Top
M. Serdar Kuzuloğlu

M. Serdar Kuzuloğlu

serdar@kuzuloglu.com

09/09/2014

Yeni iPhone 6 ve Apple Watch izlenimleri

İnsanlık tarihinde üstüne iPhone kadar anlam yüklenmiş, arzulanmış bir başka nesne var mıdır bilemiyorum. Yüz milyonlarca insanda tetiklediği duyguları anlamak için nice araştırmalar yapıldı. Akla en yatkın teori BBC’de yayınlanan bir belgeselde dile getirildi: beyin dalgalarını ölçen MRI cihazlarıyla yapılan araştırmaya göre Apple, ona tutkun olanların beyninde dini kavramlarla aynı nöronları tetikliyordu! Yani bir Apple fanatiği Apple logosu taşıyan bir ürüne bakarken peygamberini ya da Tanrı’yı görmüş gibi heyecanlanıyor; bir Apple mağazasına girdiği zaman ibadethanenin huzuruna eriyordu.

Merakla beklenen iPhone 6 dün ABD’de düzenlenen bir etkinlikte bir dizi diğer yenilikle beraber tanıtıldı. Her Apple lansmanında olduğu gibi ‘amazing’ler, ‘increadible’lar havada uçuştu. Şimde geçen ay yazdığım ‘iPhone 6 ile neler gelecek?’ başlıklı yazımı okuduğunuzu varsayarak bugünün özetini geçiyorum:

Öncelikle şirketin kafasında boza pişiren konulara bakalım:

* Apple ciddi bir yatırımcı baskısı altında. Hissedarların hırs, heves ve iştahını ne şirketin bankadaki milyarlarca dolar parası ne de akıllara durgunluk veren satış rakamları doyuruyor. Yatırımcı toplantılarında dahi ciddi gerginlik yaratmaya başlayan bu beklenti Apple’ı her an telaşa sokabilir (beklenti de bu yönde).

* Analistlerin ‘iPhone, iPad tamam da sonra ne olacak? Daha büyük ekran, daha hızlı işlemci nereye kadar?’ şeklinde özetleyebileceğimiz eleştirileri de hem medyanın hem de yatırımcıların kafasını karıştırıyor. Bu haksız bir eleştiri değil ama aynı sorun Apple’ın şu anki en azılı rakibi Samsung için de geçerli pekala. Cep telefonu ve tablet dışındaki operasyonların çoğu zarar yazıyor.

* Doğrudan rekabet içinde olmasalar dahil Facebook’un mobilde artan ağırlığı Apple’ı iTunes cephesine sıkıştırıyor. Sosyal ağ girişimlerinin tamamında başarısız olan Apple hala bu heyecanlı pazarda hala bir ‘taşıyıcı’ olmaktan öteye gidebilmiş değil.

* Son iCloud skandalı  ardından güvenlik ve mahremiyet dertleri Apple’ın kapısına dayandı ve sesini giderek yükseltiyor.

* Kaptan (Tim) Cook yeni bir Steve Jobs olma baskısını sırtından attıysa da Apple gibi ‘cool’ bir markanın ‘cool’ bir lider eksikliği her anlamda kendini gösteriyor.

* Android cephesinde Google, bağımsız sulardaysa Samsung inovasyon konusunda ciddi adımlarla ilerliyor ve payını büyütüyor.

Bunları akılda tutarak dün tanıtılan ürünlere ve getirdiklerine bakalım.

iPHONE 6 ve iPHONE 6 PLUS

* Yeni iPhone 4,7 inç ve 5,5 inç ekranlı iki farklı seçeneğe sahip. Büyük ekranlı model iPhone 6 Plus olarak adlandırılmış.

* Eski ekran boyutuna uygun olarak geliştirilen uygulamalar yeni ekran boyutlarına göre kendini otomatik olarak uyarlayacak (fakat bunun asla keyif vermeyeceğini biliyoruz. Yani uygulama ve oyun geliştiricilere epey yeni iş çıkmış durumda).

* Ekran Apple’ın Retina HD olarak adlandırdığı daha yüksek bir çözünürlük oranına sahip.

* Yeni tasarım daha yuvarlak hatlara sahip. Her iki seçenek de iPhone 5’ten daha ince.

* İşlemci ilk iPhone’dan 84 kat daha hızlı.

* Türkiyeli kullanıcılar olarak bizi (henüz) ilgilendirmese de LTE (4G) veri altyapısı üstünden ses iletişimi yapabilen VoLTE adlı bir standarda sahip (yeni yapıda aynı hizmet wi-fi üstünden de sunuluyor. Operatörler için ÇOK acı bir dönemin başlangıcı denebilir).

* Yeni sensör ve işlemciyle güçlendirilen görüntü sabitleyici özellikli 8MP iSight kamerayla daha iyi fotoğraf ve video çekimi mümkünk. Netleme konusunda patentli yeni bir teknoloji kullanılıyor.

* Yeni hareket algılayıcı işlemcisiyle (M8) giyilebilir cihazlar ve sensör tabanlı uygulamalarda çok daha tutarlı, az kaynak tüketen bir kullanım platformu oluşturulmuş (Eklenen algılayıcılar arasında yükseklik ölçebilen barometre dahi var).

* iPhone kullanıcılarının en büyük derdi olan pil ömründe geliştirmeler var ama bu yine de kimseyi memnun edecek ölçüde değil. Yani şarj kablolarını taşımaya, duvar prizlerine bağlanmaya devam.

* Parmak izi tabanlı güvenlik katmanı Touch ID artık sadece telefonu açıp-kapamak için değil uygulamalardaki fonksiyonlara erişmek için de kullanılabilecek.

* Yeni sağlık uygulaması gündelik hayatınıza yönelik hareketleri kaydedip raporlayacak.

* American Express, MasterCard ve VISA ile ortak geliştirilen Apple Pay adlı yeni ödeme sistemi iPhone ile sanal cüzdan uygulamasına yönelik kolay ve iddialı bir seçenek olarak karşımızda. Bu sistem aynı zamanda Apple’ın uzun zamandır cihazlarına eklemekte direndiği NFC’nin de müjdesini veriyor. Android cihazların tekelindeki bu alanın Apple’ın varlığıyla büyük bir sıçrama yapacağı kesin.

* 17 Eylül’den itibaren iPhone 6’nın da kullandığı iOS8 işletim sistemi ücretsiz olarak iPhone 4 ve üstü bütün cihazların kullanımına açılacak.

* ABD’de 19 Eylül’den itibaren satışa sunulacak yeni iPhone, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 115 ülkede ön siparişle çıkacak (Türkiye satış fiyatı henüz belli değil).

SONUNDA: APPLE WATCH!

* Fiyatı 349 dolardan başlayacak Apple Watch adı verilen yeni dijital saat değişebilir kayışlara ve özelleştirilebilir onlarca farklı kadrana sahip.

* Apple Watch tek başına da yeterince iyi bir elektronik cihaz ancak iPhone ekosisteminin içindeyseniz çok daha keyifli bir eşleşme ve sinerji yaratabiliyor.

* Kontroller dokunmatik ekran yüzeyinin yanı sıra geleneksel saatlerdeki kurma kolunu andıran özel düğmeyle yapılıyor. Bu sayede küçük ekranı parmağınızla kapatmadan fonksiyonları yönetebiliyorsunuz.

* Safir kristalden mamul retina çözünürlüklü esnek ekranı etkileyici bir görünüm sağlamış. Cihazın 38 ve 42mm boyutunda iki farklı boyutu var.

* Şarj için saatin arka yüzeyinde aynen Macbook serisinde olduğu gibi mıknatıslı bir yuva tasarlanmış. Fikir olarak iyi ancak kendine özel yeni bir fazlalık aksesuar daha yarattığı ortada.

* Yine cihazın bilekle birleştiği alt yüzeydeki sensörler nabız, ateş gibi vücut değerlerini okuyup ekrana yansıtabiliyor, sağlık uygulamasına kaydedebiliyor (sporcular ve tansiyon hastaları için kesinlikle faydalı).

* Kullanışlılık konusunda Apple saatinin arayüzü, işlevleri bende cidden hayranlık yarattı. Bu alanda yeni bir endüstri standardı oluşturacağı kesin.

* Uygulama geliştiricilere açık platformuyla tahmin edemediğimiz ya da bugün kullanamadığımız sayısız özelliğe kavuşacağını da unutmamak gerek.

* Detaylarını sitesinden takip edebilirsiniz.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp