Top
22/10/2017

Bir başka kitle imha silahi: tütün

Hiç kuşkusuz, insanoğlunun sahip olduğu en değerli varlığı sağlığıdır. Ne hazindir ki sağlık kaybedilmeden insanlar bunun pek farkında olmazlar.

Peygamber Efendimiz “İnsanların kıymetini bilmekte aldandıkları iki büyük nimeti vardır. Sıhhat ve boş vakit” diyerek sağlığa; henüz sağlıklıyken, hasta olmadan önce dikkat etmenin bugünkü manasıyla hıfzıssıhhanın önemine dikkat çekmiştir.

Sağlık profesyonelleri, genellikle hastalıkları önceden önlemenin, hastalık sırasında uygulanacak tedaviden çok daha önemli ve ancak çok daha az maliyetli ve zahmetli olduğunu ifade ederler.

Hastalıkları önlemenin en kestirme yolu, sağlığımıza zarar veren unsurların önlenmesinden geçer. Böylece daha hastalık oluşmadan tedavi süreci başlamış ve hastalıkların önü alınmış olur.

İnsanların yaşama bakışı, “Hasta ol, tedavi ol” anlayışına dayanmamalıdır.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2016 yılı ‘Ölüm Nedeni İstatistikleri ‘ne baktığınızda 2016 yılında ülkemizde yaşanan ölüm vakalarının yüzde 39,8’inin dolaşım sistemi hastalıkları kaynaklı olduğunu görmekteyiz. Bunu; yüzde 19,7 ile iyi ve kötü huylu tümörler, yüzde 11,9 ile solunum sistemi hastalıkları izlemektedir.

Dolaşım sistemi hastalıkları nedeniyle gerçekleşen ölümlerin 2016 yılında yüzde 40,5’i iskemik kalp hastalıkları, yüzde 23,6’sı ise beyin-damar hastalıkları kaynaklıdır. Kötü huylu tümörler nedeniyle gerçekleşen ölümlerin yüzde 31,1’i gırtlak ve soluk borusu/bronş/akciğerin kötü huylu tümörlerinden kaynaklanmıştır.

Bu ölümlerin mühim bir kısmının önlenebilir ölüm nedenleri olduğunu söyleyebiliriz.

Sigara ve alkolden uzak durarak,

Sağlıklı beslenerek,

Gündüz güneşten, gece uykudan yeterince faydalanarak,

Trafik kurallarına uyarak,

Hareketli bir yaşamla kilomuzu ideal ölçülerde tutarak,

Stresten uzak durarak,

***

Konuyu biraz açalım.

TÜİK verilerine göre 2016 yılında 422 bin 135 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir.

Bu rakamın yaklaşık yüzde 27’sine denk gelen 115 bin kişinin ölüm nedeni tütüne, çoğunlukla da sigaraya bağlı hastalıklardır.

Nükleer, kimyasal ve biyolojik silahlar nedeniyle yaşanan ölümler sigaranın verdiği zararla mukayese bile edilemez. Sigara bağımlılığı tüm ülkeler için ciddi sonuçları olan küresel bir sorundur. Bu nedenle sigara ve her türlü sigara ürünü ile mücadeleye “kitle imha silahı” penceresinden bakmak gerekmektedir.

Çok net olarak söyleyebiliriz ki sigara insanlık tarihi boyunca üretilmiş en tehlikeli kitle imha silahıdır. XX yüzyılda,100 milyondan fazla kişinin ölüm nedenidir.

Bu nedenle tütün ve tütün ürünlerine hiç bulaşmamak, eğer bulaşılmışsa bırakmak yönünde doğru adımları atmak pek çok hastalığı önlemede ve önlenebilir ölüm nedenleri ile mücadelede önemli bir adım olacaktır.

Cihan Padişahı, Kanuni Sultan Süleyman, “Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi / Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi” derken; korunması gereken en asli değerin sağlık olduğuna işaret eder. Zira sağlıktan yoksun bireyin bizatihi kendisi korunmaya muhtaçtır.

Peygamber Efendimizin, “Hastalık gelmeden önce, sağlığının kıymetini bil” Hadisi esasen sağlığın temel ilkesidir. “Hasta ol, tedavi ol” anlayışı yerine, sağlık bilinci içerisinde sağlığına sahip çıkması dileklerimle.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp