Top
17/05/2023

20'li yaşların misafirleri

20 yaş ve sonrası bazı kişileri uzun soluklu üzen, bazı kişilerin ise çıktığını bile fark etmediği, ağız içine katılan 20 yaş dişleri dediğimiz dişler 32 diş sayımızı tamamlamak ile görevlendirilmiştir. Üçüncü azı dişleri olarak bilinen 20 yaş dişleri 17 ile 25 yaşları arasında, alt ve üst çene olmak üzere en arka bölgede toplam 4 adet çıkarlar.

Çıkma yaşı bazen 40’lı yaşları bile geçebilir. Aslında diğer dişlerimiz gibi besin çiğneme ihtiyacımızı çok karşıladıkları pek söylenemez.

Binlerce yıl önce ateşin bulunmasıyla, katı gıdalardan ateşte pişirilip yumuşamış gıdalara geçişle birlikte, çene boyutunun küçülmesi ve bununla birlikte daha yumuşak gıdaların yoğunlukla tüketilme başlamasıyla, diş sıramızın en arkasındaki 20 yaş dişleri yavaş yavaş görevini daha öndeki küçük azı ve büyük azı dişlerine devretmiştir. Günümüzde yapılan araştırmalarda çiğneme yoğunluğunun daha çok ikinci küçük azı ve birinci büyük azı dişlerde yoğunlaştığı görülmektedir. İşte bu değişim ile birlikte kimimizin ağzında yer bulup rahatça çıkan 20 yaş dişleri kiminde yarı gömük kiminde ise hiç çıkmadan ömür boyu gömülü olarak kalabilir. Eğer en arkada çıkan 20 yaş dişlerinizi görmeye başladıysanız ve 6 aydan uzun süre dişler tam yerini alamadıysa mutlaka diş hekimi ziyarete gitmelisiniz.

Siz de 20 yaş dişlerinizin hangi zamanda çıktığının farkında bile değilseniz şanslısınız demektir. Bu yaşlar arasında aşağıdaki durumlarla ile karşılaşıyorsanız 20 yaş dişleriniz çıkıyor olabilir:

- Baş ağrısı- Ateş- Ağız kokusu- Çiğneme esnasında şiddetli ağrı- Lenf bezlerinde şişlik- Çene, kulak veya boyun ağrıları

Ne Yapmalı?

Öncelikle her insanın ağız ve diş sağlığında herhangi bir rahatsızlık yaşamamasına rağmen mutlaka 6 ayda bir diş hekimini ziyaret etmesi, rutin ağız ve diş sağlığı muayenelerini gerçekleştirmesi gerekir. Yukarıda saydığım durumlar ile karşı karşıya kaldığınızda ilk yapacağız iş diş hekiminizi ziyaret etmek olmalı. Çünkü bu tip belirtiler 20 yaş dişlerinizin diş etine gömülü olduğunun sinyalini verebilir.

Muayenenizden sonra diş hekiminiz mutlaka röntgen sonucunuza göre sizi yönlendirecektir. Dişlerinizin çıkış yönü ile birlikte gömülü olma durumuna bakılarak 20 yaş dişlerinize uygun tedavi prosedürünü uygulayacaktır.

Böylelikle 32 dişe sahip olamasanız da ağız ve diş sağlığınız açısından yaşam kaliteniz artar, gereksiz sancı ve acılardan kurtulmuş bir şekilde yaşantınıza sağlıkla devam edebilirsiniz.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp