Top
Ayşe Özek Karasu

Ayşe Özek Karasu

akarasu@htgazete.com.tr

10/10/2018

İklim değişikliğine karşı ilk görev: ET YEMEYECEKSİN

BM Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin, küresel ısınmayla gelecek daha büyük felaketleri önlemek için 12 yılımız kaldığı uyarısında bulunan raporu gezegeni diğer canlılarla paylaşan sıradan insanlara da görev biçiyor. Karbon ayak izini küçültmek için atılacak ilk adım et, süt ve süt ürünleri tüketimini kısmak. Çünkü özellikle büyükbaş hayvancılığın ekosisteme zararı, motorlu araçlardan fazla. Hesaplara göre önümüzdeki 100 yıllık periyodda hayvanların saldığı metan gazının küresel ısınmaya etki potansiyeli karbondioksidin tam 28 katı. Hayvancılık tarımsal alanları ve su kaynaklarını da çalıyor gezegenden. Sonuç; zenginlerde daha fazla obezite, yoksullarda daha fazla açlık ve susuzluk.

4 Ekim’de “Hayvanları yiyerek, giyerek de haklarını savunabilir miyiz?” diye sordum; başta Bağımrısız Hayvan topluluğu, veganları istemeyerek incittim.  Serzenişte haklıydılar, veganlara karşı önyargılı ve yer yer alaycı tavrı kıracak şekilde empati göstermem gerekirdi. Gezegendeki hal ve gidiş de onların haklılığını doğruluyor…

8 Ekim’de BM Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPPC) sadece hükümetlere değil, gezegeni diğer canlılarla paylaşan biz sıradan insanlara da görev biçerek bugüne kadarki en sert uyarıyı gönderen raporunu yayınlandı: Dünyayı küresel ısınmayla daha fazla sel, kuraklık, yoksulluk ve kitlesel açlığa sürüklememek için sadece 12 yılımız kalmıştı. Küresel ısınmayı 1.5 dereceyle sınırlayacak şekilde hemen eyleme geçmezsek 2030’dan sonra gezegeni görülmemiş felaketlerden kurtarmak için yapacak hiçbir şey kalmayacaktı.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp