Top
Hakan Çelik

Hakan Çelik

hakan.celik@posta.com.tr

21/11/2017

Elektronik ticarette Türkiye devrimi

Türkiye’nin turizm merkezi Antalya kısa bir durgunluk döneminden sonra yeniden büyük ölçekte konferanslar düzenlemeye başladı. Kötü geçen 2016’nın ardından bu yıl turizmde ciddi canlanma var. Uluslararası E Ticaret Konferansı’na katılmak üzere dün Antalya’ya uçtum.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan konferansın açılışında teknoloji kullanımına dair çarpıcı bir konuşma yaptı. Son bir yılda internet abonelerinin sayısında yüzde 10’luk artış olduğunu söyledi. Sınırsız imkan sunan internet, eğitimden, sağlığa kadar yüzlerce alanda hayatı şekillendiriyor.

En büyük katkı sağladığı alan ise E Ticaret. Ahmet Arslan uluslararası ölçekte 1.6 milyar insanın E ticarete katıldığını anlattı.



E Ticaret, beraberinde bankacılık, reklamcılık, posta, lojistik, havacılık ve karayolu taşımacılığı gibi birçok sektörü destekliyor, büyütüyor.

Türkiye’nin E Ticaret alanındaki en güçlü oyuncusu, Hanzade Doğan Boyner’in Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Hepsiburada.com Son yıllarda uluslararası etkinliğini artıran şirket bir süredir sadece Hepsiburada adını kullanıyor.

Hepsiburada sisteminde tıklayarak satın alınabilecek 12 milyon ürün çeşidi olduğunu öğrendim. Google’ın yaptığı araştırmaya göre Türkiye’de ürün arayanların yüzde 61’i Hepsiburada sitesine giriş yapmış.



Hanzade Doğan Boyner, bu sektörde geliştirdiği iş modeliyle dünya çapında başarılı işkadınları arasında gösteriliyor. Kendisi Türkiye’de E ticaretin temellerini attığında bu alanda pek oyuncu yoktu.

Şimdi uluslararası arenada hayli rekabetçi bir ortam var. Küresel çapta büyük oyuncular iştah kabartıcı gördükleri Türkiye’ye girmek istiyor.

Türkiye’de perakende ticaret sahasına dışardan yeni firmaların girmesinin tüketicilerin lehine olduğu düşünülebilir ancak uygun şartlar sağlanmadan “Buyrun gelin” gibi bir ortam yaratılırsa Türkiye’de kurulu şirketler bundan zarar görebilir.

Türkiye’de toplam perakende içinde E ticaretin ulaştığı oran yüzde 3 civarında. Bu da aşağı yukarı 30 milyar TL’lik hacme karşılık geliyor. Bu alanda dünya ortalaması yüzde 8 dolayında. Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere gibi ülkelerde ise oran yüzde 20’lere yaklaşıyor.

Türkiye, genç nüfusu, potansiyeli ve enerjisiyle dijital ekonominin patlama yaşayacağı ülkelerden biri. Büyüme bu şekilde devam ederse yakın zamanda dijital ekonominin büyüklüğü 50 milyar TL’ye ulaşabilir.
Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp