Top
Mesude Erşan

Mesude Erşan

mersan@hurriyet.com.tr

03/03/2014

Yumuşak kış keneleri erken uyandırdı

Anadolu Ajansı’nın haberine göre, KKKA (Kırım Kongo Kanamalı Ateşi) hastalığına yol açan keneler, mevsim normallerinin üzerinde seyreden havalar nedeniyle önceki yıllara göre daha erken aktif hale geldi.

Uzmanlar dikkatli olunması uyarısında bulunuyor.

KKKA, hyalomma cinsi kenelerle bulaşıyor. Maalesef söz konusu keneler, ülkemizin de içinde bulunduğu çok geniş bir coğrafik alana yayılmış durumda.
Kene tarafından ısırılma veya keneyle temasta virüs alınmışsa hastalığın belirtileri genellikle 1-3 günde ortaya çıkıyor. Ancak bazen süre 9 güne kadar uzayabiliyor. Hasta insan veya hayvanlara ait kan, vücut sıvıları veya diğer dokulara doğrudan temas sonucu meydana gelen bulaşmalarda hastalığın belirtilerinin ortaya çıkma süresiyse ortalama 5-6 gün.
Hastalık çoğunlukla bulaştırıcı kenelerin aktif olduğu bahar ve yaz aylarında ortaya çıkıyor. Özellikle KKKA yapan kenelerin bulunduğu coğrafyalardan yolunuz geçiyor veya oralarda yaşıyorsanız dikkatli olmanız gerekiyor. Eğer:
 Kene ısırdı veya keneyle temasınız olduysa,
 Çalı, çırpı, su kenarları veya gür otların bulunduğu alanlarda piknik amaçlı veya diğer bir sebeple bulunduysanız,
Hayvanların kanları, vücut sıvıları veya diğer dokularına temas ettiyseniz,
 Bu hastalığa yakalanmış kişilerin kan ve vücut sıvılarıyla bir temasınız olduysa KKKA şüphe edilmeli. Zaman geçirmeden sağlık kuruluşuna başvurulmalı.

DÖNÜŞTE KENDİNİZİ KONTROL EDİN

Çalı, çırpı, su kenarı veya gür otların bulunduğu alanlara yolunuz düştüyse pantolon paçalarını çorapların içine sokun. Hatta mümkünse çizme giyin. Uzun kollu, parlak, renkli olmayan giysileri tercih edin. Kenelere karşı etkili böcek savar ilaçları sürün veya elbiselerinize emdirin. Dönüşte mutlaka vücudunuzu kontrol edin. Kene varsa uygun bir şekilde uzaklaştırın.
Keneyi vücuttan uzaklaştırırken koparmayın. Bir çımbızla kenenin vücuda yapıştığı kısmından tutulup çivi çıkarır gibi sağa sola oynatılarak çıkarın. Kesinlikle elle öldürmeyin, patlatmayın. Yine keneleri vücuttan uzaklaştırmak amacıyla üzerine sigara basmayın, kolonya veya gazyağı dökmeyin. Bu uygulamalar, kenelerin kusmasına sebep olabilir. Kusmuktaki virüsler, kenenin kan emmek için ısırdığı yerden vücuda girebilir.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp