Top
16/09/2023

Orta Asya Devlet Başkanları Beşinci İstişare Toplantısı Üzerine

İlki Mart 2018'de Kazakistan'ın başkenti Astana'da düzenlenen "Orta Asya Devlet Başkanları İstişare Toplantısı'nın beşincisi 14 Temmuz 2023 tarihinde Tacikistan'ın ev sahipliğinde Duşanbe'de gerçekleştirildi. Bu toplantıda dikkat çeken bir husus da Azerbaycan Cumhurbaşkanı sayın İlham Aliyev'in onur konuğu olarak davet edilmesi oldu. Yine bu toplantıda yaşanan bir ilk de toplantı öncesi üye ülkelerin ulaştırma bakanlarının bir araya gelmesiydi. Ulaştırma Bakanların toplantısının gündem konusu ise Orta Asya ülkeleri arasında ulaştırma ve lojistik konusunda gerekli uyumlaştırmasını sağlanması ve Aral gölünün durumu oluşturdu. Böylece Orta Asya Devlet Başkanları İstişare Toplantısı giderek daha kurumsal bir yapıya dönüştüğünü söylemek mümkündür.

Kanaatimce Orta Asya Devlet Başkanları İstişare Toplantısı dünya kamuoyuna yansıdığından daha büyük öneme sahiptir. SSCB mirası olarak bu bölge oldukça fazla sayıda ortak probleme sahiptir. Bu problemlerin bir kısmı ülkenin iç dinamiklerinden kaynaklanırken bir kısmı ikili ilişkilerden, bir kısmı bölgesel dinamiklerden ve bir kısmı da küresel dinamiklerden kaynaklamaktadır. Bunların başında ülkeler arasındaki sınır sorunu, anklav sorunu, su paylaşım sorunu, güvenlik sorunu, radikalizm sorunu, etnik yapıdan kaynaklanan sorunlar, Afganistan sorunu, küresel güçler arasında sıkışmışlık sorunu, ekonomik az gelişmişlik sorunu ve Rusya'ya bağımlılık sorunu söz konusu sorunlardan bazılarıdır. Aynı zamanda bölge ülkeleri ortak tehditlere de maruz kalmaktadırlar. Söz konusu sorun ve tehditlerin önemli kısmı bu ülkelerin hiçbiri kendi başına çözebilecek durumda değildir. O nedenle sorunların çözümünde genelde üçüncü bir gücün desteğine ihtiyaç duyulmaktadır. Üçüncü güçler de devreye girdiğinde ise sorunun çözümüne katkı sağlamak yerine bölgede nüfuz alanını genişletmek ya da daha fazla ekonomik yarar sağlamak üzere çaba içine girdikleri görülmektedir. Bu yönlü bir çaba ise doğal mevcut sorunu daha da derinleştirmektedir. O nedenle söz konusu devletler bağımsızlıklarından bu yana 30 yılı aşkın bir süre geçmesine rağmen mevcut sorunlarını çözmede ciddi yol alamamışlardır.

Klasik paradigmayla hareket eden ve mevcut sorunlarının çözümünde başarılı olmayan Orta Asya ülkeleri bu hususta başka alternatif seçeneklere ihtiyaç duymaktadırlar. Öncelikle bölge ülkelerinin mevcut sorunları çözme hususlarda daha çok inisiyatif almaları ya da daha proaktif bir politika izlemeleri gerekmektedir. Ancak sosyolojik olarak bakıldığında post Sovyet ülkeleri genelde bizzat inisiyatif alarak politika geliştirmek yerine denenmiş ve başarıya ulaşmış bir modeli uygulamayı tercih ettikleri görülmektedir. Bu çerçevede Türkiye ile Azerbaycan işbirliği ile 30 yıldır çözümlenmeyen Karabağ sorununun çözüme kavuşması Orta Asya Devletleri için başarıya ulaşmış uygulanabilir bir model olarak okumak mümkündür. Azerbaycan Cumhurbaşkanının bu toplantıya onur konuğu olarak davet edilmesinde de Orta Asya Devletlerinin bu modelden yararlanma talebini görmek mümkündür.

Bilindiği üzere Karabağ Zaferinden sonra dış politikada yeni öncelikleri belirleyen Azerbaycan, bir taraftan Güney Kafkasya'da barış ve istikrarı temin etmeye çabalarken diğer taraftan Orta Asya Türk Cumhuriyetleri ile ilişkilerinin geliştirmek ve derinleştirmek üzere ciddi atılımlar atmış ve bu adımlar karşılık bulmuştur. Azerbaycan söz konusu ülkelerle ikili ilişkileri geliştirmek üzere cumhurbaşkanı düzeyinde ilgili ülkelere ziyarette bulunulmuş ve her ziyarete önemli sayıda işbirliği protokolleri imzalanmıştır. Bu ziyaretler karşılıklı olarak yoğunlaşmış ve imzalanan protokoller hayata geçirilmiştir. Bu proaktif siyaset sonucu Azerbaycan'ın Orta Asya devletleriyle ticaret hacmi birkaç kat artmıştır. Diğer taraftan Azerbaycan Türk Devletleri Teşkilatı bünyesinde de aktif politika izleyerek çoklu bir işbirliği içine girmiştir. Bu çabalar sonucu olarak da Azerbaycan'ın Orta Asya ülkeleri nezdinde itibarı giderek yükselmiştir.