Top
03/03/2023

Dişlerin aşınmasına yol açan 4 sebep

Çatlak veya aşınmış bir diş genellikle ağrılıdır ve tedavi edilmezse hasara yol açabilir, bu durum çok yaygındır. Erken evrelerde, çatlaklar veya aşınmalar diş hekimi tarafından kolayca onarılır. Doğru önlemleri alırsanız, bu tıbbi ve estetik sorunu  tamamen önleyebilirsiniz. Yaşlandıkça dişleriniz doğal olarak çatlamaya daha yatkındır, ancak bazı davranışlar yaşamın herhangi bir aşamasında bu çatlaklara neden olabilir. Dişin çatlamasına neden olan faktörlerden bazıları şunlardır:

1- Dişleri alet olarak kullanmak: O zorlu plastik poşeti veya şişeyi açmaya gelince, işi bir makasa veya şişe açacağına bırakmak en iyisidir. Dişler güçlüdür, ancak onları yiyeceklerin dışında herhangi bir şeyi parçalamak için kullanmak hasara neden olabilir. Bu davranış dişlerinizin yüzeyini aşındırabilir, çene ağrısına ve çatlaklara neden olabilir.

2- Sert şeyler yemek: Dişler yiyecekleri parçalamak için tasarlanmış olsa da, bazı yiyecekler üzerlerinde gereksiz stres yaratır. Örneğin, sert şekerleri çiğnemeye çalışırsanız dişlerinize zarar verebilir. Buz çiğnemek de diş kırıklarının başlıca suçlularından biridir. Buz hem sert hem de soğuk olduğu için çiğnemek dişlerinize ek baskı uygular ve hasar görme olasılığını artırır.

3- Diş gıcırdatmak (bruksizm): Gün içinde dişlerinizi gıcırdattığınızı fark ederseniz, çenenizi gevşetme ve stresinizi azaltacak önlemler alma alıştırması yapın. Çoğu zaman, diş gıcırdatma stresin bir sonucudur ve bilinçli ya da bilinçsiz bir davranış olabilir. Geceleri ortaya çıkan bruksizm verdiği zararı önlemenin en iyi yolu diş hekiminiz tarafından size özel olarak yapılacak gece plağını kullanmaktır. Bunun yanında hekiminiz size masseter botoks da önerebilir.

4- Temas sporlarına yapmak: Yoğun fiziksel aktivitelere katılırken her zaman yaralanma riski vardır, ancak bir dişlik takarak diş hasarını önleyebilirsiniz. Herhangi bir temas sporuna katılıyorsanız veya katılmayı planlıyorsanız, özel bir ağızlık almak için önce diş hekiminizi ziyaret etmeyi ihmal etmeyin 

Çatlak veya aşınmış bir diş fark ederseniz, en kısa sürede diş hekiminize başvurun. Hasarlı bir dişi kendi haline bırakmak, diş kaybı da dahil olmak üzere başka komplikasyonlara yol açabilir. Bununla birlikte, yukarıda sıralanan risk faktörlerinin farkında olmak, yaralanmalardan kaçınmanıza ve gülümsemenizi korumanıza yardımcı olabilir.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp