Top
25/11/2023

2024 Bütçesinden Notlar

2024 yılı bütçesi (merkezi yönetim bütçesi) mecliste. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin altıncı, "Türkiye Yüzyılı"nın ilk bütçesinin meclis görüşmeleri Ekim ayında başlamıştı. Meclis Plan ve Bütçe Komisyonundaki 1 aylık müzakerelerin ardından, önümüzdeki günlerde TBMM Genel Kurulu'na sunulması bekleniyor.

Türkiye Yüzyılı Vizyonu ile hazırlandığı ilan edilen yeni bütçe, yeni dönemin iki temel ekonomik önceliği; sosyal refah ve sürdürülebilir büyümeyi odağına alıyor. Enflasyonla mücadelenin maliye tarafı ve depremin yaralarının sarılması doğal öncelikler. Reel ekonomik hedefler içinde net ihracatın ve sabit sermaye yatırımlarının ağırlığının artırılması diğer önemli başlıklar.

Başlıca Rakamlar

2024 yılı merkezi yönetim bütçesinde toplam giderlerin 11,1 trilyon TL, toplam gelirlerin ise 8,4 trilyon TL'yi bulması öngörülüyor. Bütçe gelirlerinin 2025'te 10,8 trilyon TL'ye, 2026'da ise 12,9 trilyon TL'ye ulaşması hedefleniyor. Bu verilerle de 2024'te bütçe açığının GSYH'ye oranının %6,4 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor (2,7 trilyon TL).

Ancak yeni yıldaki bu görece yüksek bütçe açığı, büyük ölçüde artan sosyal harcamalar ve deprem harcamaları kaynaklı. Nitekim 2023 bütçe açığı da GSYH'nin %3,5'i olarak tahmin edilmiş, daha sonra deprem finansmanı harcamaları ile bu oran %5'i aşmıştı. İkiz açıkların diğer bileşeni cari açığın ise 2023'te GSYH'nın %4'üne, 2024 yılı sonunda ise %3,1'ine gerilemesi öngörülüyor.

Bütçe Dengesi ve Faiz Dışı Dengenin GSYH'ye Oranları (2009 bazlı yeni GSYH serisine göre)

Bütçedeki personel giderlerinin 2,9 trilyon TL'yi bulması planlanıyor. Personel giderleri dışında en yüksek pay ise eğitime ayrılıyor. Millî Eğitim Bakanlığı için 2024 yılında 1 trilyon 90 milyar TL (bütçe içindeki payı %14,6) bütçe ayrılırken; yükseköğretim kurumlarına da 346 milyar TL ayrılıyor. Bu sayede bütçeden aslan payını toplam 1,6 trilyon TL ile eğitim harcamaları alırken, deprem harcamaları için de 1 trilyon TL ek harcama (GSYH'nın %2,5'i) öngörülüyor. Faiz giderlerinin ise 2024'te 1 trilyon 254 milyar TL'yi bulması hedefleniyor. 2024 bütçesinde yatırımlara ayrılan pay da 1,6 trilyon TL (bütçenin %14,4'ü). Öte yandan kamunun vatandaşlar ve işletmeler lehine vazgeçtiği, bütçedeki istisna ve muafiyetler kapsamında, örneğin asgari ücret kadar gelirden alınmayan vergiler, ihracat ve üretimin teşviki veya KKM'deki vergi muafiyeti gibi nedenlerle vazgeçilen vergilerin toplamı da 2,2 trilyon TL'yi (toplam gelirlerin %26'sı) buluyor.

Rakamlardan Ne Anlamalıyız?

Bütçe teklifi, Orta Vadeli Program ve Kalkınma Planı gibi orta ve uzun vadeli hedefler ile de uyumlu görünüyor. Yeni dönemin temel ekonomi parametreleri yatırım, istihdam, üretim ve ihracat öncelikleri ile uyumlu. Kamu harcamalarının doğru yönetimi yoluyla, dengeli ve nitelikli bir büyüme sürecinin kazanılması amaçlanıyor.

Bütçe planı, ekonomik büyüme, daha dirençli şehirler, dirençli bir ekonomi, dirençli bir toplum hedefiyle planlanan yeni bir döneme işaret ediyor. Depremde yıkılan şehirlerin yeniden ayağa kaldırılması ve geleceğe yönelik risklerin azaltılmasının temel öncelikler arasında belirlendiği yeni bir dönem Türkiye'yi bekliyor. Bu kapsamda deprem harcamaları için 2023'te 762 milyar TL, 2024'te ise toplam 1 trilyon TL harcama (GSYH'nın %2,5'i) öngörülüyor.

Öte yandan büyümenin, sosyal adaletin ve finansal istikrarın doğru yönetimi, finansmanı ve regülasyonu kamu otoritesinin temel sorumlulukları arasında. Bu kapsamda bir yandan afetlerin yaraları sarılmaya çalışılıyor. Diğer yandan ise daha uzun vadeli olarak afetlere direnç ve kurumsal kalitenin artırılması, Merkez Bankası'nın fiyat istikrarı hedeflerinin de desteklenmesi amaçlanıyor.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp