Top
19/02/2024

İşgücü verileri

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) her ay düzenli olarak işgücü istatistikleri yayınlıyor. İşgücü istatistikleri elde etmek için Hanehalkı İşgücü Anketi uygulanmaktadır. Bu anketle işsizlik, istihdam ve işgücüne katılma oranları elde ediliyor. Hanehalkı İşgücü Anketi'nin uygulanma amacı istihdam edilenlerin iktisadi faaliyet, meslek, işteki durum ve çalışma süresi ile işsizlerin iş arama süresi ve aradıkları iş hakkında bilgi derlemektir. İşgücü istatistikleri ülkemizdeki işgücü piyasası hakkında en temel bilgi kaynaklarındandır.

İşgücü istatistikleri 1988 yılından itibaren düzenli olarak yapılmakla birlikte verilerin kapsamı, hesaplama kuralları ve diğer konularda dönemsel değişiklikler yapılmıştır. 2021 Ocak ayından itibaren ise Avrupa Birliği ülkeleri ile eşzamanlı olarak, ILO'nun 19'uncu Çalışma İstatistikçileri Konferansı (ICLS) kararlarına ve ilgili AB tüzüğüne uyum sağlamak amacıyla yeni düzenlemelere geçilmiştir. Bu kapsamda 19'uncu ICLS ile birlikte istihdam ve işsizliğe ek olarak tamamlayıcı göstergeler tanımlanmıştır. Bunun temel amacı işgücü piyasasındaki gelişmeleri daha iyi takip edebilmektir. Üçer aylık hareketli ortalamalar olarak aylık yayımlanan işgücü istatistikleri, 2021 yılından itibaren bağımsız aylık tahminler olarak yayımlanmaya başlanmıştır.

12 Şubat'ta açıklanan, Aralık 2023 dönemi Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı yüzde 8,8 seviyesinde gerçekleşti. 2023 yılı Mart ayı verilerine göre yüzde 10 olan işsizlik oranı, 2023 yılı Nisan ayında tekli rakamlara düşmüştü. İşsizlik oranı 9 aydır tekli rakamlarda seyrediyor. Dünyada yaşanan ve ülkemizi de etkileyen ekonomik sorunlar nedeniyle Türkiye işgücü piyasalarında işsizlik oranının belli dönemdir tekli rakamlarda seyretmesi önemli bir sonuç.

Son işgücü istatistiklerine göre işgücüne katılma sayısı da oranı da artış gösterdi. İşgücüne katılım sayısı bir önceki aya göre 387 bin kişi artarak 35 milyon 154 bin kişi oldu. İşgücüne katılma oranı ise 0,5 puan artarak yüzde 53,5 olarak gerçekleşti.

İşgücü istatistiklerine göre istihdam sayımız artarken işsiz sayımız azaldı. 2023 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre işsiz sayısı 12 bin kişi azalarak 3 milyon 98 bin kişi oldu. Mevsim etkisinden arındırılmış istihdam oranı yüzde 48,8 oldu. 2023 yılı Aralık ayında istihdam edilenlerin sayısı bir önceki aya göre 399 bin kişi artarak 32 milyon 56 bin kişi oldu. İstihdam sayısını 32 milyonun üzerine çıkarmak tarihi bir rekor olarak kayıtlara geçti. 2005 yılında 19 milyon 267 bin olan istihdam sayısının bugün itibariyle 32 milyonun üzerine çıkması işgücü piyasalarında önemli bir performanstır.

Genç işsizlik ülkemizin üzerinde önemli durduğu bir konu. İşgücü istatistiklerine göre genç nüfusta mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı 0,8 puan azalarak 15,5 oldu. Genç işsizliğin yılın başında yüzde 20 seviyelerindeyken yüzde 15 seviyelerine kadar düzenli bir şekilde azalması da önemli bir sonuçtur.

Türkiye'nin işgücü piyasalarında bu olumlu gelişmelerin temel nedeni istihdam politikalarında stratejik hedefler belirlemek, büyüme odaklı bir ekonomi tercihinde bulunmak, istihdamı artırıcı politikaları, teşvikleri ve tedbirleri hayata geçiren düzenlemeler yapmaktır.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp