Top
Tamer Heper

Tamer Heper

hukuk@posta.com.tr

10/10/2016

Miras kime kalacak?

Ben 42 yıl önce doğduğumda şimdiki anne-babama yasal olmayan biçimde evlatlık olarak verilmişim. Ben bu durumu 25-26 yaşlarımdayken öğrendim. Şu anki anne-babamın bir evi var. Bu evin miras olarak bana kalma ihtimali var mı? Bu ev doğup büyüdüğüm ev olduğu için benim için önemli. Diğer mirasçılar yeğenler. Durumum nedir? e.o.

Size net olarak yanıt verebilmem için yasal olmayan evlatlık deyiminin neyi ifade ettiğini bilmem gerekir. Zira, bir çocuk doğar, doğum kaydı nüfusa işlenir biyolojik ana-babası bellidir ama yoksulluk nedeni ile bakılması için bir aileye teslim edilir.

Bu akla gelen birinci ihtimal. İkincisi, çocuk doğar, doğuran anne ve biyolojik baba nüfusa kaydettirirken kendilerini değil tevdi edilecek ailenin fertlerini anne-baba olarak gösterirler. Bu durumda biyolojik anne-baba varken kayden bir başka anne-babanın evladı olarak görünürler.

İşte bu iki durumda farklı sonuç çıkar. Şayet anne-baba nüfusa doğru kaydolundu da bakımını bir başka anne-baba üstlendi ise bakımını üstlenen aile fertlerinden birinin ölmesi halinde çocuğun miras payı yoktur.

Sadece biyolojik anne-babanın mirasçısı olur. Bakımını üstlenenlerin değil. İkinci ihtimal yani aslında biyolojik anne-baba kayden çocuğu halen bakan anne-baba adına nüfusa kaydettirmiş ise bu durumda nüfus kayıtları esas olduğundan çocuk, kendisine bakan büyüten kişilerin mirasçısı olur. Bu kişilerin yeğenleri varsa bile tek mirasçı olur, tüm mirasa sahip olur.

Bu durumda nüfus kayıtlarının düzeltilmesi gerekir, düzeltilmediği sürece bu hali ile işlem görür. Bu iki ihtimali değerlendirmemin nedeni yurdumuzda her iki olay da çok yaygındır.

Gerekçesini bilmediğim halde biyolojik anne-baba dışındaki kimseler adına kayıt yapıldığına çok tanık olmaktayız. Okuyucum da durumu 25-26 yaşlarında öğrendiğine göre nüfusa bakımını üstlenen aile adına kaydolunduğu ihtimali kuvvetlidir.
Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp