Top
Ayşe Özek Karasu

Ayşe Özek Karasu

akarasu@htgazete.com.tr

13/02/2011

Biber gazına kola iyi gelir mi?

Bu iş de bitti, Mübarek gitti. Geride Tahrir Meydanı’ndan anılar kaldı. Twitter üzerinden örgütlenmeler... Meydandaki sokak lambasından kaçak elektrik çekip cep telefonları için şarj istasyonları kurmalar... Polisin gazına karşı yüze, göze kola sürmeler...

Her ikisi de Amerikan malı. Hem kola, hem de göz yaşartıcı bomba. Mısırlılara göre biri, diğerine iyi geliyormuş. Kolanın markasını yazmıyorum; cezası var. Ama Zemzem Kola olmadığını söyleyebilirim.

Göz yaşartıcı bombanın markasını ise yazabilirim. Combined Systems International üretimi. Amerikan ABC Televizyonu yakalamış. Mısır polisinin attığı gazın silindir kutusunun görüntüsünü yayınlıyor. Üzerinde “Combined Tactical Systems International Jamestown, Pennsylvania” yazıyor.

Bu markayı biz de tanıyoruz. ODTÜ’lü öğrencilere atılan göz yaşartıcı bombaların üzerinde aynı yazı var: Combined Tactical Systems...

Mısır’daki protesto gösterileri Twitter üzerinden örgütlenirken yoğun tweet trafiği içinde polise karşı savunma taktikleri de zincirleme yayılıyor. “Gaza karşı aman yüzünüze gözünüze kola sürün, gazın acısını giderir” diyorlar. Bir kaynağa göre bu buluşun sahibi, Mısırlı kadınlar. İsyanın ilk günlerinde meydanlarda, sokak aralarında polisle cenk eden göstericilere kasa kasa kola taşıyorlar.

Bir başka kaynağa göre, göz yaşartıcı bombaya karşı kola ile savunma taktiği Tunus’tan ithal. Zeynel Abidin bin Ali’yi postalayan Tunuslular, sosyal ağlar üzerinden yaymışlar bu bilgiyi.

Kadınların protestolara katılmasını önlemek için olsa gerek, Mısır televizyonu “Tahrir Meydanı’nda çok fazla cinsel taciz var” söylentisi yayıyor. Tweet’ler sarkıntılık iddiasını yalanlıyor. Kadının biri “Erkekler ile aramızda bugüne kadar varlığından haberdar olmadığım bir dayanışma var. Yere düştüğümüz zaman elimizden tutup kaldırıyorlar” diyor.

SİRKENİN FAYDALARI            

Facebook’taki “Mısır’ın Kadınları” adlı grup, kadın protestocuların resimlerini yayınlıyor. Ayrıca kadınların otomobil bagajlarında kola taşıdığını yazıyorlar. Burada adı geçen 2 numaralı Amerikan markası. Tunus’tan salık verilen 1 numaralı marka. Uluslararası literatürde biber gazına karşı kolalı savunma yöntemi diye bir şey yok. Peki kola, gaza karşı iyi gelir mi? Gelir mi, gelir. Bunlar asitli içecekler. Şu anda malum, Türkiye dahil dünyadaki bütün protesto hareketlerinde göz yaşartıcı gazlara karşı sirke ve limon kullanılıyor. pH açısından kıyaslandığı takdirde kolalı içeceklerle limon suyunun değerleri hemen hemen aynı; 2.5.

Bilindiği kadarıyla limonu ilk kullananlar, 1980’lerde yönetime karşı mücadele veren El Salvadorlu komünist gerillalar. Sirkeye batırılıp, ağzı kapatacak şekilde bağlanan bandanalar da yeni milenyum icadı. İlk kez zengin zirveleri sırasında, globalleşme karşıtlarının gösterilerinde ortaya çıktı.

Burada amaç tahriş edici gazın solunum sistemine girişini önlemek. Aslında göz yaşartıcı gaz denen şey, gaz da değil. Suda kolay çözülmeyen partiküllerden oluşan ve bulut halinde yayılan bir suspansiyon. Pentagon’un öldürücü olmayan silahlarla ilgili raporu da “limon suyuna batırılmış bir mendil, silahın etkisini azaltır” diyor. Ancak bu etkiyi ölçen tıbbi deneylerin yapılmadığı da belirtiliyor.

CHP’li Çetin Sosyal’ın her biber gazı yediğinde yaptığı gözümün önüne geliyor. Yüzünü gözünü limonla sıvıyor ya, geçmiş olsun. Çünkü limonun esas faydası solunum sistemini korumaya yönelik. Asitli maddelerin, cilt ve göz iritasyonunu (tahriş) geçirdiğine dair bir kayıt yok. İran’daki muhaliflerden globalleşme karşıtlarına, protesto gruplarının gazlara karşı korunma kılavuzlarında istemediğiniz kadar detay var. Tabii hiçbirinde kola yok. Öne çıkan iki tedavi yöntemi var: Birincisi, gözleri vantilatörle iyice havalandırıp, kalan kimyasalların buharlaşmasını sağlamak. İkincisi, 10 dakika süreyle gözlere tuzlu solüsyon banyosu yapmak.

Kılavuza göre polis, kitleleri kontrol altına almak için son zamanlarda biber gazını tercih ediyor. Evet, biz de biliyoruz... Çünkü anında fiziksel ve ruhsal etki yaratıyor. Gözlerde, ciltte ani bir acı, soluksuz kalma ve dehşetli bir panik. Bu anormal rahatsızlık duygusu 20 dakika ila 2 saat sürüyor.

Göz yaşartıcı gazın etkisi ise ancak 5-30 dakika içinde görülebiliyor. Gazlara karşı yüzücü gözlüğü de şiddetle öneriliyor.

ODTÜ’lü öğrenciler biliyor, taktılar.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp