Top
Timur Sirt

Timur Sirt

hcelal.guzel@sabah.com.tr

25/08/2023

G20 zirvesi’nden Türkiye’ye ikincilik ödülü geldi

Hindistan’da düzenlenen ve 20 ülkeden 120 girişimin katıldığı G20 Zirvesi’nde, Türkiye’nin global girişim markası Uppy dünyanın en iyi ikinci “Eğitim Teknolojisi Girişimi” ödülünün sahibi oldu

Türkiye'de kurulan ve etki yaratma potansiyeliyle eğitim teknolojisi girişimlerine örnek olarak gösterilen Uppy (Düşyeri), Hindistan'da düzenlenen G20 DIA zirvesinde "En İyi İkinci Eğitim Teknolojisi" ödülü aldı. Uluslararası jürinin oylarıyla ikinciliğe layık görülen Uppy'ye ödülü, Hindistan Başbakanı Narendra Modi adına İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanı Ashwini Vaishnaw tarafından takdim edildi.

BİLİMSEL TEMELE DAYALI
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın daveti ile G20 DIA Zirvesi'ne katılan Uppy, ABD, İngiltere, Avusturalya, Kanada, Çin, Fransa, İtalya ve Japonya gibi dünyanın en büyük 20 ekonomisini buluşturan G20 Zirvesi 2023 çerçevesinde düzenlenen G20 DIA Zirvesi'nde Eğitim Teknolojileri kategorisinde ikinciliği getiren proje için 5 yıldır çalışmalar yapıyordu. Dünyada rakibi olmayan bu proje, hem teknoloji Ar-Ge'si hem de bilimsel temellere dayalı eğitim modeli ile girişimcilik tarihinin en büyük global ödülünü Türkiye'ye getirmiş oldu. Uppy, okul öncesi çağdaki 2-6 yaş arasındaki çocukları dijital dünyanın tüm tehlikelerinden koruyan bir 'Süper App' olarak dikkat çekiyor. Platform, oyun, kitap, çizgi film, Youtube videoları, uyku, müzik ve meditasyon gibi farklı uygulamaları bir araya getiriyor. Uppy, çocuğun dijitalde vakit geçirirken zekâsını ve bilişsel gelişimini dijital dünyada yüzde 100 güvende tutarken, tüm içerik ve eğitim modelinin merkezine yerleştirdiği 5 bin kelimelik sözlük ile ona eğlenceli bir şekilde yeni kelimeler öğretiyor.



LANSMANLAR DEVAM EDECEK
Son yatırım turunda 45 milyon dolardan değerlenen Ali Sabancı, Ali Koç, Nevzat Aydın gibi önemli yatırımcıların yanı sıra Türkiye'nin önde gelen VC'lerinden de yatırım alan Uppy, bir yandan büyümesini sürdürürken gelen bu ödül ile başarısını taçlandırdı. Türkçe, İngilizce, Almanca, İspanyolca ve Portekizce konuşabilen Uppy, 2023 yılının son çeyreğinde küresel büyüme planları çerçevesinde Amerika, İngiltere, Almanya, Meksika, Brezilya ve MENA Bölgesi'nde de çeşitli lansmanlar gerçekleştirecek.



***

AİLELER DİJİTAL TEHDİTLE KARŞI KARŞIYA
Dünyanın en iyi 2. Edtech Girişimi Ödülü'nü kazanan Uppy'nin Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Ayşe Şule Bilgiç, ödülle ilgili şunları söyledi: "Bugün dünya genelinde 0-6 yaş aralığında 700 milyon çocuk var. Bu çocuklar erken yaştan itibaren ekran ve akıllı cihazlarla temas halindeler. Dünya çocukları dijital evrende farklı tehditlerle karşı karşıya. Aileler bu konuda endişeli. Ancak çocuklar dijital dünyada büyüyecek ve işlerini bu dünya üzerinden yürütecekler. Dolayısıyla ekranı yasaklamak bir çözüm değil. Biz Uppy olarak çocukların 2 yaşına kadar ekrana maruz kalmasını kesinlikle doğru bulmuyoruz. 2 yaştan sonra da zaman ve içerik kontrollü bir şekilde faydalı bir kullanım öneriyoruz. İşte Uppy'yi 5 yıl süren bilimsel çalışmalar sonucunda bu amaç için hayata geçirdik. Üstelik bunu kendi potansiyellerinin en üstüne çıkacakları eğitsel bir içerikle yapacaklar." Uppy'nin ortağı ve CEO'su İbrahim Coşkuner de, Türkiye girişimcilik tarihinin en büyük başarısına ulaştıklarını söyledi.



START-UP YATIRIMLARI 76 MİLYAR Ş
Küresel start-up yatırımları, rekor yıl olan 2022'nin ilk çeyreğindeki 160 milyar dolarlık işlem hacmine kıyasla düşüş göstererek 2023 yılının aynı döneminde 76 milyar dolar olarak gerçekleşti. Yılın ilk çeyreğinde girişim sermayesi destekli şirketler 6030 işlem ile 57.3 milyar dolar topladı. Düşüş trendi küresel olarak yatırımların her aşamasında gözlemlendi. Küresel piyasalardaki belirsizlik ortamı, Silikon Vadisi Bankası'nın çöküşü ve bankacılık sistemine ilişkin artan endişeler, devam eden Rusya ve Ukrayna Savaşı, merkez bankalarının agresif faiz politikaları ve jeopolitik zorluklar oldukça değişken ve istikrarsız bir ekonomik ortam yarattı. Finansmana erişimde yaşanan zorluklar girişim sermayesi finansmanını zayıflattı. Türkiye'deki start-up ekosistemi de benzer bir düşüş eğilimi gösterdi. Ülkemizde toplam işlem hacmi 45,2 milyon dolara ulaşarak, 1 milyar dolar ile rekor kırılan 2022 yılının ilk çeyreğine göre düşüş yaşadı. Startup satın alımları dâhil edildiğinde ise 2023 yılının ilk çeyreğinde toplam 53 işlem ile toplam işlem hacmi 78.9 milyon dolar olarak kaydedildi. Yabancı yatırımcıların toplam işlem hacmindeki payı 6 işlem ile yüzde 25 oldu. Buna karşılık yerli yatırımcıların işlem hacmi 47 işlem ile 59 milyon dolar seviyesine geldi.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp