Top
17/04/2023

Şekerin gülüşünüze etkisi

Herkes şekerin dişleri için zararlı olduğunu bilir, ancak şekerin tam olarak hangi özelliği onu bu kadar zararlı yapar? Öncelikle Şeker Bayramı'nızı kutlamak isterim. Az şekerli bir bayram geçirmeniz dileklerimle birlikte sizlere şeker ve şekerli gıdaları tüketmenin diş sağlığına olan etkisinden bahsedeceğim.

Şekerler ve şekerli gıdalar genellikle diş boşluklarımıza yerleşmeyi severler. Ağzımız şeker seven mikroskopik organizmalar içerir. Bu organizmalar diş minesini eriten ve çürümeye katkıda bulanan asitleri üretirler. Çok fazla şeker tüketmek, hem diş çürümelerine hem de diş eti hastalığı riskinde artışa neden olabilir.

Diş çürüğü, çok fazla şeker tüketilmesinin en büyük sonuçlarından biridir. Her yemek yediğinizde, ağzınızdaki bakteriler şeker molekülleriyle buluşarak plak olarak bilinen yapışkan bir madde oluşturur. Fırçalama ve diş ipi kullanmak dişlerdeki plaktan kurtulmaya yardımcı olsa da, dişlerimizi günde 2 kereden daha az fırçalamak plağın tartara dönüşmesine neden olabilir. Zamanla diş minesi çözülerek dişlerinizde çürük dediğimiz boşluklara yol açabilir.

Şeker, paketli gıdaların içerik listesinde pek çok farklı isimle hitap edildiği için tespit etmek bazen zor olabilir. Gıda etiketlerinde bulunan en yaygın 'gizli' şekerlerden bazıları arasında yüksek fruktozlu mısır şurubu, agave şurubu, pirinç şurubu, buharlaştırılmış şeker kamışı suyu, meyve suyu konsantresi, sükroz ve laktoz bulunur. Yani tüketeceğiniz gıdaların içeriğinde bunlardan biri varsa bu şeker tüketiyorsunuz anlamına gelir.

Dişlerinizi şekerden nasıl korursunuz?

Şekerli yiyeceklere sağlıklı alternatifler seçmenin yanı sıra iyi bir ağız sağlığı rutini sürdürmek de önemlidir. Bu, florürlü diş macunu kullanarak günde en az iki kez fırçalamayı, günlük diş ipi kullanmayı ve gargara ile çalkalamayı içerir.

Diş minesinin aşınmasına neden olabileceğinden, şekeri tükettikten hemen sonra dişlerinizi fırçalamaktan kaçının. İdeal olarak fırçalamadan önce yaklaşık bir saat beklemelisiniz. Bu arada ağzınızda kalan şekeri durulamak için ağzınızı suyla yıkayabilirsiniz. Ayrıca 5 karbonlu şekerler bakterilerin aside çeviremeyeceği ve özellikle 'şekersiz' sakızlarda bulunan şekerlerdir. Şekerli gıdaların tüketiminden sonra 5 karbonlu şeker içeren sakız çiğnemek aynı zamanda bakteri aktivitesini de yavaşlatır.

Tüm bunlara ilaveten şeker ihtiyacınızı meyve tüketimiyle karşılarsanız doğal şeker alımı gibi bir faydanın yanı sıra ilaveten dişlerinizin de mekanik olarak bir miktar temizlenmesini sağlamış olursunuz.

Sağlıklı ve güzel bir gülümsemeyi korumak için her gün tükettiğiniz şeker miktarını sınırlayın. 

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp