Top
Ömer Şahin

Ömer Şahin

omer.sahin@radikal.com.tr

24/04/2014

İstanbul'a 100 milletvekili

AK Parti, seçim sistemi değişikliğini Meclis Başkanlığı’na sunmaya hazırlanıyor. Yüzde 10 barajlı sistemin yerine düşünülen iki model var: Daraltılmış bölge ve dar bölge sistemi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın gönlündeki model dar bölge. Bu model hayata geçerse Türkiye’de 550 seçim bölgesi oluyor. İstanbul’un milletvekili sayısı 100’e çıkıyor. Baraj sıfırlanıyor. Meclis’e en az 6 parti giriyor. AK Parti, değişikliği önce kamuoyunda tartışma taraftarı. Partilerle görüşme trafiği başlatılabilir. Muhalefet ne derse desin seçim sistemini değiştirecek düzenlemeler bir ‘paket’ halinde Meclis’e gelecek. Değişiklik için düşünülen tarih mayıs ayı sonu. Gelecek seçimde uygulanabilmesi için 12 Haziran öncesi çıkması gerekiyor. Dar bölge modeline parti içinden bir grup karşı çıkıyor. Bu modelin uygulanması halinde Güneydoğu’da BDP’nin bazı illerde ‘tulum’ çıkaracağı,bunun da ‘üniter yapı’yı örsleyeceği söyleniyor. BDP’nin bu sistemde çıkaracağı toplam milletvekili sayısının 50’yi bulacağı tahmin ediliyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan seçim sistemi değişikliği işaretinden sonra AK Parti çalışma başlattı. Daraltılmış bölge ve dar bölge sistemleri üzerinde çalışılıyor. Daraltılmış bölgede seçim barajı yüzde 5’lere iniyor. 4-5’er milletvekiline bir seçim bölgesi düşüyor. Başbakan Erdoğan’ın birinci tercihi ise dar bölge sistemi. Bu sisteme göre her bir milletvekiline bir seçim bölgesi düşüyor. Seçim bölgeleri; Bayburt, Kilis, Tunceli dışındaki illerde 90 bin seçmenden oluşuyor. Bazı illerin vekil sayıları yeniden belirleniyor. En çarpıcı değişim İstanbul’da. İstanbul’un 85 olan milletvekili sayısı 100 olurken sayının 107’ye kadar çıkabileceği söyleniyor. Baraj sıfırlanıyor. Bu durum ‘küçük’ partilere Meclis yolunu açıyor. Saadet Partisi, DSP, BBP ve DP’ye milletvekili çıkarma şansı doğuyor. 

AK Parti kurmayları, dar bölge sisteminin anayasada belirtilen 'temsilde adalet, yönetimde istikrar' ilkesine birebir uyduğu görüşünde. Partinin yaptığı simülasyonlara göre bu sistem AKP’ye yarayacak. MHP ise bu modelden en zararlı çıkacak parti olarak görülüyor.

Erdoğan’a göre hazırlanıyor
İktidar partisinin gündemine seçim sistemi değişikliği, 'köşk' süreciyle eşzamanlı girdi. Erdoğan’ın cumhurbaşkanı adayı olma olasılığı yüksek görülüyor. Erdoğan’ın 'köşk’e çıkması durumunda öncelikle başkanlık sistemini, olmazsa yarı başkanlık ve partili cumhurbaşkanlığı modellerini istediği de sır değil. Bunun için anayasa değiştirme gücüne sahip olacak daha çok milletvekiline ihtiyaç duyulacak. AK Parti’nin seçim sistemi değişikliği biraz da bu hesaba dayanıyor.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp