Top
Ünal Bolat

Ünal Bolat

unal.bolat@tg.com.tr

2023/10/21

İlk kez treni kaçırınca...

“Bazen 10 dakikaya yakın erken varır ve tanıdıklarla kısa sohbet bile yapardım...”

“Hayra yorma” denildiğinde akla gelen, başa gelen kaza ve belaların sonrasında iyiliklerin, güzelliklerin ve olumlu kazanımların meydana geleceğine inanmak onu düşünmektir. Hayırlar öncesi meydana gelen olumsuzlukların, geleceğe yani iyiliklere hazırlık için uyarı olduğu sık sık anlatılır. Hatta şöyle söylenmesi yaygın hâle gelmiştir:
“Acı olmadan, tatlıyı beklemek doğru değildir.”  
Bir şer olay sonrasında hayra yönelik söz ve yaptırımlar olmuyor mu? Buna örnek olarak kaçırdığım treni anlatacağım...
Küçüklüğümden beri, sürekli olarak “vasıta kaçırma” ile ilgili rivayetler duydum. Bu anlatımlar, vasıtaları kaçıranlar için neredeyse tamamıyla hayra yorumlanmıştır. Anlatımların sonunda denilmiştir ki: “İyi ki arabayı, uçağı, treni kaçırmışım...”
Gökçebey’de (Zonguldak) 4 yıl öğretmenlik yaptım. İlçe, ülkemizin en küçük ilçelerinden birisi. Belde iken Devrek’ten ayrılıp ilçe oldu. İlçe küçük fakat ulaşımı kolay. Zonguldak ve Karabük’e, oralardan da başka il ve ilçelere trenle seyahat etme imkânları var. Bunlardan dolayı sık sık trenle seyahat ettim. Ayrıca trenle seyahat etmemin başka sebepleri de var. Bunlardan bazıları, trenler ekonomik, güvenli, sohbet imkânı bulma, doğayı seyretme, dinlenme imkânlarını da sunması...
Tren saatlerini bildiğim için gidiş geliş zamanlarını ona göre ayarlardım. Gittiğim yerlerde dinlendiğim, işlerimi gördüğüm, beklediğim yerler belli idi. Öğretmenevi, sahil boyu, bazı çay ocakları, alışveriş merkezleri, balık pazarları bunların belli başlıları idi.
Zonguldak’a gittiğimde genellikle öğretmenevinde tren saatine yakın zamana kadar oturur ve oradan kalkar, trene yetişirdim. Bu şekilde hareketim âdeta meleke hâline gelmişti. Havanın durumu ne olursa olsun trene yetişirdim. Hatta bazen 10 dakikaya yakın erken varırdım ve tanıdıklarla kısa sohbet bile yapardım.
Nedendir, bilmiyorum. Treni kaçırdığım gün öğretmenevinden önceki hareketlerime kıyasla 3-5 dakika erken kalktım ve hareket ettim. Her zaman olduğu gibi hiçbir yere takılmaksızın tren istasyonuna vardım. Treni sorduğumda “az önce kalktı” dediler. Dedim ki:
“Bugün niçin erken kalktı?”
                                   DEVAMI YARIN

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp