Top
Ömer Şahin

Ömer Şahin

omer.sahin@radikal.com.tr

13/04/2014

Haşim Bey! Şikâyetim var cümle yasaktan

Söz ve müziği Sezen Aksu’ya ait olan 'Hâkim Bey' şarkısı popüler olduğu geçen yıl liste başıydı. Sadece müzikalitesi değil 'cümle yasaklardan' duyulan şikâyetler adalet ve demokrasi özlemcilerince çok sevilmişti. Bu günlerde yine mırıldananlar çoğaldı bu şarkıyı. Sosyal medyaya, yargıya, bireysel özgürlüklere dönük hangi adım atılsa akla geliyor Hâkim Bey. Yasaklara alerjisi olanların dilinden düşmüyor. Bir arkadaşımın anlattığına göre Anayasa Mahkemesi’nden peş peşe gelen kararlardan sonra bu kesimlerin yeni gözdesi 'Haşim Bey' olmuş. O şarkıdaki soyut Hâkim Bey, Haşim Kılıç’ın şahsında ete kemiğe bürünmüş. İş o noktaya varmış ki çok değil bir-iki yıl önce "Onun ne işi var o makamda" diyenler bugün Haşim Kılıç’ı Çankaya Köşkü’ne yakıştırır olmuş.


MUHAFAZAKÂRLARIN GURURUYDU
Türkiye, ezberlerin çok çabuk bozulduğu ülke. Haşim Kılıç olayı bunun çok çarpıcı bir örneği. Bakmayın bu günlerde AK Parti’nin önde gelenlerinin hedef tahtasına koymasına. Haşim Kılıç, herhangi bir bürokrat değil ve hiç olmadı. Muhafazakârlar için sadece hayali kurulabilmiş makamlara gelebilmiş simge bir isimdi. Gıpta edilip, gururla anlatılan 'Haşim Abi'ydi. Bozkırın ortasından bir köy çocuğu olarak yargının en tepesine gelmiş birisi olmak kolay mı? Hikâyesi çoğunluktan farklı değil. 1950 yılında Kırşehir’in Yozgat’a en yakın noktası olan Çiçekdağı’nda doğdu. Yozgatlı olarak bilinmesinde eğitim hayatını burada geçirmesinin etkisi olmuştur. Eskişehir Ticari İlimler Akademisi’ni bitirdi. Sayıştay’a denetçi olarak başladı ve üyelik yaptı. Hayatını değiştiren ve ülke gündemine sokan isim Turgut Özal’dı. Cumhurbaşkanı Özal’ın en tartışmalı ve ses getiren atamasıydı. Belki de siyasi riski. 1990 yılında Anayasa Mahkemesi’ne üye atandı. Atanma şekli, hukukçu olmaması çok tartışıldı.


'AK PARTİ’Yİ KAPATMAK ZALİMLİK OLURDU'
2003’te başkanvekili olduğu Anayasa Mahkemesi’ne 2007’de başkan oldu. 2015 yılında emekli oluyor. Ergenekon, Balyoz, 367 olayı, kapatma davasıyla geçen 2007 ve sonrası fırtınalı deniz gibiydi. AK Parti gemisinin alabora olmamasında katkısı olduğu söylenir. AKP’ye açılan kapatma davasındaki tutumundan övgüyle söz edildi hep. Kılpayı alınan kararda Haşim Bey’in 'dik duruşu'nun etkisi anlatılır. Karardan 5 yıl sonra, "Bu ülkede yüzde 47 oy almış bir partiyi gazete kupürüyle kapatmak istendi. Bu, zalimlikti. Laiklik adı altında olmadık maskaralıklar çıkarıldı" demişti.


'GÜNAH DİYE EVİNE TELEVİZYON ALMIYOR'
Haşim Kılıç’ın kaderi AK Parti’ye çok benziyor. Onun başı da ‘laiklik’le derde girdi. Özal tarafından göreve atandığında kimilerinin gözünde ‘mürteci’ydi. Günah olduğu gerekçesiyle evinde televizyon bile olmadığı yalanı çıkarılmıştı. Özal, "Kontrol ettirdim, evinin çatısında anten var" diye biraz da mizahi ifadelerle savunmuştu onu. Eşinin başörtüsünden dolayı da sıkıntı yaşadı. RP’ye 'habis ruh' diye dava açan Başsavcı Vural Savaş, Haşim Kılıç’ın evine gittiğinde eşi Gönül Hanım için "Beni görünce başını halının altına soktu" bile demiş ve bu sözlerden dolayı tazminata mahkûm olmuştu.


ALMANCA BİLİYOR, MASATENİSİ USTASI
Rejimin sigortası sayılan Anayasa Mahkemesi’nde Sacit Adalı ile beraber hep 'Özal’ın atadığı iki üye'den biri olarak anıldı Haşim Kılıç. Muhafazakârlarca ne kadar sevildiyse Kemalist, laik kesimlerce eleştirildi. 'Laiklik' odaklı her kararda kendisini ayrıştırdı, 'özgürlük'ten yana tavır aldı. AKP öncü kadrolarının eski adresleri olan RP ve FP’nin kapatılma kararlarına karşı çıktı. Hâkimler kararlarıyla konuşur. Parti kapatmaya karşı olduğunu hep söyledi. Kısa bir not bu arada: 1990’dan bugüne sol, sosyalist, Kürt eksenli 18 parti kapatılmış. Haşim Kılıç, 18 partiden 14’ünün kapatılmasına 'evet' oyu kullanmış.
Haşim Bey, 4 çocuk sahibi. Muhafazakâr kimliği, eşinin başörtülü olması dışında özel hayatıyla fazla gündeme gelmedi. 4 çocuk babası olduğunu ve masatenisinde ustalığını biliyoruz. Kılıç, Almanca biliyor. Sözlerimize bu yazıya ilham olan arkadaşımızın 'Hâkim Bey'den esinlendiği dize ile bitirelim:

Şikâyetim var cümle yasaktan
Bir iptal kararı Haşim Bey
Özgür Twitter, gelsin demokrasi
Biraz nefes alalım Haşim Bey
Sussan olmuyor, susmasan olmaz
Dil dursa Haşim Bey tende can durmaz


Bir haftada 4 kritik karar


TWİTTER YASAĞI
Mahkemenin hükümeti kızdıran ilk kararı 2 Nisan’da 3 kişinin yaptığı başvuru üzerine Twitter yasağını kaldırması oldu. Erdoğan sert tepki gösterdi ve ‘Karara saygı duymuyorum’ dedi.

TAM GÜN YASASI
Mahkeme 8 Nisan’da CHP’nin kamuoyunda ‘Tam Gün Yasası’ olarak bilinen yasanın iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle açtığı davayı görüşerek, iki maddesinin yürürlüğünü durdurdu. Mahkeme, davayı esastan görüşecek.

BAKANIN YETKİLERİNE TIRPAN
AYM, 10 Nisan’da hükümetin 17 Aralık Operasyonu’ndan sonra çıkardığı Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun yapısında radikal değişiklikler öngören ve Adalet Bakanı’na geniş yetkiler veren 6524 sayılı yasanın bazı maddelerini iptal etti.

İNTERNET YASASI
Anayasa Mahkemesi’nin son kararı ise Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna (BTK) elektronik haberleşme sektörüyle ilgili kişisel verilerin işlenmesi ve gizliliğinin korunmasına ilişkin usul ve esasları belirleme yetkisi veren 5809 Sayılı kanun hükmünün iptali oldu.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp