Top
Ömer Şahin

Ömer Şahin

omer.sahin@radikal.com.tr

24/09/2012

1 Mart tezkere sırları

Bundan 10 yıl öncesi.Irak Savaşı’nın en kritik anları. ABD gemileri İskendurun limanında bekliyor.Her şey hazır. Gözler TBMM’nin üzerinde.Başbakan Abdullah Gül imzasıyla Meclis’e gönderilen tezkere kabul edilirse Irak’a kara harekatının önü açılacak. Türkiye’de 6 aylığına konuşlanacak 62 bin ABD askeri ile 255 Uçak’la Saddam’ın işi çabucak bitirilecek. 

AK Parti’nin 361 milletvekiline güvenenler tezkereden emin .Siyasi yasağı nedeniyle henüz Başbakanlık koltuğuna oturmamış olan AK Parti Genel Başkanı R.Tayyip Erdoğan’da tezkerenin geçmesini istiyor.Fakat, Ankara’da farklı bir hava esiyor. Başbakan Abdullah Gül’ün “gönülsüz” tavrı gözlerden kaçmıyor.TBMMBaşkanı Bülent Arınç zaten karşı. Başbakan Yardımcısı Ertuğrul Yalçınbayır,bakanlar Mehmet Aydın,Hüseyin Çelik, Zeki Ergezen açıktan tavır alıyor tezkereye. Dışişleri ve Başbakan Başdanışmanı Ahmet Davutoğlu’nun da ‘hayır’a yakın olduğu söyleniyor.O günlerde Meclis kulislere ‘tezkereye hayır’diyen muhafazakar isimlerle dolup taşıyor. 

Kararı verecek Meclis olsa da Askerin tavrı merak ediliyor. O yüzden oylama günü Milli Güvenlik Kurulu toplantısı sonrasına bırakılıyor. Genelkurmay Başkanı ve komutanlar ne işaret veriyor, ne de renk. Hepsi ‘poker face’ durumunda.Bu durum ‘vicdan ile akıl’ arasında gidip-gelen siyasetçinin kafasını daha da karıştırıyor.Ve oylama günü.260 kabul,250 ret. 19 oy da çekimser. Salt çoğunluk olmadığı için tezkere reddediliyorAK Parti, 95-100 arası fire veriyor.

Yukardaki satırlar 10 yıldır bitmeyen tartışmanın hikayesi. 1 Mart, PKK’yı,Kuzey Irak’ı,Türk-ABD ilişkilerini derinden etkiledi. Tezkere geçseydi ‘iyi’olurdu, Kuzey Irak’ta PKK at koşturamazdı diyenler de var, bataklığa saplanırdık ‘iyiki geçmedi diyen de.
İkisi de doğru olabilir. Kararı tarih verecek. 

1 Mart’la ilgili sır’ları öğrenmemize kısa bir süre kaldı. Önümüzdeki 1 Mart’ta tezkerenin 10 yılı doluyor. Bunun anlamı şu. Meclis’te yapılan gizli oturumlarda kimin,ne oy kullandığı 10 yıl boyunca açıklanamıyor. O süre dolmak üzere. Meclis İçtüzüğü’ne göre, “Kapalı oturum tutanakları ve özetleri,kapalı oturum tarihinden itibaren 10 yıl geçtikten sonra yayınlanabilir…”. Cümledeki ‘yayınlanabilir’sözcüğüne dikkat. Danışma Kurulu’nun teklifi ve Meclis Genel Kurulu’ndaki oylama üzerine yayınlanabiliyor. Sayısal çoğunluğa baktığımızda buna AK Parti’nin karşı çıkmaması gerekiyor. 

Sürpriz olmadı ve yayınlandı diyelim. Tezkere sırlarından ne mi öğreneceğiz? İşte birkaç örnek. Tezkereye gönülsüz olan Başbakan Abdullah Gül ‘ün oyunun rengi ne? Acaba ses çıkarmadığı halde tezkereye’hayır’ oyu kullanan bakan var mıydı? CHP içinden ‘evet’ diyenler oldu mu? 1 Mart’a karşı çıkanların çoğunluğu bir sonraki seçimde aday listesine konmadı mı?.



Hasan Cemal’in 1915’i, Devletin 2015’i
Devletin içinde ‘gizli”ce kurulan Merkez

Şu sıralar gündem farklılaştı. Fazla konuşulup,tartışıldığı söylenemez. Hasan Cemal’in kapağına‘soykırım’ sözcüğünü yerleştirdiği 1915 kitabı dışında Ermeni olaylarına ilişkin dişe dokunur bir çalışma da görülmüyor.Diaspora’da ise durum çok farklı.Ermenilerin 1915 olaylarının 100’ncü yıldönümü olan 2015’e sıkı hazırlık yapıyor.Ne kadar enstrüman varsa devreye sokuluyor. Filmler çekiliyor,sergiler hazırlanıyor,anıtlar dikiliyor.Türkiye, ne yapıyor? Göstere göstere gelen bu ‘tehlike’nin farkında mı? Derseniz size bir haberim var. 

Türkiye Cumhuriyeti, Ermenilerin bu global girişimlerine karşı ‘sözde’ kalmayacak. Devlet içinde yeni bir mekanizma kuruldu.” Biz niye duymadık? “demeyin. Duyamazsınız. Gizli kararnameyle kuruldu.Adı ‘Yakın Tarihi Araştırma Merkezi’.Başına da koordinatör olarak bir Başbakan Başmüşaviri getirildi. Atatürk Kültür Merkezi, Atatürk Kültür,Dil ve Tarih Yüksek Kurumu,Devlet Arşivleri gibi kurumlardan isimler o Merkez de hizmet edecek.Bu kurum periyodik toplantılara başladı bile. İsmi‘Yakın Tarih’ olarak belirlense de mesaisi bir süre Ermeni olayları olacak.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp