Top
Dr. Ece Hattat

Dr. Ece Hattat

saglikservisi@sabah.com.tr

18/08/2014

Stres bağırsakları etkileyebilir

"25 yaşındayım. Doktorum, hassas bağırsak sendromu teşhisi koydu. Bu rahatsızlığımı gidermek için ne gibi tedaviler uygulayabilirim?" -K.L./Mersin
Hassas bağırsak sendromu (spastik kolit); karın ağrıları, gaz, ishal veya kabızlık gibi şikayetlerle seyreden bir sorun. Özellikle 20'li ve 30'lu yaşlarda sık görülür. Bu rahatsızlığa kadınlarda, erkeklere göre iki kat fazla rastlanır. Her gün yürüyün Hassas bağırsak sendromunun gelişiminde genetik faktörler etkilidir. Ayrıca stres çok önemli bir tetikleyicidir. Bu sorunun tedavisi için Amerikan Gastroenteroloji Koleji yeni bir bildiri yayınladı. Tedavide özellikle probiyotik ve lifli bir bitki olan psyllium destekleri kullanılıyor. Ayrıca bazı antibiyotikler ve bağırsak ilaçları verilebiliyor. Bazı hastalara antidepresanlar önerilebiliyor. Şikayetlerinizi tetiklediğini düşündüğünüz gıdalardan uzak durun. Her gün yarım saat yürüyüş yapın, rahatlama çalışmaları ve nefes egzersizlerini deneyin.

EBOLA'NIN HENÜZ TEDAVİSİ YOK

"Afrika'ya gideceğim. Ebola salgınını duydum; tehlikeli bir durum mu?" -S.A./Ankara
Dünya Sağlık Örgütü, Batı Afrika'daki Ebola salgınını uluslararası acil durum ilan etti. Ebola virüsü, hayvandan insana geçiyor. Virüs; insandan insana ise temas yoluyla, kanvücut salgıları aracılığı ile bulaşabiliyor. Ebola virüsü; yüksek ateş, baş-boğaz-kas ağrıları, titreme, yorgunluk, kusma, ishal, döküntü ve kanamalara neden oluyor. Vakaların yüzde 90'ı ölümle sonuçlanıyor. Maalesef Ebola'nın bir aşısı veya tedavisi yok. Semptomları dindiren tedaviler uygulanıyor. Amerikan Ulusal Sağlık Enstitüsü ve bir grup araştırmacı halen aşı üzerinde çalışıyor.

KANSIZLIK İÇİN MERCİMEK YİYİN

"Doktorum kansız olduğumu söyledi. Hangi gıdaları tüketmeliyim?" -E.Y./Eskişehir
Kansızlık (anemi); 400'den fazla nedenden dolayı oluşabilir. Kırmızı kan hücrelerinin yapımında veya yıkımında herhangi bir sorun olabilir. Önce şikayetinizin neden kaynaklandığını (hipotiroidi, diyabet, demir veya B12 eksikliği v.s.) öğrenin. Kadınlarda aylık regl kanamalarına bağlı demir eksikliği anemisi çok sık görülür. Demir; kırmızı et, ciğer, mercimek, balık, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kuru kayısı ve üzümde bol miktarda var. Bu gıdaları C vitamini kaynakları ile birlikte alın. B12 seviyenizi de kontrol ettirin.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp