Top
19/04/2024

İstihdam eğilimleri ve açık işler

İŞKUR, 2007 yılından beri periyodik olarak İşgücü Piyasası Araştırmaları (İPA) yapıyor. Bu araştırmanın en temel amacı 81 il ve 17 sektörde işverenlerin işgücü ihtiyaçlarını belirlemektir. Diğer amaçlar ise işgücü piyasasında mevcut ve gelecek dönemde meydana gelen veya gelmesi beklenen sektörel ve mesleki değişim ile gelişmeleri izlemek, İŞKUR'un yanı sıra diğer kurum ve kuruluşların işgücü talebi hakkında bilgi ihtiyacını karşılamak ve mesleki eğitim planlamasının ihtiyaca uygun olması için veri sağlamaktır.

İPA, işgücü piyasalarında işverenlerin hangi mesleklerde işgücü talep ettiklerini, talep edilen işlerde hangi becerileri beklendiğini, işgücü temininde güçlük çekilen mesleklerin neler olduğunu ve gelecekte hangi mesleklerin talep edileceğini ortaya koyan önemli bir araştırmadır.

Verileri elde etmek için 2-9 ve 10-19 çalışanı olan işyerleri için 81 ilde, 77 ilde ise 20'den fazla çalışanı olan tüm işyerleri ziyaret edilerek veri toplanıyor. Yaklaşık 86 bin örneklemle gerçekleştirilen araştırma, genelleştirildiğinde 1,5 milyondan fazla işyerini kapsıyor. Araştırmanın sonuçları 'İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurullarında' sunuluyor. Eğitim ve istihdam politikalarının oluşturulmasında başvurulacak en önemli kaynak olarak değerlendiriliyor.

Ülkemizde işsizlik temel sorunlardan biri. Ancak bir tarafta iş bulamayanlar var, diğer tarafta da işçi bulamayan işverenler var. İşgücü piyasalarında ihtiyaç duyulan mesleklere ve becerilere uygun işgücü oluşturacak çalışmalar yapmak istihdamı artıracaktır. İŞKUR'un yaptığı çalışma bunu gerçekleştirmek istiyor. Bu kapsamda araştırmaya göre 141 bin 691 iş yerinde 461 bin 179 kişilik açık iş olduğu tespit edilmiştir. Bu veri şu anlama geliyor. Halihazırda işverenler 461 bin kişiyi istihdam etmeye hazırdır. 204 bin 207 işyerinde ise toplam 560 bin 128 kişinin temininde güçlük çekilmektedir.

Araştırmaya göre en çok açık işi olan 10 meslek şu şekilde sıralanıyor: Makineci (dikiş), garson (servis elemanı), satış danışmanı/uzmanı, ahşap mobilya imalat ustası, temizlik görevlisi, gzaltı (mig-mag) kaynakçısı, konfeksiyon işçisi, akaryakıt satış elemanı (pompacı), ark kaynakçısı, şoför-yük taşıma.

Araştırmada gelecek dönem istihdam eğilimlerine yönelik tespitlerde yapılmış. Buna göre 2 ve üzeri çalışanı olan işyerlerinde net istihdam değişim oranı (NİDO) yüzde 5,4 olarak tahmin edilmiştir.

1 yıl içerisinde ise 905 bin 933 kişilik istihdam artışı beklenmektedir. Türkiye genelinde önümüzdeki bir yıl içerisinde, işyerlerinin yüzde 11,9'u istihdam artışı beklerken yüzde 1,4'ü ise istihdam azalışı öngörmektedir. Araştırmaya göre işyerlerinde istihdam artışı bekleme oranının yüksek olması gelecekte istihdamın artışı bakımından önemli bir veridir. İstihdam artışı bekleyen işyeri oranının en fazla olduğu 3 sektör ise %24,6 ile bilgi ve iletişim, %16,3 ile eğitim, %17 ile imalat sektörü. Her üç sektörde büyümeye ve gelişmeye imkân vereceği için ülkemiz açısından umut vericidir.

Araştırmaya göre geleceğin meslekleri şunlar: Yazılım mühendisi, e-Ticaret uzmanı, yapay zeka uzmanı, bilişim uzmanı, inşaat mühendisi, dil ve konuşma terapisti, bilgisayar mühendisi, e-Ticaret, satış danışmanı, gıda mühendisi, makine mühendisi, mekatronik mühendisi, sosyal medya uzmanı, endüstri mühendisi, veri analisti, yapay zeka mühendisi, ergoterapist, fizyoterapist, elektrik mühendisi, dijital pazarlama, grafiker, otomasyon teknisyeni, enerji sistemleri mühendisi, Ar-Ge uzmanı, özel eğitim öğretmeni, otomasyon mühendisi, robotik kodlama, estetisyen, gerontolog.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp