Top
Mevlüt Tezel

Mevlüt Tezel

mevlut.tezel@sabah.com.tr

01/03/2024

Dijital telif yasası neden gecikiyor?

Avrupa merkezli hukuk büroları Geradin Partners ve Stek tarafından yapılan açıklamada, 17 ülkeden 30'dan fazla Avrupalı medya kuruluşunun Google'a karşı yasal işlem başlattığı bildirildi.
Medya kuruluşları, reklam teknolojisinde hakim konumunu kötüye kullandığı iddiasıyla Google aleyhine dava açarak, şirketten 2,1 milyar Euro tutarında tazminat talebinde bulundu.
Oksijen'in haberine göre Alman medya şirketi Axel Springer ve Norveç merkezli medya grubu Schibsted'ın yanı sıra Polonya'dan Finlandiya'ya, Avusturya'dan Hollanda'ya 17 ülkeden medya kuruluşları Google'a dava açtı.
Burası önemli; hukuk bürolarının açıklamasında "Google hakim konumunu kötüye kullanmasaydı, medya şirketleri reklamlardan önemli ölçüde daha yüksek gelir elde edecek ve reklam teknolojisi hizmetleri için daha düşük ücretler ödeyecekti." Böylece hem gazeteler kapanmayacaktı, gazeteciler işsiz kalmayacaktı, hem daha kaliteli daha çok haber üretilecek ve bu durumdan vatandaş kazançlı çıkacaktı.
Google aynısını Türkiye'de de yapıyor; reklam teknolojisinde hakim konumunu kötüye kullanıyor. Ama biz daha yasal zemini oluşturamadık. 'Dijital Telif Yasası' çalışmalarında ses, seda yok!




ORTAK DAVA AÇILMALI
Google gibi küresel şirketler ulusal ana akım medyanın zararı artıkça meydan yabancı medya kuruluşlarına kalıyor.
Yabancı medya kuruluşlarının yaptığı manipülasyon ve dezeformansyonlar da ortada.
TC Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'nın her gün yalan haber yapılıyor diye paylaştığı tweet'lerle manipülasyonla baş etmek mümkün değil.
Ulusal medya güçlü olursa vatandaş, istihbarat örgütlerinin ve çeşitli fonların desteklediği yabancı medya platformlarına yönelmez!
Tabii bu noktada basın özgürlüğü, objektif habercilik de geliştirilmeli!
İletişim Başkanlığı 'Dijital Telif Yasası'nın çıkması için neden aksiyon almıyor?
'Dijital Telif Yasası' acilen çıkarılmalı ve medya kuruluşları Google'a karşı ortak dava açmalı.



***


BURADA SİYASET YASAK!
Adana'nın Seyhan ilçesinde kahvehane işleten Zeki Akkurt, müşterilerinin siyaset, din, dil, ırk tartışmaları nedeniyle sürekli kavga etmelerine son verecek bir uygulama başlattı.
Akkurt, 'Bu kahvede siyaset yapmak, din, dil, ırk tartışmak yasaktır' yazılı uyarıcı kağıtlarını kahvehanenin her yerine asmış.
Güzel bir uyarı ama futbol da eklenmeliydi!



Futbol da son yıllarda kutuplaştırmaya başladı insanları.
Ünlü Fransız yazar Paul Walery "Politika, insanların kendilerini ilgilendiren şeylerden alıkoyma sanatıdır..." demişti.
Bireyin kendini ilgilendiren konular yerine sürekli siyaset konuşması onu hayattan keyif alacak alanlara yoğunlaşmasını önlüyor.
Kendi sorunlarını çözüp mutluluğa ulaşmak yerine, bütün sorunların çözeceğine inanılan siyaseti sürekli konuşmak belki de boşa giden bir hayattır!



***

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp