Top
Timur Sirt

Timur Sirt

hcelal.guzel@sabah.com.tr

26/03/2017

Dijital atölyelerde yetişen çıraklar geliyor

Eğitimde, ‘eti senin kemiği benim sözü’ boyut değiştiriyor. Artık bilgisayarlara kod yazan internet çağı çocukları için ‘soyut aklı sizin, genler bizim’ diyeceğimiz dijital atölye dönemi başlıyor

Eskiden aileler, çocuklarının iyi ve saygın meslek sahibi olabilmesi için "Eti senin kemiği bizim" diyerek çocuğunu ustalara teslim ederdi. Peki günümüzün ebeveynleri, elinden telefon, tablet ya da bilgisayarı düşürmeyen çocuğunu kime teslim edecek?
Artık aileler çocuklarının araba tamircisi, berber, pasta ustası olmasını değil yeni çağın yeteneklerini edinen; kod yazabilen, tasarım yapabilen özelliklere sahip olmasını istiyor.
Bu durumda internet çağının çocukları hangi meslekte nasıl yeteneklere sahip olacak? Bu yeni dönemle birlikte 'eti senin kemiği benim' diye teslim edildiği usta çırak ilişkisi artık boyut değiştiriyor.
Gelişen teknolojiyle birlikte Türkiye ve dünyanın bir numaralı sorunu olan işgücü ve eğitim konusunda yeni modeller karşımıza çıkıyor. İnternet çağında sadece dijital meslekler değil, eski meslekler de dijital yeteneklere ihtiyaç duyuyor. Taksiler, fotoğraf stüdyoları, aşçılar, inşaat ustaları yeni çağın araçlarını kullanarak işlerinde farklılık yaratıyor. Google da, Dijital Atölye projesiyle gençlerin yarına hazırlanmasına katkı sağlamayı, herkesin internetten en etkin şekilde faydalanma fırsatına sahip olabilmesini amaçlıyor.

DİJİTAL ATÖLYE SERTİFİKASI
Üniversitelilerden çalışma hayatındaki bireylere hatta işletmelere kadar toplumun tüm kesimlerini kapsayarak değer yaratmayı hedefleyen projenin sahibi Google, Türkiye'ye özel içerikle hazırlanan ve ücretsiz bir eğitim hareketi olan Dijital Atölye projesini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve İŞKUR elbirliği ile hayata geçiriyor.
Proje kapsamında 9 ilde gençler, üniversite öğrencileri, girişimciler ve KOBİ'lere yönelik yüz yüze eğitimler gerçekleştirilecek. Ayrıca bu illerde İŞKUR'un devam eden eğitimlerine özel modüller eklenerek program yaygınlaştırılacak.
Bu arada gençler sevdikleri işte mutlu olmayı istiyor. Henüz hayal kırıklığına ve hata yapmaya hazır değiller.
Peki yeni nesil nerelerde zorlanacak? Yani usta olabilmek için hangi aşamalardan geçecek? Sabırlı, uzun vadeli düşünmeyi sağlayacak aklın olgunlaştırılmasını tasarlamak şart.
Aslında bu dönemde sevecekleri ve gönüllü katılım gösterebilecekleri bir ortam sağlamak kaçınılmaz. Aksi halde planlanan her şey dijital ortamlarda kalabilir.
Dijital Atölye, yaratıcı fikrini işe dönüştürmek, dijital dünyada kariyer fırsatlarını keşfetmek isteyen Türkiye'deki tüm gençlere, girişimcilere; işlerini dijital fırsatlarla büyütmek isteyen KOBİ'lere açık olacak ve ilham verecek.
Dijital Atölye için tasarlanan online portal da, eğitimlere katılmak isteyen herkese açık olacak. Türkiye'nin her yerinden online olarak da erişilebilen eğitimleri tamamlayanlar, dijital alanda edindikleri bilgi ve becerileri belgeleyen Dijital Atölye yeterlilik sertifikalarına sahip olacak.

ÇOCUĞUM HACKER OLUR MU?
Aileler yeni çağın cihazlarını kullanamayabilir. Ancak çocuklar onları kullanırken akıl ve vicdanı arasında doğru bir terazi kurmayı ilk olarak ailesinden öğrenmeli. Çalıştığı işletmeler soyut aklı inşa ederken iş ahlakı konusunda temel değerler oluşmasına katkı sağlamalı. Yani aslında işler boyut değiştirse de insana ve ahlaka bağlı değerler değişmiyor. Ancak çocukların işi sevmesi için de çaba sağlanmalı. Gönüllü katılımı destelemek için de yaratıcı eğitimler sunmak şart.

ONLİNE YÜZ YÜZE EĞİTİM
Tamamen ücretsiz olan eğitimlerde katılımcıların dijital alandaki bilgi ve becerilerini geliştirmeleri, bu dünyadaki potansiyeli fark etmeleri sağlanırken, online yeteneklerini ve motivasyonlarını geliştirebilecekleri özel içerikler de sunuluyor. Program kapsamında KOBİ'ler ve gençler için ayrı tasarlanan eğitim modüllerinde katılımcılara işlerini ve kariyerlerini geliştirmeleri için; online dünyada varlıklarını oluşturma, işlerini geliştirme, dijital dünyada başarılı iş modelleri yaratma konusunda temel eğitimler veriliyor.
İlk etapta Kayseri, Samsun, Antalya, Bursa, Gaziantep, Van, Kocaeli, İzmir ve İstanbul olmak üzere toplam 9 ilde yapılması planlanan yüz yüze Dijital Atölye eğitimlerine katılamayanlar ise diledikleri yerden ve cihazdan zengin eğitim içeriklerine online olarak erişebiliyor. Böylece internet alanındaki bilgi ve becerilerini geliştirme imkanına sahip olabiliyor.

DİJİTAL USTALAR YETİŞECEK
Artık bildiğimiz meslekler bile dijital bazı yeteneklerin kazanılmasını kaçınılmaz hale getiriyor. Yani pasta ustası veya inşaat ustası olmak isteyen çıraklar da artık dijital yetenekler kazanmak zorunda.
Dijital Atölye projesinin öncelikli hedeflerinden biri de günümüzde nüfusunun yüzde 57'si 35 yaşın altındaki bireylerden oluşan Türkiye'nin sahip olduğu bu büyük potansiyeli değerlendirmesine katkıda bulunmak. Belirlenen illerdeki üniversitelerde ve İŞKUR'da gerçekleştirilecek eğitimlerde gençlerin dijital yeteneklerini geliştirmelerine, farkındalıklarını artırmalarına ve geleceğin iş dünyasına hazırlanmalarına destek olunması amaçlanıyor.
Proje kapsamındaki eğitimler, işletmelerin ihtiyaç duydukları nitelikli eleman ihtiyacını karşılamalarına da önemli bir katkı sağlayacak. Bu sayede şirketlerin etkin bir şekilde kullandığı e-posta, online iş araçları ile bulut depolama çözümleri, arama ve dijital pazarlama olanaklarının KOBİ'ler tarafından da etkin bir şekilde kullanılabilmesi sağlanacak.
Dijital Atölye Portali: g.co/dijitalatolye http://g.co/dijitalatolye

YARININ İŞGÜCÜ ŞEKİLLENİYOR
Araştırmalar Türkiye'deki KOBİ'lerin yüzde 33'ünün teknolojiyi nasıl kullanacağı konusunda fikir sahibi olmadığını gösteriyor. Boston Consulting Group işbirliğiyle hazırlanan Türkiye İnternet Ekonomisi Raporu'na göre, internet aktivitesi yüksek olan KOBİ'ler, bu sayede üç yılda yüzde 17'lik bir büyüme ve çalışan sayılarında yüzde 24'lük artış sağlıyor. Dijital Atölye projesi istihdam sorununun en önemli sebepleri arasında yer alan nitelikli işgücü arzındaki yetersizliği azaltmaya yönelik adımlar içeriyor. Bu bağlamda, Dijital Atölye eğitimleri İŞKUR tarafından verilen ve iş bulma döneminde adayların becerilerini geliştirmeyi hedefleyen kursların programlarına dahil edilecek.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp