Top
Hakan Çelik

Hakan Çelik

hakan.celik@posta.com.tr

13/09/2013

Avrupa Birliği'nin ne faydasını gördük?

Avrupa Birliği’ne ne zaman kızsak sorduğumuz bir sorudur: “Bunca yıldır kapılarında bekliyoruz, bize ne faydaları oldu?” Buna uzun bir yanıt verebilirim ancak kısaca söyleyeceğim şey şudur: Türkiye bugün uluslararası çevrelerde güven veriyor ve önemli yatırım çekebiliyorsa bunlar hep AB’ye tam üyelik perspektifiyle oldu.

Son yıllarda Avrupa ülkelerine yaptığım bütün ziyaretlerde buralarda okuyan gençlerin sayısının ciddi şekilde arttığını fark ediyorum. Başlı başına bu bile çok önemli bir gösterge. Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış ile iki gündür AB dönem başkanı Litvanya’dayız. Bakan’la dün gece sohbet ederken Türklerin yurt dışında eğitim alabilmeleri için tanınan fırsatları konuştuk. Özellikle gençlerin çok farklı programlar kapsamında başka ülkelere gönderildiğini anlattı. Aslında o kadar çok fırsat var ki...


Vilnius’taki büyükelçilik binamızın tarihi 1500’lere uzanıyor. 1992’de 150 bin dolara alınmış, 600 bin dolara onarılmış. Bugün paha biçilemez değerde.



Bunların neler olduğunu öğrenmek için AB Bakanlığı’nın internet sitesi dikkatle incelenmeli. AB Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Haluk Ilıcak, Türkiye’den bu yıl yaklaşık 70 bin kişinin mali destek fonlarıyla Avrupa ülkelerinde eğitim-staj imkânı bulacağını söyledi. “Erasmus” en tanınan program. Uzun yıllardır devam ediyor ve bundan, daha çok lisans seviyesinde üniversite eğitimi almak isteyenler faydalanıyor.

Son dönemde yüksek lisans için başvuranların sayısı da artmış. “Leonardo da Vinci” programının kapsamı ise çok daha geniş. Bu projeden mesleki eğitim ihtiyacı olanlar (çıraklık programı bile var) yararlanıyor. Türkiye’nin Vilnius Büyükelçisi Akın Algan anlattı; Cizre ve Bağcılar’dan yaklaşık 30 öğrenci gidip 2 hafta kadar Litvanya’da kalmış. Ulusal Ajans, AB tarafından Türkiye’ye sağlanan eğitim-gençlik projelerinin kullanımından sorumlu ve AB Bakanlığı’na bağlı olarak çalışmalarını yürüten kuruluşumuz.

Ulusal Ajans, okul eğitiminden yüksek eğitime, meslek eğitiminden yetişkin eğitimine kadar destek sağlıyor. Türkiye’nin, AB’nin eğitim ve gençlik programlarından faydalanmaya başladığı 2004 yılından bugüne kadar 21 bin projeye destek sağlanmış, bu projelere 524 milyon euro kaynak aktarılmış.

300 bin vatandaşımız AB üyesi ülkelere eğitim amaçlı gönderilmiş. Ulusal Ajans’ın AB Bakanı Bağış’a bağlanmasıyla Türkiye’nin faydalandığı bütçede yaklaşık 2 kat artış gerçekleştirilmiş. 2013 yılında yıllık bütçe kullanımı 120 milyon euroya ulaşmış. Türkiye, bu sayede, programlardan faydalanan 33 Avrupa ülkesi arasında, bütçe olarak Almanya ve Fransa’dan sonra üçüncü sıraya yükselmiş.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp