Top
15/03/2024

Bağdat çıkarması

Bağdat ile peş peşe yapılan güvenlik toplantıları terörle mücadelede bir dönüm noktasının eşiğinde olduğumuzu gösteriyor.

Ankara-Bağdat arasındaki yakınlaşma ve işbirliği hiç olmadığı kadar ilerlemiş durumda.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve MİT Başkanı İbrahim Kalın dün birlikte Bağdat'a giderek muhataplarıyla kritik bir güvenlik zirvesi gerçekleştirdiler.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da nisan ayında Bağdat'ı ziyaret etmesi bekleniyor. Liderler düzeyinde yapılacak buluşmada da birçok anlaşmaya imza atılması planlanıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Irak sınırlarımızla ilgili meseleyi bu yaz çözüme kavuşturmuş olacağız" sözleri, Bağdat yönetimiyle terör örgütü PKK'ya karşı bazı başlıklarda mutabakata varıldığını gösteriyor.

Tabii, ilk akla gelen Türkiye'nin terör örgütüne karşı Kuzey Irak'ta Bağdat yönetimiyle ortak bir operasyon düzenleyip düzenlemeyeceği konusu.

Irak'la ortak bir operasyonun masada olduğunu sanmıyorum, Türkiye için bir sakıncası yok aslında. Bağdat, bu talebe pek yanaşamaz. Irak'ın Türkiye'nin harekât alanını kısıtlamaması yeterli bir destek olur.

Ayrıca Irak-Suriye sınırında Sincar gibi bazı stratejik yerleşim yerlerinin merkezi hükümet tarafından kontrol edilmesi ve terör örgütünün buralardan çıkarılması kâfi gelebilir.

Ankara-Bağdat arasında gerçekleşen güvenlik toplantılarında Türkiye kendi göbeğini kendisi keseceğinin mesajını veriyor. Bağdat'ın, Irak'ın kuzeyinde terör örgütüne karşı gerçekleştireceği operasyonlarda Türkiye'nin harekât alanını kısıtlamaması bile yeterli bir destek olur.

Türkiye, 2019'dan beri Irak'ın kuzeyine yönelik planlı bir harekât icra ediyor. Beş yıldır adım adım Irak sınırını kontrol altına alacak bir üslenme planını hayata geçiriyor. Türkiye'nin Kuzey Irak'ta kalıcı veya mobil toplam askeri üs sayısı 80'in üzerinde. Türkiye'nin son beş yıldır geliştirdiği alan tutma taktiği şimdi "çemberin tamamlanması" aşamasına geçiyor. Türkiye Kandil-Asos ve Süleymaniye'ye yakın bölgelere de yerleşerek terör örgütü PKK'ya kalıcı bir darbe vurma imkanına ve gücüne kavuşacak. Irak'ın bütünlüğü Türkiye'nin bu harekâtına bağlı. Erbil'deki bölge yönetiminin de iktidarı PKK/YPG-Talabani'ye kaptırmaması yine Türkiye'nin Irak ve Suriye'de ağırlığını koymasına bağlı. Bağdat ile varılan anlaşmalar, bu yaz terör örgütü PKK'nın Irak'taki varlığına büyük bir darbe vurulacağını ve terör sorununu son 40 yılda hiç olmadığı kadar tehdit olmaktan çıkaracağını gösteriyor.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp