Top
Mesude Erşan

Mesude Erşan

mersan@hurriyet.com.tr

24/03/2014

Alerjiyle baş etme yöntemleri

Baharla birlikte ortama daha yoğun saçılan polenler alerjisi olanlara zor günler yaşatabiliyor. Alerjiye karşı kullanılan ilaçlar baş etmede büyük oranda yardımcı olsa da başka bazı önlemler almanızda yarar var.

Göğüs hastalıkları uzmanı Dr. Sinan Gürkan’ın verdiği bilgiye göre, bitkilerdeki polen kesesinin patlamasıyla dış ortama salınan polenlerin bir kısmı ağaçlara, bir kısmı da insanların burnuna, solunum yollarına gidiyor. Bazı kişilerde vücutta reaksiyona yol açıyor. Bağışıklık sistemi bir yanıt veriyor. Bahar nezlesi gelişiyor.
Sık sık, şiddetli hapşırık, burun akıntısı, tıkanıklığı belirtilerinden ötürü bahar alerjisini soğuk algınlığıyla karıştırmak mümkün. Ama bahar alerjisi polenle karşılaşır karşılaşmaz başlıyor. Şeffaf ve bol sulu burun akıntısı yapıyor. Bir haftadan uzun sürüp tekrarlıyor. Ateş ve kas ağrıları olmuyor. Soğuk algınlığında ise etken virüs. Temastan 1-3 gün sonra belirti veriyor. Ateş orta derecede seyreder ve kas ağrıları yapıyor. Bir haftada iyileşme sağlanıyor.

Astıma yol açabilir

Bahar alerjisinde polenler sadece burundan girmiyor, göze de yapışıyor. Gözde sulanma, kızarma, kaşınma, burunda kaşınma, burun akıntısı, tıkanma, boğazda yanma, hapşırma gibi tipik belirtilerle seyrediyor. Gece uyku düzeni bozuluyor, gündüz konsantrasyon eksikliği ve baş ağrısı olabiliyor. Dr. Gürkan, “Hastalık göz kaşıntısı ve hapşırmaktan ibaret basit bir sorun değil. Tedavi edilmezse ve önlem alınmazsa tekrarlıyor. Sinüzit, otit ve astıma neden olabiliyor” diyor.

Tatil için deniz kenarını tercih edin

Bahar aylarında alerjenlerden korunmak için polenlerin havada yoğun bulunduğu sıralarda (özellikle sabahın erken saatleri) açık havada kalmayın. Kapı ve pencereleri kapalı tutun. Arabada camları açmayın. Bu arada sıcak ve kuru havada polen çok iken, yağışlı havada çok az olur. Uygun zamanda dışarı çıkın. Klimalarınız polen filtreli olsun. Saç ve giysiler polen tutar. Bu nedenle eve gelince kıyafetlerinizi değiştirin ve duş alın. Tatile ormanlık bölgeye değil, deniz kenarına gidin. Çamaşırları açık havada kurutmayın. Çim biçmeyin, maske kullanın.

Böceklerin ilgisini çekmeyen polen daha alerjik

Ağaç, çimen ya da ot polenleri alerjiye sebep olabilir. Böceklerle tozlaşma yapan, taşınan polenlerse alerjik etki yapmıyor. Rüzgârla polen yayanlar, çalı ya da ağaçlardır (çam, köknar, ladin, sedir, ardıç, selvi, mazı). Ancak bunlardan alerjik polen yayanlar güneydeki selviler, Toroslar’daki ardıçlar, Kuzey Anadolu’daki porsuk ağaçları ile park ve bahçelerde yaygın kullanılan mazılar. Çam polenlerinin de alerjik etkisi var. Ayrıca Akdeniz ülkelerinde görülen polen alerjisinin büyük kısmından yabani formdaki buğdaygiller sorumlu. Bunun yanında sinirotugiller, fındık, zeytin, dut, çınar, karaağaç, kayın, söğüt, ceviz, huşağacı, kuzukulağı, akçaağaç, papatya, tilki kuyruğu ve kazayağı da alerjik polen yayar. Ağaç ve çiçek polenleri ilkbaharda, çayır çimen polenleri yaz başında, yabani ot polenleri ise yaz ortası ve sonbaharda bahar alerjisine sebep olur. Alerjik olan polenler daha çok rüzgarla taşınan, böceklerin dikkatini çekmeyen, soluk renkli ve koku salmayan bitkilerin. Parlak renkli, dikkat çekici çiçekleri olan bitkilerin polenleri böceklerle taşındığından büyük ve yapışkan. Rüzgarla taşınmadıklarından bahar alerjisinde pek rol oynamıyor.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp