YOLA ERKEN ÇIKAN KAZANIR
 

Japonya, Hindistan,Çin, ABD ve Güney Asya’da yatırımları olan M&S Partners Pte Direktörü Hiro Mashita, pek çok yerde özellikle mobil internet üzerine yatırım yapan bir iş adamı. 60 girişime destek veren Mashita’nın sağlık ve bio-tek şirketlerinde de yatırımları var.

 “Japonya’da iş çok ama teknoloji açısından her şeyimizi kendimiz üretiyoruz. Biz bir küçük adayız. Ben büyük ve dinamik eko sistemler arıyorum. Uygun bir şirket görünce hemen yatırım yapıyorum. Girişimcilere, deneyimim, bilgim ve ilişkiler ağımla destek oluyorum” diyen Japon yatırımcı, Türkiye’yle yakından ilgileniyor.

Hiro Mashita’nın Girişimcilerimize iki tavsiyesi var:

1.      Dünyayı örnek alın:

Başka ülkelerde iyi örnekler var. Tarihten ve diğer coğrafyalardan ders alın.   Her ülkenin internet eko-sistemi farklıdır.  ABD gibi teknolojinin ve yeniliklerin bol olduğu  ülkeleri de,  Çin, Hindistan, Malezya, Endonezya gibi başarılı örnekleri uyarlayan pazarları da yakından izleyin.

2.      Hatadan korkmayın. Kendiniz öğrenin. Deneyimleyin. İşin içine kendinzi atın. Yaşayarak öğrenin. Bir alana ilk giren kazanır.. Hata yapmaktan korkmayn. Türkiye’de geliştirilecek çok alan var. Verimsizlik bir şanstur. Çözüm yaratma fırsatı sunar. Bu yüzden Türkiye’ye geldim. Ben, buradaki girişimcilere dünyada neler olup bittiğini öğretebilirim. Japon arkadaşlarımı getirebilirim. Bizden size, para, ortaklık ve deneyim gelir. Japonya olarak Türkiye’ye büyük katkımız olur. http://en.gwc.net/members/mspartners/

Bilgi için: http://startupturkey.comhttp://www.etohum.com

 

 

 

 

 

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp