Top
Elvan Demirkan

Elvan Demirkan

elvan.demirkan@sabah.com.tr

06/02/2016

Sağlıklı yemek için en etkili yol

Erkekler günde 100 defa seksi düşünürlermiş ya; kadınlar da bir o kadar kendi vücutlarında neyi beğenmediklerini düşünüyorlardır herhalde...
Kadınların yüzde 99'unun görünümlerinden memnun olmadıklarına inanır mısınız?
Bir kadın olarak bir günlüğüne Donald Trump'ın beynine sahip olmak isterdim. Bir insan nasıl kendini hep en muhteşem, en mükemmel, en zengin, en yakışıklı, en zeki görür çok merak ediyorum.
Biz yine kendimize dönelim... Biz kadınlar neden kendimize karşı çok gaddarız? Niye bazı kadınlar için birkaç kilo fazla demek; endişe, depresyon ve takıntı demek?

DUYGUSAL AÇLIK...
Çünkü dünya kadına 'kendini olduğun gibi sev' diyor ama yine de onu 'ince' görmeyi tercih ediyor. O aynaya her baktığınızda kendinizi görmezsiniz; yargıların ve kaygıların üzerinizdeki yükünü görürsünüz.
Doktorlar, diyetisyenler, spor hocaları; kilo vermeyi kalori sayımına bağlıyor. Daha az yiyip daha çok spor yapmak... İyi güzel de motivasyon yoksa ne olacak? Kilo sorunu aslında duygusal bir sorun. Daha doğrusu duygusal açlık...
Çoğu insan yemeği içindeki 'açlığı' bastırmak için yer. Yemek bir çeşit rahatlamaktır, güven kaynağıdır. İşte o yüzden yemekle ilişkinizin her yönüyle farkında olmanız, yemeğe karşı otomatik yaklaşımınızı anlamanız gerekir.
Önce sizi yemeğe iten şeyin ne olduğunu bulun.
Günün belirli bir zamanı mı? Sıkıntıdan mı yiyorsunuz?.. Çoğu insan hayatlarındaki stresi azaltmak için yer. Endişeliyken yeriz, yalnızken yeriz, sıkılınca yeriz... Yani otomatik olarak kendimizi daha iyi hissetmek ve zaman doldurmak için yiyoruz. Alışkanlıklarımızı değiştirmek kolay değil! Yemek alışkanlığı da buna dahil.
Belki de en uygun yaklaşım, ne yediğinizi ve yediğinizin sizi nasıl etkilediğini çok yakından izlemeye başlamanız... Çok yediğiniz zamanları ve yerleri belirleyin.
Yemeği yedikten bir-iki saat sonra nasıl hissediyorsunuz? Yediğiniz size enerji mi verdi, yoksa uyuşukluk mu? Yediğiniz yemek için şimdi (karnınız şiştikten sonra) ne düşünüyorsunuz? Yerken midenizin ne zaman 'yeter' dediğini fark edebiliyor musunuz? Bunu fark ettiğinizde yemeği kesebiliyor musunuz? Aceleci yaşam tarzınızda yemeği de tadına varmadan acele ile yiyip bir saat sonra yine acıkıyor musunuz?
Bu tip yaklaşım, belki de bir süre sonra bazı yiyecekleri istediğiniz veya sevdiğiniz için değil, alışkanlıktan yediğinizi keşfetmenize yardımcı olacak.
Demek istediğim şu: Ne yediğinizden çok, nasıl yediğinize dikkat edin...
Bütün gün kalori hesabı yapmak benim gibiler için işkence. Ben daha farkında ve akıllıca yemeyi öğrendim. Az yemeğe kendimi zorladığım zamanlarda daha çok yediğimi fark ettim. Canım sebzeli makarna mı istiyor? Kendimi bu zevkten alıkoymuyorum. Ama tabağı makarna ile dolduracağıma, makarnayı daha az tutup sebzesini bol koyuyorum ve keyifle yiyorum. Beynimi böyle kandırıyorum. Hem canımın çektiğini yiyorum, hem de kilo almıyorum.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp