Top
Hakan Çelik

Hakan Çelik

hakan.celik@posta.com.tr

06/10/2011

Türkiye'nin gözü bu uçakta

Türkiye, savunma alanında NATO ve İsrail’e olan bağımlılığını kırabilmek için bir dizi adım atıyor. Silah sistemleri tedariki ve ortak üretimi konusunda Çin ve Güney Kore ile yapılan görüşmelere, şimdi de Güney Afrika eklendi. İki ülke arasında atılabilecek ortak adımlar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın G. Afrika seyahatinde ele alındı.

Güney Afrika, özellikle belli alanlarda deneyimi olan bir ülke. Geçmişte Türkiye’nin Afrika yapımı Rooivalk saldırı helikopterlerini satın alması gündeme gelmiş, ancak iki ülke arasında oluşan soğukluk nedeniyle bu proje hayata geçirilmemişti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yerli otomobil konusunda yapmak istediklerini Güney Afrikalılar havacılık alanında başardı. Yerel imkânlarla geliştirilen Afrika kıtasının ilk çok amaçlı uçağı, gelecek yıldan itibaren üretilmeye başlanacak.




Türkiye, AHRLAC adı verilen, Batılı ülkelerden bağımsız bir şekilde tasarlanan ve geliştirilen bu uçakla ilgileniyor.
Terörle mücadele, uyuşturucu trafiğinin kontrolü, korsanlık gibi eylemlerin büyük sorun olması ve küresel iklim değişikliğinin ciddi boyutlara ulaşması insansız hava araçlarına olan ihtiyacı artırdı.
Kürt meselesi ve PKK ile mücadele konusunda ilerleme sağlansa bile Türkiye’nin 900 kilometreyi aşan Suriye sınırı, Irak ve İran’la olan belirsizlikler, hava sahasının etkin şekilde kontrol edilmesini gerektiriyor.
Kısa adı AHRLAC olan “Yüksek Performanslı Gelişmiş Hafif Keşif Uçağı” Güney Afrikalı iki özel şirket; Paramount Group ve Aerosud tarafından geliştirildi. AHRLAC, insansız hava aracı (IHA), saldırı helikopteri ve keşif uçaklarının fonksiyonlarını tek başına üstleniyor.

Heron ve hayal kırıklığı
Türkiye geçmişte İsrail’den satın alınan insansız hava aracı Heron’la ilgili ciddi sorunlar yaşadı. İsrail, Heronlar’ı söz verdiği tarihte teslim etmediği gibi mevcutlar da çok sık arıza yaptı. Ayrıca İsrail’le yaşanan büyük kriz, Heronlar’ı büyük oranda işlevsiz hale getirmek üzere. Başbakan Erdoğan, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama’dan bu alanda en iyi teknolojiye sahip insansız hava aracı Predator’un Türkiye’ye satılmasını istemişti.
Türkiye’nin ilgilendiği AHRLAC, 3 ton ağırlığında ve 500 km hıza ulaşabiliyor. Yaklaşık 2 bin kilometrelik menzile sahip olan uçak 9 bin 500 metre yükseklikte 7.5 saat havada kalabiliyor.
Başbakan’ın Güney Afrika ziyaretinde Türk heyetine tanıtılan uçakla ilgili görüşmelerin olumlu sonuçlanması halinde Türkiye, AHRLAC’ın ilk müşterilerinden biri olabilir ya da Güney Afrikalılarla uçağın Türkiye’de ortak üretimi yoluna gidilebilir.

Fransa ile PKK işbirliği
Türkiye ile Fransa arasında bugün çok önemli bir işbirliği anlaşması imzalanacak. Fransa İçişleri Bakanı Claude Gueant, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in davetiyle Ankara’ya geliyor. Fransız bakan “ülkesinin PKK ile mücadelede kararlı olduğunu ve Türkiye ile her alanda işbirliği yapmak istediklerini” vurgulayacak. Diğer taraftan Paris Mahkemesi’nin PKK’lılarla ilgili kararını da 2 Kasım’da açıklaması bekleniyor. Karar, büyük ihtimalle örgüt üyelerinin sınır dışı edilmesi şeklinde olacak. Almanya ve Türkiye arasında PKK konusunda ciddi anlaşmazlık yaşandığı bir dönemde Ankara’ya gelecek olan Fransız bakan “Bizim tutumumuz farklı” mesajını vermeye çalışacak.

KANAL A’DAYIM
Kanal A Televizyonu’nda bu sabah saat 09.00’da canlı olarak ekrana gelecek “Gündem ve Basın” programında başkentin gündemini Fatih Şahin’le birlikte değerlendireceğim.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp