Top
M. Serdar Kuzuloğlu

M. Serdar Kuzuloğlu

serdar@kuzuloglu.com

26/02/2014

Milyarların pul olduğu sektörün izleri

Yukarıda görmüş olduğunuz fotoğraf ünlü Japon mimar Toyo Ito’nun imzasını taşıyan Fira Barcelona Fuar ve Kongre Merkezi’nin basına ayrılan salonlarından sadece biri. Hemen her ülkeden odalara doluşan bu kitlenin misliyle fazlası da topladığı haberleri yayınlarına aktarmanın peşinde. Bu kadar ilgiyle takip edilen etkinliği bir ekonomik forum ya da Birleşmiş Milletler’in küresel sorunlara yönelik bir zirvesi sanabilirsiniz. Ama değil.

Sekiz dev salonuyla 240 bin metrekare alana yayılan Fira Barcelona bu yıl da mobil teknolojilerin irili ufaklı neredeyse bütün oyuncularını bir araya getiren Mobil Dünya Kongresi’ne (Mobile World Congress) ev sahipliği yapıyor. Pırıl pırıl bir Akdeniz güneşiyle ısınan Barcelona’da 750 ile 5 bin Euro arasında değişen bilet fiyatlarına rağmen yerkürenin dört bir tarafından 80 bin sektör profesyoneli burada fikirlerini, ürünlerini ve hizmetlerini duyurmak; yeni işbirlikleri kurmak için salonlar, standlar, toplantı ve konferans salonları arasında koşturuyor. Mobil cihazların yarattığı ilgi dalgası sektörün sınırlarını da zorluyor. Örneğin Ford’un teknolojisiyle öne çıkan yeni Focus modeli bile bir otomobil fuarında değil, burada; Mobil Dünya Kongresi’nde tanıtılıyor.

Sessiz fırtına
Daha 12 yıl önce sadece konuşup kısa mesaj yollayabildiğimiz; canımız sıkıldığında ‘Yılan’ gibi basit bir iki oyun oynayıp hesap makinesi olarak kullanabildiğimiz cep telefonları bugün kavuştuğu onlarca farklı yeteneğe rağmen inovasyonun merkezi durumunda. Bir dönemin kişisel bilgisayarları neyse tabletiyle, telefonuyla, dizüstü bilgisayar ve saatleriyle bugünün taşınabilir, giyilebilir teknolojik cihazları da onu temsil ediyor.

Sektörün her kolundan adeta bereket fışkırıyor. Ancak GSMA verilerine göre dünyamızın yarısı hâlâ bu nimetlerin hiçbiriyle tanışmış değil. Operatörlerin 2014 yılındaki öncelikli hedefi 1 milyar yeni abone daha yaratmak. Ve bunun hiç de kolay olmadığının hepsi farkında.

LTE (4G) gibi yeni teknolojilerin getirdiği lisans ve altyapı masrafları, Android, iOS gibi mobil uygulama platformlarının gelir modellerini tamamen üstlenmesi operatörleri azalan kâr marjlarına mahkûm bırakıyor. Yine de bu fırtınada herkes yelkeninin şişeceğinden emin gibi.

Bu yılki etkinliğe damgasını vuran gelişme Facebook’un 19 milyar dolara Whatsapp uygulamasını satın alması oldu. Kongrenin konuşmacılarından da olan Facebook CEO’su Mark Zuckerberg Whatsapp’ı “Kullanıcısını en çok kendine bağlayan mobil uygulama” şeklinde özetliyordu. Bu uygulamayla hedefi ise milyarlarca kişiyi birbirine bağlayabilmek.

Güncel Mobil Dünya Verileri

- Şu anda 3.4 milyar aktif mobil abone var.
- Mobil ağlar üstünden 6.9 milyar aktif bağlantı kuruluyor.
- Her saniye beş kişi yeni bir cihazla mobil dünyaya dahil oluyor.
- 2017’de mobil trafiğin üçte ikisinin video olması bekleniyor.
- Dünya genelinde sektörün farklı birimlerinde 10.5 milyon kişi çalışıyor.
- Dünyanın gayrı safi gelirinin yüzde 3.6’sı bu sektörden geliyor.
- 2.2 milyar kişi internete mobil cihazlar üstünden bağlanıyor.
- LTE (4G) üstünden internete bağlananların sayısı 200 milyonu geçti.
- 2020’de 2.5 milyar LTE bağlantısı hedefleniyor.
- 2020 yılına gelindiğinde hızlı mobil internet bağlantısı için yapılmış yatırım toplamı 1.7 trilyon doları geçmiş olacak.
- Vodafone verilerine göre 3G aboneleri ayda ortalama 350MB internet tüketirken bu oran 4G/LTE abonelerinde 640MB’ye çıkıyor.
- Gelişmiş ülkeler bir yana özellikle Afrika gibi zorlu coğrafyalarda mobil internet erişimi tek seçenek durumunda.
- Şu ana kadar abonelerinin tamamının 4G’ye geçtiği tek ülke Güney Kore.

BOŞ KALDIĞINDA BİLİME HİZMET EDİYOR

Mobil Dünya Kongresi kapsamında tanıtılan yeni cihazlardan biri de HTC’nin Desire 816 modeli oldu. Önde beş, arkada 13 MP kameraya sahip 5,5 inç ekranlı model dört çekirdekli Snapdragon işlemci kullanıyor. Mart ayında Çin’den başlayarak satışa sunulacak modelin en ilginç ayrıntılarından biri HTC ile bir grup akademisyen tarafından geliştirilen Power to Give adlı uygulama. Power to Give ile telefonunuzu şarj ederken (ve kullanmıyorken) sahip olduğu işlemci gücünü küresel projelerin hizmetine sunabiliyorsunuz. SETI@home sistemi benzeri bu yapıda cep telefonunuz (isterseniz) kullanmadığınız zamanlarda kanser araştırmaları, uzaydan toplanan sinyallerin ayrıştırılması, genetik projeleri gibi yüksek işlemci gücüne ihtiyaç duyan insanlığa faydalı girişimlerin parçası haline gelebiliyor (gpugrid.net).

25 dolara akıllı telefon?

Çoğu kişinin web tarayıcılarıyla tanıdığı Firefox, bir süredir mobil cihazlarda çalışacak bir işletim sistemi üstünde kafa yoruyor. Bu konuda Alcatel ve ZTE gibi operatörlerle işbirliğine giden vakıf Mobil Dünya Kongresi’nde Çinli operatör Spreadtrum ile 25 dolara satılacak bir akıllı telefonu tanıttı. 3,5 inç ekrana sahip telefon 1GHz hızında Cortex A5 işlemci kullanacak. (bit.ly/1pioH7p)

NokIa Android ile flörtte

Birçokları için Android ve Apple rekabeti karşısında ciddi bir bocalamaya giren Nokia için en akıllıca hamle Android işletim sistemli cihazlara yönelmesiydi. Fakat firma Microsoft’tan transfer ettiği CEO’sunun da etkisiyle tercihini kimsenin ihtimal vermediği Windows sisteminden yana yaptı. Eski görkemli günlerini yakalayamasa da Microsoft’un satın almasıyla havlu atmaktan kurtulan şirket Mobil Dünya Kongresi’nde bir dönemdir söylentisi yayılan Android sistemini kullanan X serisi telefonlarını tanıttı. Android’in açık kaynaklı kısmının üstüne Microsoft ve Nokia ürünlerini yerleştiren yapı Android uygulamlarıyla da zenginleştirilebiliyor. Ancak içinde Google’ın Gmail, YouTube, Maps gibi özel uygulamaları yer almıyor. Yeni seri 3MP kameralı 4 inç ekranlı X ve X+ modellerinin yanı sıra 5MP kameralı 5 inçlik (fablet) XL modellerini içeriyor. (nokia.ly/1pilCEr)

Google Glass ile müşteri takibi

Baktığımız dünya ile gözümüze yansıyanlar arasına internetten beslenen bilgi katmanlarını eklemeyi mümkün kılan akıllı gözlük Google Glass daha satışa sunulmadan birçok alanda kendine yer buluyor. En güncel örneklerden biri Türk şirketi Etiya’dan geldi. Kongrede tanıttıkları uygulama Telaura Mobil Google Glass kullanan saha ekibinin baktığı yerdeki müşterilerine yönelik bilgileri, talep, şikâyet ve benzeri bilgilerin anında gözüne yansımasını sağlıyor. Aynı çözüm potansiyel müşterilerin lokasyonlarını da rehber gibi yansıtabiliyor. (bit.ly/1pireP7)



Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp